Bedrijven die VCA** gecertificeerd zijn, hebben de verplichting tot het houden van minimaal 10 toolboxen per jaar. In die gevallen ziet men vaak dat er een maandelijkse toolbox wordt gehouden.
Voor VCA*-gecertificeerde bedrijven zijn minimaal vier toolboxmeetings per jaar verplicht. VCA**-gecertificeerde bedrijven dienen te voldoen aan een minimum van tien toolboxen per jaar. De Arbowet verplicht elk bedrijf te zorgen voor veilige werkomstandigheden voor werknemers.
De toolboxmeeting is bestemd voor leidinggevenden, uitvoerend personeel en derden. De direct leidinggevende geeft meestal de toolboxmeeting. Hij/zij is immers de eerst verantwoordelijke voor de veiligheid en gezondheid van zijn/haar medewerkers.
Het is bestemd voor leidinggevenden, uitvoerend personeel en derden. De directe leidinggevende geeft meestal de toolboxmeeting, hij/zij is immers de eerste verantwoordelijke voor de veiligheid en gezondheid van zijn/haar medewerkers.
Hoe lang duurt een toolboxmeeting? Een goede toolboxmeeting duurt ongeveer een kwartier of net iets langer. Het is de bedoeling om op korte tijd heel wat nuttige inzichten en tips mee te geven: voorkom dat de meeting te lang doorgaat over de theorie, en focus op het overbrengen van waardevolle informatie.
Het houden van een periodieke toolbox is verplicht.
Wat zit er in een Toolbox? In een toolbox vind je de presentatie als powerpoint en pdf. Maar ook begeleidende documenten zoals een toelichting op de presentatie en tips om een goede toolboxmeeting te houden. Verder vind je op deze pagina ook een aanwezigheidsformulier en een (uitdeel)flyer met tips voor in de praktijk.
Het principe van toolboxmeeting is dat door middel van een korte tekst of presentatie een discussie wordt uitgelokt die de mensen aanzet tot nadenken over het veilig handelen tijdens het uitoefenen van hun dagelijkse taken. De reacties die door de werknemers gegeven wordt, kan voor een bedrijf ook van waarde zijn.
Een toolbox meeting is een bijeenkomst waarin de veiligheid binnen het bedrijf aan de orde komt. Voorbeelden van veiligheidsonderwerpen zijn: gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, orde en netheid op de bouwplaats, gevaarlijke stoffen, hoge druk en temperatuur, gebruik van gereedschap, etc.
Toolboxmeetings, of VGM-overleg, zijn bedoeld om de communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers te bevorderen en gedachten uit te wisselen omtrent VGM-zaken. Er dient namelijk continu aandacht te zijn voor VGM binnen het bedrijf met als doel om de motivatie voor VGM te bevorderen.
De toolboxmeeting is bestemd voor leidinggevenden, uitvoerend personeel en derden. De direct leidinggevende geeft meestal de toolboxmeeting. Hij/zij is immers de eerst verantwoordelijke voor de veiligheid en gezondheid van zijn/haar medewerkers.
WAAROM VCA BEDRIJFSCERTIFICERING
Veel bedrijven besteden opdrachten uit aan aannemers. Wanneer het bedrijf van een aannemer VCA gecertificeerd is, dan mag de opdrachtgever erop vertrouwen dat de uitbestede werkzaamheden de veiligheid, gezondheid en het milieu (VGM) niet in gevaar brengen.
Het VCA examen wordt over het algemeen als best wel lastig beschouwd. De meeste cursisten zakken omdat ze te weinig tijd hebben genomen om te leren. Bepaalde VCA stof moet je echt leren en weten. Neem zodoende voldoende tijd om te leren.
Ten opzichte van VCA basis zijn er in het examen wel wat verschillen. Zo krijg je niet 40 vragen om te beantwoorden, maar 70 vragen. Je hebt hier wel een kwartier langer de tijd voor (in totaal 75) minuten, maar het kan een pittige opgave zijn. Voor wie snel last ervaart van tijdsdruk, kan VCA VOL moeilijk zijn.
Zonder dit certificaat mogen ze in sommige gevallen het (bouw)terrein niet eens op. Voor leidinggevenden bestaat er het VOL-VCA diploma (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Na het behalen van dit examen weten zij aan welke eisen hun medewerkers moeten voldoen.
Voor het in stand houden dan wel bevorderen van een veilige werkomgeving en werkwijze worden werkplekinspecties gedaan. De (operationele)directie moet nu 4x per jaar actief betrokken zijn bij / deelnemen aan deze werkplekinspecties, voorheen was dit 2x per jaar.
VGM is een afkorting van veiligheid, gezondheid en milieu. Een VGM-coördinator is een werknemer die de werkgever bijstaat op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieuaspecten binnen het bedrijf. Binnen VCA gecertificeerde bedrijven is VGM-coördinator een bekende term.
De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het op (laten) stellen van het VGM-plan ontwerpfase. Het VGM-plan ontwerpfase bevat de algemene projectgegevens en de aan het project verbonden risico's in de verschillende levensduurfasen van het bouwwerk, die voor de uitvoerende en eigenaar van het bouwwerk relevant zijn.
De Arbowet stelt verplicht dat een werkgever zijn werknemers moeten voorlichten over de werkzaamheden die ze verrichten, de risico's die eraan verbonden zijn en van de maatregelen die erop gericht zijn deze risico's te voorkomen of beperken.
Toegestane foutmarge
In de uitgangspunten is een foutmarge van 5% opgenomen met een minimum van 500 kilo. Containers waarvan het opgegeven gewicht meer afwijkt dan deze foutmarge mogen niet aan boord van een schip worden geladen.
VGM observaties zijn bedoeld om vast te stellen of de uitvoering van werkzaamheden conform de procedures gaat die opgesteld zijn om het werk veilig en goed te kunnen uitvoeren. Tijdens VGM observaties, welke met twee personen gedaan dient te worden, wordt een karwei / de werkzaamheden enige tijd geobserveerd.
De functionaris gegevensbescherming (FG) is een relatief nieuwe functie in Nederland. Een FG houdt binnen een organisatie toezicht op de toepassing en naleving van de privacywetgeving. In Nederland zijn er nu ongeveer 10.000 FG's. Zij hebben een onafhankelijke functie.
Afgelopen jaren was sprake van een groeiend aantal signalen over problemen rondom mensen met een verstandelijke beperking en ernstig probleem- gedrag, die hiervoor zijn aangewezen op het Wlz-zorgprofiel 'VG (Besloten) wonen met zeer intensieve begeleiding, verzorging en gedragsregulering', kortweg 'VG7'.
Als (persoonlijk) begeleider in de gehandicaptenzorg ondersteun je mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Je helpt ze bij hun dagelijkse activiteiten, in hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij.