Likeur is een sterke drank die vaak geassocieerd wordt met een zoete smaak. Echter kan een likeur ook prachtige zuren, bitters en verfijning bezitten. Likeur heeft meestal een alcoholpercentage van om en nabij de 22% maar kan in het geval van sommige likeuren oplopen tot wel 71%.
Likeur is een zoete drank met een hoog suikergehalte en wordt vaak gekoeld gedronken. Likeur moet wettelijk minstens 15% alcoholgehalte halen en minimum 100 gram suiker per liter alcohol bevatten. Overal mag men deze drank maken en ook de maximum toegelaten hoeveelheid suiker is tot op heden niet vastgelegd.
Voor alle likeuren geldt een alcoholpercentage van minimaal 15 en een hoeveelheid suiker van minstens 100 gram per liter.
Een frisse vruchtenlikeur kan prima voor de maaltijd of bij de borrel gedronken worden. Een mix of cocktail dient ook prima als aperitief of bij het uitgaan. Koffielikeur, cream likeur en chocoladelikeur worden vaak na het diner genuttigd.
1. BAILEYS. Baileys, iedereen kent het wel. De Ierse likeur op basis van whisky en room.
Kan je likeur puur drinken? Je kunt de drank puur drinken, maar om de bitterheid wat te compenseren, wordt er meestal suiker toegevoegd. Dat gebeurt door een suikerklontje op een absintlepel op het glas te leggen, en daar koud water overheen te druppelen, zodat er suikerwater in de drank komt.
Bacardi is een van oorsprong Cubaanse producent van sterkedrank, die vooral bekend is van zijn rum (zoals Bacardi 151) en Bacardi Breezer. Het familiebedrijf verkoopt drank in ruim 170 landen.
Amaretto is een Italiaanse likeur gemaakt van amandel- of abrikozenpitten. Het heeft een mild bittere smaak. Vandaar ook de naam amaretto, wat in het Italiaans 'een klein beetje bitter' betekent. Een passende naam dus.
1 glaasje (50 ml) bevat 150 calorieën.
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
Baileys, volledige naam Baileys Irish Cream, is een Ierse likeur met als voornaamste ingrediënten whiskey en room. De drank wordt geproduceerd door R. A. Bailey & Co. uit Dublin vanaf 1974, en is eigendom van Diageo.
Er moet dus een bepaald percentage alcohol in een sterke drank zitten. De alcoholhoudende drank moet bij kamertemperatuur uit 15 volumeprocent alcohol of meer bestaan. Dit geldt niet voor wijn, wijn is namelijk volledig gegist en zo heeft het zijn alcoholpercentage verkregen.
De populaire anijsdrank Sambuca kun je eenvoudig zelf maken door anijszaad, kervelzaad, korianderzaad en een flinke hoeveelheid suiker, 4 weken lang te laten trekken in witte rum – met een duur woord heet dit 'macereren'. Daarna wordt de vloeistof gefilterd en blijft er (als het goed is) Sambuca met 40% alcohol over.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten.
Zwak alcoholische dranken hebben minder dan 15% alcohol, gerekend met volume. Per 100 ml drank zit er dus minder dan 15% alcohol in. Hieronder vallen ook de alcoholarme (0,1–1,2% alcohol) en alcoholvrije (0–0,1% alcohol) dranken. Dranken die 15% alcohol of meer bevatten, vallen onder de sterke drank.
Duidelijk rum en licht citrus. Vol van smaak met lichte citrustonen. Zacht, warm en vol. Deze rum likeur is heerlijk naast de koffie, chocolademelk of thee.