Wat doet kou met uw weerstand? Veel mensen denken dat u van kou ziek kunt worden, maar dat blijkt niet waar te zijn. Kou kan daarentegen wel effect hebben op uw weerstand. Onze slijmvliezen zijn namelijk veel slechter doorbloed, hierdoor stroomt er bijvoorbeeld minder bloed naar uw neus en keel.
Kou en het immuunsysteem
Kou beïnvloedt niet alleen de stofwisseling, maar ook het immuunsysteem. Wanneer je het koud hebt komen verschillende hormonen vrij, zoals adrenaline en noradrenaline. Het blijkt dat verschillende afweercellen ontvangers hebben waar deze hormonen aan kunnen binden.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
U kunt verkouden worden door tocht of kou.
Mogelijk maakt de koude onze slijmvliezen kwetsbaarder voor virussen, waardoor we sneller een infectie oppikken.
Juist bij droog en koud weer is de kans op griep groter doordat je slijmvliezen uitdrogen. In de herfst en vooral in de winter hebben veel mensen last van verkoudheid of griep. Dit komt doordat kou, harde wind en temperatuurwisselingen onze weerstand aantasten.
Toch is tocht allesbehalve gezellig en kan het zorgen voor heel veel lichamelijke ongemakken. Bekende gevolgen van langdurig op de tocht zitten, zijn stijve schouders of een stijve nek.
“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”
“Het lichaam heeft enige tijd nodig om aan een andere temperatuur te wennen. Dat merk je bijvoorbeeld ook als je op vakantie gaat naar een warm land. Na een week zijn interne processen zoals je zweetproductie, huiddoorbloeding en warmteproductie grotendeels gewend aan de nieuwe situatie.”
In de winter koelt het lichaam wel sneller af. De slijmvliezen in de neus en keel worden dan gevoeliger voor infecties omdat de bloedvaten zich daar vernauwen. Hierdoor stroomt er minder bloed naartoe wat de weerstand vermindert. Kou kan dus wel een oorzaak zijn dat je vatbaarder bent voor virussen.
Griep (influenza) is een infectieziekte die elk jaar terugkomt. Het is seizoensgebonden en komt meestal voor tijdens de winter, het 'griepseizoen'. Meestal is er een piek rond januari en februari.
Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te zorgen dat je je comfortabel voelt.
En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Staat de verwarming al op 19 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan. Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.
Kom in beweging. Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet, zetmeel en suiker. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees.
Op de meeste factoren heb je zelf weinig invloed, maar je kan je immuunsysteem wel een handje helpen met een gezonde leefstijl. Want door gezond te leven, kan je afweer op volle kracht werken. Denk dan aan: niet roken, geen alcohol drinken, veel bewegen, genoeg ontspannen, goed slapen en gezond eten.
Voelt u zich de laatste tijd moe en bent u regelmatig verkouden en/of grieperig? Waarschijnlijk heeft u dan een lagere weerstand. Symptomen zoals moe zijn, vaak verkouden en grieperig horen bij een lage weerstand. Ook kan het langer duren voordat u zich weer de oude voelt en hersteld bent.
Griep en verkoudheid kun je niet voorkomen met een gezonde leefstijl. Maar door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, ondersteun je wel je weerstand. Met een goede weerstand is je lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.
Door de thermostaat 's nachts laag te zetten, kunt u energie besparen. Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren.
Als u niet thuis bent, heeft u niets aan een warm huis. Zet uw thermostaat daarom op 15 graden als u overdag weg bent. Daarmee bespaart u gemiddeld € 140,- per jaar. Weet u al dat u straks de deur uit gaat?
Langdurige verkoudheidsklachten worden vaak veroorzaakt door beschadigingen aan het neusslijmvlies of de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken. Chronische verkoudheid wordt behandeld door de klachten bestrijden of door onderliggende oorzaak aan te pakken.
Als het kouder wordt, vernauwen de bloedvaten zich en er stroomt minder bloed naar de bloedvaten onder de huid en naar de ledematen. Hierdoor voelt de huid ijskoud. Het bloed blijft zo dicht mogelijk bij de vitale delen van het lichaam. Hierdoor wordt uw inwendige temperatuur op peil gehouden.