10 weken zwanger: steken in onderbuik Je kunt het met name voelen als je plotselinge of intensieve bewegingen maakt zoals: opstaan, niezen, bukken of als je kindje zich omdraait in de buik. Rond en na de twintigste week kan bandenpijn verergeren omdat de baarmoeder dan ineens heel snel gaat groeien.
Jouw lichaam bij 10 weken zwangerschap
Je hebt wel last van die typische kwaaltjes van de eerste maanden: brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, stemmingswisselingen. Ook binnenin je lijf verandert er veel. Je lichaam maakt ongeveer 50% meer bloed aan wat je hart allemaal rond moet pompen.
Dat gaat helaas niet, maar over het algemeen beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Het kan ook eerder of juist later zijn, dus geen zorgen als jij niet precies tussen dit aantal weken valt. De snelheid waarmee je buik groeit zegt namelijk niets over de gezondheid van je baby.
10 weken zwanger: ontwikkeling van je kindje
Alhoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer twee centimeter lang en vijf gram, zit alles er al op en aan! De belangrijkste organen zijn aangelegd en liggen inmiddels op hun plaats. Vanaf nu moeten deze zich nu alleen nog verder ontwikkelen en groeien.
Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap.
Tijdens je zwangerschap kan je buik ineens hard en gespannen aanvoelen. Je hebt dan een 'harde buik'. Harde buiken (ook wel bekend als Braxton-Hicks-contracties of oefenweeën) ontstaan doordat de baarmoeder wordt geactiveerd. De baarmoeder is een holle spier, die net als andere spieren kan aanspannen en ontspannen.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
Proficiat, je bent nu 10 weken zwanger! Dat betekent dat je al in je derde maand zit. Met nog ongeveer 30 weken te gaan, is je baby'tje nu even groot en even zwaar als een kersje: ongeveer 3 cm en 4 gram.
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
10 weken zwanger
Je baarmoeder is nu zo groot als een sinaasappel en met je veranderende figuur voel je jezelf misschien wat prettiger in loszittende kleding. Je lichaam houd misschien wat vocht vast en heb je last van een opgeblazen gevoel.
De eerste weken: je baarmoeder bevindt zich nog achter het schaambeen. 12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot.
Toch groeit je baarmoeder enorm in het eerste trimester. In twaalf weken verdubbelt hij in grootte. Hij zit alleen nog diep in je bekken, waardoor je dit nauwelijks ziet. Week 13-16: na twaalf weken komt je baarmoeder boven je schaambeen uit en vanaf de vierde maand begint je zwangere buik zichtbaar te worden.
Je baarmoeder wordt groter en groter, en uiteindelijk rekken de banden waarin je baarmoeder hangt op, wat vaak pijn aan de banden veroorzaakt. Door de groei zitten je darmen eigenlijk in de weg, wat kan resulteren in een gespannen, gezwollen buik en darmen die een beetje van slag zijn.
Het is bekend dat ongeveer 15% van de zwangerschappen in de eerste 10 weken tot een miskraam leiden. Een miskraam kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is er een afwijking in de chromosomen bij de aanleg van het vruchtje.
Hoewel je baby bij ongeveer 9 weken zwangerschap al gaat bewegen, zal het gemiddeld tot tussen de 16 en 22 weken zwangerschap duren voordat je zelf je baby voelt bewegen.
De meeste verloskundigen bieden je een echo aan rond 7-8 weken zwangerschap. Dat is het moment dat je ziet of de zwangerschap goed zit of niet. Bij ongeveer 15% van de vrouwen blijkt het een miskraam te zijn. Uiteindelijk maakt zelfs 1 op de 4 vrouwen een miskraam mee in haar leven.
Je zit nu in de 10e week van je zwangerschap en je baby groeit in rap tempo en is nu ongeveer 2 centimeter lang en circa 5 gram, vergelijkbaar met een kers. De eerste mijlpaal heb je bereikt: je kindje is helemaal compleet. De komende maanden moeten de organen nog rijpen en verder ontwikkelen, maar alles is aanwezig.
Het tweede trimester van je zwangerschap loopt van week 12 tot en met week 26. Het tweede trimester wordt door veel vrouwen als de prettigste periode van de zwangerschap ervaren.
Het is één van de kwaaltjes die je al vroeg merkt tijdens je beginnende zwangerschap: gevoelige borsten.Je voelt dat ze licht zijn gezwollen en bij aanraking kan het gevoelig en soms zelfs pijnlijk zijn. Een zwangerschapstest en jawel: je bent in verwachting!
12 weken zwanger (3 maanden)
ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 10 ZWANGERSCHAP
Alles zit waar het hoort. Zijn hoofd is nog steeds erg groot, veel groter dan de rest van zijn lichaam, maar hij kan zijn hoofd nu draaien. Zijn lichaam heeft ondertussen heel veel spieren en hij kan al met zijn armen en benen zwaaien, hoewel nog niet bewust.
Van elke 500 baby's die er in Nederland per dag worden geboren, overlijden er vier, gerekend vanaf 22 weken zwanger- schap. Dat zijn meer dan 1.400 baby's per jaar. Vijfenzestig procent overlijdt in de buik van de moeder.
De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8 en 12 weken de zwangerschap. Meer dan 90% van de miskramen heeft als oorzaak een aanlegstoornis bij het embryo of foetus. Bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnklachten zijn vaak de eerste tekenen van een dreigende miskraam.
Zwangerschapsmisselijkheid komt veel voor. Uit onderzoek blijkt dat 60% tot 80% van de zwangere vrouwen er in bepaalde mate last van krijgt. Regelmatig wordt gezegd dat vrouwen die niet misselijk zijn, een hoger risico hebben op een miskraam. Dat is niet waar.