Wanneer je een vijver van 30m2 of kleiner laat aanleggen, heb je geen vergunning nodig.
Je hebt geen vergunning nodig wanneer je de (zwem)vijver aanlegt in de buurt van je woning, met uitzondering van je voortuin. Voor de wetgever betekent dat een straal van 30 meter rond je woning. Heb je een grote tuin en leg je de vijver op 50 meter van je woning, dan heb je een vergunning nodig.
Gemiddeld moet je rekenen op een bedrag tussen de 1.000 en 2.000 euro. De meeste kosten zitten in het arbeid van de vakman en in de materiaalkosten. De totaalprijs voor een natuurlijke vijver is natuurlijk ook afhankelijk van het formaat en het soort planten en vissen dat je kiest.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
In principe heeft u alleen een vergunning voor uw zwembad nodig wanneer u ook een overkapping laat zetten. Ook heeft u een vergunning nodig wanneer u in een monumentaal pand woont, of wanneer er bijvoorbeeld een beschermde boom uit de tuin verwijderd moet worden voor de bouw van het zwembad.
De wetgever hanteert 1,50 meter als maximale diepte van een zwembad, als u zonder vergunning wilt bouwen.
Toezicht is niet verplicht als de diepte van alle bassins gelijk of minder is dan 1.40 meter. Het ontbreken van toezicht moet aan de bezoekers van het zwembad duidelijk kenbaar worden gemaakt.
Vijverfolie kan niet tegen UV-straling
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.
De beste plek voor een vijver is een redelijk zonnig stukje tuin dat niet onder de bomen ligt. Waterplanten hebben zonlicht nodig, maar ook weer niet te veel: dat zorgt voor veel algengroei. Als de vijver onder bomen staat, vallen er bladeren in.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
Een grote vijver heeft veel voordelen immers in vijvers met een inhoud van 1.000 liter of meer wordt het biologisch evenwicht na verloop van tijd heel stabiel. Vooral een grotere diepte – vanaf 100 cm tot 150 cm – is extra gunstig want hoe groter de vijver, hoe meer vissen je ook kunt houden.
Wettelijk gezien mag je 1 meter van de perceelgrens een zwembad plaatsen.
Wat kost een zwemvijver aanleggen? De zwemvijver kosten liggen tussen de €100 per m² en de €500 per m².De vierkante meter prijs is niet alleen afhankelijk van de oppervlakte van je zwemvijver, ook de extra opties zijn van invloed op de kosten.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Een vijverfilter is nodig wanneer zonder dit systeem door afvalstoffen van binnen en buiten de vijver de waterkwaliteit daalt door ophoping van schadelijke stoffen. Bacteriën en waterplanten samen kunnen bij het bestaan van een biologisch evenwicht de waterkwaliteit op peil houden.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
Heeft u een kleine vijver, waar maar een paar kuub water in gaat? Gebruik dan gewoon leidingwater om problemen te voorkomen. Grondwater kan namelijk stoffen bevatten die niet bevorderend zijn voor het leven in een vijver.
Laag zuurstofgehalte in het vijverwater
Hoe minder zuurstof er aanwezig is in het water, hoe meer de vissen gestrest raken. Plaats vijverbeluchting om meer zuurstof aan het vijverwater toe te voegen. Dan moeten de stresssignalen snel minder worden.
Een nieuw aangelegde vijver moet nog een biologisch evenwicht opbouwen. Dit kan een aantal maanden duren. Het is daarom verstandig om in het begin een paar maanden te wachten met het plaatsen van nieuwe vissen. Nieuwe vissen kunnen het biologisch evenwicht namelijk verstoren.
Als je een kleine tuin hebt, kost de aanleg van een zwembad je veel grond. Zonde van dat mooie gazon! Daarnaast kost een zwembad onderhoud. De duizenden liters water en het onderhoud vereisen een behoorlijk budget.
Ga voor een diepte van 1,5 m
Zeker als je kinderen hebt, kies je best niet voor een te diep zwembad. Hoe dieper, hoe meer energie het ook zal kosten om het zwembadwater op te warmen en warm te houden. Een diepte van 1,5 m is daarom ideaal.
Voor een groter formaat van 8 op 4 meter leg je gemiddeld tussen de 7000 à 8000 euro neer (excl. plaatsing). De prijzen zijn afhankelijk van de houtsoort en de grootte van het zwembad.