Je moet ook niet eerst het water opwarmen in de magnetron en dan pas een theezakje erin doen. Zo moet het wel: je doet gewoon koud water met een theezakje voor 30 seconden in de magnetron en daarna moet je 'm nog een minuut met het zakje erin laten staan. En dan zou je een heerlijk en mega gezond kopje thee hebben.
Wanneer je thee opwarmt in de magnetron is de kans groot dat het water veel te warm wordt. De mok warmt dan ook heel erg op, waardoor je uiteindelijk langer moet wachten tot je kunt genieten van je drankje dan wanneer je gekookt water in je mok giet. Maar ook beïnvloedt het de smaak en kwaliteit van de theebladeren.
Thee in de magnetron
De methode die volgens het onderzoek het beste werkt is: Zet een mok met koud water en een theezakje 30 seconden in de magnetron. Haal de mok eruit en laat het nog een minuut, met het theezakje in het water, staan.
In principe kan elk glas in de magnetron. Als je bv water kookt kun je allen niet zien als het water het kookpunt bereikt, dit kun je oplossen door er een glazen lepeltje in te zetten waardoor er trillingen zichtbaar worden waar het lepeltje in het water staat als het water gaat koken.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
De watermoleculen worden verhit en gaan stomen. De stoom wil ontsnappen. De moleculen uit de tomaat hebben een hogere viscositeit en bevatten vezels en pectine die niet zomaar aan de kant gaan voor het stoom. Er ontstaat druk waardoor er in één keer een bubbel barst en er een een kleine explosie ontstaat.
Microgolven zouden ook de moleculen in het menselijk lichaam in beweging kunnen zetten en zo verbranding kunnen veroorzaken. Maar magnetrons zijn zó gebouwd dat de microgolven niet naar buiten kunnen lekken als het apparaat aan staat. En de golven stoppen direct als de deur open gaat.
Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware 'uitbarsten'. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Een magnetron warmt jouw maaltijd op met elektromagnetische golven. Deze golven creëren een elektrisch veld dat constant beweegt. Dit zorgt voor wrijving tussen moleculen en voilà, je hebt warmte. Wanneer je een metalen vork in de magnetron legt, ontstaan er vonken en daardoor brandgevaar.
- Dek de schaal af met een bord, deksel of magnetronfolie. Dat zorgt ervoor dat de vocht in de maaltijd blijft waardoor de maaltijd goed heet kan worden. - Schep het eten één of twee keer om. Er zit vaak een draaiplateau in de magnetron, maar tussendoor roeren is belangrijk om de hitte te verdelen.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
U kan deze in de verpakking opwarmen in een pannetje met water tegen de kook aan gedurende 20 minuten. U kan ook deze verpakking loshalen, en de kipsaté op een bord leggen en in de magnetron verwarmen.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Dus de kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo verstandig of gezond als ze lijken. De meeste maaltijden bevatten te veel natrium (zout), verzadigd vet of kilocalorieën. Daarnaast zijn er E-nummers en bij sommige smaakversterkers toegevoegd; voor een gezonde maaltijd heb je deze niet nodig.
Het enige dat je doet met deze techniek is je telefoon (en mogelijk je oven) vernielen. De iPhone bestaat voor een deel uit metaal en dat mag nooit in de magnetron. In het beste geval gaat de iPhone niet meer aan, in het slechtste geval krijg je een kleine explosie waardoor je magnetron ook bij het huisvuil kan.