Een gemiddelde wolk met een lengte en diepte van 2 kilometer en een hoogte van 200 meter weegt maar liefs 500 miljoen gram. Dat is net zo zwaar als driehonderd auto's, volgens de wetenschappers. Wat er dus licht uitziet en boven ons hoofd zweeft is eigenlijk bijzonder zwaar.
– Een onweerswolk van 1 km x 1km x 1km weegt 1,2 miljard kilogram. – De snelheid tijdens de landing is ongeveer 270 kilometer per uur. – Een Boeing kan nog starten met een gewicht van 79 duizend kilogram.
Siebesma: “Een cumuluswolk bevat gemiddeld één gram water per m3. Als we voor het gemak een wolk van één km3 nemen – dat is één km lang, breed en hoog – betekent het dat er in een bloemkoolwolk al snel een miljoen kilogram water zit.” Omgerekend zijn dat zo'n 200 olifanten.
Meestal bevindt de basis tussen 1500 en 5000 voet, maar soms ook iets hoger of iets lager. De dikte van de wolkenlaag varieert van 500 tot 2500 voet. Vlak onder een vrij scherpe inversie ziet de wolk er van boven uit als een sneeuwdek. De wolk kan gepaard gaan met o.a. cumulus.
Nee een wolk is net zo zwaar als niet 1, niet 2, maar wel honderd olifanten. Het enige verschil tussen een wolk en een kudde olifanten is dat een wolk blijft zweven en een kudde olifanten omlaag valt. Als je toch heel goed kijkt zie je een kudde olifanten vliegen.
De Grote Magelhaense wolk heeft een massa die gelijkstaat aan ongeveer 10 miljard keer de massa van de Aardse zon, waarmee het sterrenstelsel 1/100 van de massa van de Melkweg heeft. De diameter van de Grote Magelhaense Wolk is 14.000 lichtjaar.
De waterdamp condenseert en er ontstaat een wolk. Zolang de lucht, in de wolk zelf, warmer is dan de lucht om de wolk heen blijft deze drijven. Wolken bewegen door de wind en of de verschillende luchtstromen in de lucht. Wolken bereiken hiermee soms wel een snelheid van 60 km/h.
Schenk een laagje koud water in het glazen bakje en voeg daar wat ijsblokjes aan toe. Vraag een volwassene om een lucifer aan te steken. Houd de brandende lucifer zo lang mogelijk vast vlak boven of in de opening van de pot. En laat de lucifer, als deze bijna is opgebrand, in de pot vallen.
Dat heeft te maken met het feit dat wolken eigenlijk uit hele kleine waterdruppeltjes bestaan. Kleine druppels, zo klein als een haar eigenlijk, daarom blijven ze ook zweven in de lucht, omdat ze heel licht zijn. Het licht dat erop valt, dat wordt eigenlijk weerkaatst door al die kleine druppeltjes.
Heel erg zwaar, zo blijkt. Onderzoekers van de American Chemical Society rekenden het uit. Een gemiddelde wolk met een lengte en diepte van 2 kilometer en een hoogte van 200 meter weegt maar liefs 500 miljoen gram. Dat is net zo zwaar als driehonderd auto's, volgens de wetenschappers.
Het teveel aan waterdamp in de lucht condenseert: er ontstaan wolken. 's Avonds stopt de zon met de aarde te verwarmen. De opgaande luchtstromingen vallen stil, er komen zelfs dalende luchtbewegingen, de wind luwt. De wolken komen opnieuw in warmere lucht terecht en lossen helemaal op.
Wanneer warme lucht afkoelt verandert de waterdamp in wolkendruppeltjes. Die zie je wel. Dan worden het witte wolken. Wolken weerspiegelen het wit van het zonlicht.
Vermijd contact met stromend water
Als je binnen in huis bent, wil dat nog niet zeggen dat je geen risico meer loopt tijdens onweersbuien. Je vermijdt best alle contact met stromend water. Dus: niet douchen, geen bad nemen, je handen niet wassen en de afwas of handwas moeten ook maar even wachten.
Voor iedere seconde die tussen de flits en de klap zit, geldt dat er 343 meter tussen jou en het onweer zit. Zit er drie seconden tussen de bliksemschicht en het gedonder, is het onweer dus zo'n kilometer bij je vandaan. Als je het aantal seconden deelt door drie, weet je op welke afstand het onweer zich bevindt.
Vandaar het volgende hulpmiddeltje om de afstand tot een bliksem te bepalen: elke drie seconden komt overeen met één kilometer. Als je na een bliksemflits tot negen kan tellen, is die bliksem dus 9 s x 330 m/s = 2.970 meter of afgerond drie km van de waarnemer verwijderd.
Als je een wolk zou kunnen aanraken zou hij nat aanvoelen. Wolken zijn niets anders dan waterdruppeltjes in de lucht. De lucht zit altijd vol met waterdamp maar die damp zie je normaal gesproken niet. Behalve als lucht erg afkoelt dan verandert de waterdamp in druppeltjes en die kan je zien.
Het vormen van zo'n proto-ster uit een interstellaire wolk duurt ongeveer 40.000 jaar, dat is op de sterrenkundige en geologische tijdschaal heel erg kort.
Pas als de druppels groot genoeg zijn, vallen ze uit de wolk en regent het. Regen is een vorm van neerslag waarbij waterdruppels uit een wolk vallen. Als de temperatuur van de wolk en de lucht onder de wolk boven nul is, bestaat de wolk geheel uit water.
Een wolk die stil hangt, is daarbij in feite een wolk die steeds op dezelfde plek ontstaat en stroomafwaarts steeds op dezelfde plek ook weer oplost. dit oplevert. Maar echt stilstaan doet zo'n wolk dus niet. Als je een filmpje zou maken van die dag van die 'ene' wolk dan is dat waarschijnlijk ook goed te zien.
De middelbare wolken drijven op hoogten tussen 3 en 5 kilometer. Deze wolken zijn over het algemeen opgebouwd uit druppeltjes en zeer kleine ijskristalletjes. Wanneer deze wolken dik worden kan er soms regen of sneeuw uit vallen.
Een wolk is een verzameling uiterst kleine waterdruppeltjes, ijskristallen of een mengsel van beide. Wolken veranderen voortdurend onder invloed van luchtstromingen en natuurkundige processen.
Hoewel de ondernemers zich tot nu toe vooral op zorgorganisaties richtten, is er een webshop online waar consumenten een Wolk voor hun vader of moeder kunnen kopen. Wolk kost €649, voor €14,95 per maand kunnen zij het alarmeringssysteem met gps-locatie activeren.
Je vindt ze op een hoogte van 0 tot 2000 meter boven de grond. Regenwolk De Latijnse benaming voor deze wolken is nimbostratus. Letterlijk betekent nimbus: stortbui.
Door de dalende luchtbewegingen, warmt de lucht op en ontstaat een zogeheten scherpe inversie. De inversie bevindt zich in de tekening hierboven in de luchtlaag tussen de 500 en 1000 meter waar de temperatuur van 1 graad naar 10 graden stijgt. Rond deze laag hoopt het vocht op en blijven de wolken en mist hangen.