De kurk wordt in water geweekt om hem soepel te maken, daarna samengeperst en onder hoge druk machinaal in de fles gestopt. Een champagnekurk bestaat uit twee soorten kurk: een hardere, duurzame soort die boven de opening uitsteekt, zodat de kurk niet afbreekt bij het openen.
Let daarom op de richting van de fles. Verwijder de kurk en het muselet met beleid om alle champagne te gebruiken. Let bij het sabreren van de champagnefles op de gietnaad en de richting van het wegslaan van de top. Check de champagne na het inschenken op onder andere: kleur, bubbels en geur.
De kurk in de fles duwen
Dit kun je doen met een stomp voorwerp, dat langer is dan de hals van de fles en die door de opening van de fles past. Indien je thuis bent kun je denken aan een pollepel, pen of stift, maar als je in de buitenlucht bent zou je het kunnen proberen met een stevige tak.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt.
Tip 5: Sluit de fles champagne goed af
Mocht er aan het einde van de avond nog champagne over zijn, sluit de fles dan goed af met een speciale champagnestop. Met deze stop op de champagnefles kun je de bubbels met een gerust hart tot vier dagen langer in de koelkast bewaren.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Champagne kun je maar het beste op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een kelder dus of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C is en doorgaans ook vochtig. De koelkast werd altijd afgeraden.
Champagne die je binnen enkele dagen of weken gaat drinken, kun je staand in de koelkast bewaren, hoewel liggend natuurlijk beter is. Heb je een goede fles dan kun je deze buiten de koelkast bewaren, bijvoorbeeld in kelder of wijnrek.
Als je kurk breekt wanneer je een fles opent, probeer dan de resterende kurk vanuit verschillende hoeken aan te vallen. Als al het andere niet lukt, duw dan de overgebleven kurk in de fles en zeef of decanteer de wijn. Dit gebeurt ook met de besten van ons.
De makkelijkste manier om een wijnfles open te krijgen zonder kurkentrekker is door de kurk ín de fles te duwen. Dit kun je doen door allereerst een theedoek over de hals te leggen. Druk vervolgens met de achterkant van een pollepel (of een ander langwerpig voorwerp) de kurk in de fles.
Of je een champagnekurk wilt laten knallen moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar officieel kun je het beter niet doen. Door de knal ontsnapt er namelijk meer koolzuurgas en daardoor slaat de champagne sneller dood. En net als cola zonder prik is champagne zonder prik geen feest om te drinken.
Leg je duim op de kooi en draai deze los. Zorg ervoor dat je de fles tijdens het openen op 45 graden houdt. Tijdens het openen draai je de fles in plaats van de kurk, tegelijkertijd geef je tegendruk met je duim. Zo hoor je een mooi sissend geluid en verspil je geen champagne of prosecco.
De plaque is een klein en rond metalen schildje onder de muselet die de kurk van de champagnefles vasthoudt.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten.
Hoe herken je een kurksmaak
Een kurksmaak is heel makkelijk te herkennen. De wijn ruikt zuur, muf en heeft een zure, chemische en sterke nasmaak. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar. Naast de slechte smaak is het ook niet goed voor de gezondheid.
Zet het bovenste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat omhoog zodat de kurk een beetje omhoog komt. Zet nu het onderste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat van de kurkentrekker weer omhoog. De kurk is nu bijna uit de fles.
Hou de fles in een hoek van ongeveer 45 graden en draai de kurk los door aan de onderkant van de champagnefles te draaien terwijl je de kurk stevig vasthoudt. Dit is eenvoudiger en veiliger dan juist aan de kurk te draaien. Je hebt dan namelijk minder grip op de kurk en de kans dat hij toch wegschiet is groter.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren.
Hoe kun je champagne het beste bewaren? De beste bewaarcondities voor champagne zijn: horizontaal liggend, trillingsvrij, geurvrij, tochtvrij, in het donker, bij een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius en bij een luchtvochtigheid rond de 80%.
Tips voor het afkoelen
De twee aanbevolen manieren om Champagne koel te maken, zijn: De fles een half uur onderdompelen in een emmer met water en ijs erin. De fles 4 uur lang horizontaal onder in de koelkast leggen.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere schuimwijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Gebruik een verhouding van ongeveer 1/3 ijs en 2/3 water. Na een half uurtje is je champagne goed gekoeld. Leg de champagne op zijn zij op de bodem van je koelkast en laat hem daar vier uur lang koelen. Leg een fles champagne nooit in de vriezer.