De reactie van het immuunsysteem is vaak beter als er een langere tijd zit tussen twee prikken. Daarom is de periode tussen 2 coronaprikken ten minste 3 maanden.
Bent u de afgelopen 3 maanden positief getest op corona? Dan moet u wachten. U kunt pas een boostervaccinatie inplannen als uw laatste besmetting minimaal 3 maanden geleden was.
Hoeveel tijd moet er tussen mijn laatste vaccinatie en de booster zitten? Er moet minimaal 3 maanden zitten tussen je laatste vaccinatie en de booster. Anders werkt de booster niet goed.
Voor het BioNTech/Pfizer-vaccin wordt een prikinterval van 6 weken gehanteerd tussen de eerste en de tweede prik, voor Moderna 4 weken en voor AstraZeneca 12 weken.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de griepprik zitten? Meer informatie. Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de pneumokokkenprik zitten? Antwoord. Nee, dat is niet nodig.
De vaccinatie zal niet gebeuren als je koorts of een acute infectieziekte hebt. Ook niet wanneer je één van de symptomen van COVID-19 hebt. Evenmin zullen de mensen die allergisch zijn voor een bestanddeel van het vaccin of die bij een vroegere vaccinatie een ongewenste reactie kregen, niet gevaccineerd worden.
Vaccinaties die tegelijkertijd gegeven kunnen worden, zijn zoveel mogelijk samengevoegd zodat het aantal inentingen en prikmomenten minimaal is. Niet meer dan twee prikken per keer. Het immuunsysteem kan wel meer aan, maar meer prikken tegelijk is niet fijn voor het kind.
De basisserie van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. De tweede prik krijg je minimaal drie en maximaal zes weken na de eerste prik. Zeven dagen na de tweede prik ben je maximaal beschermd tegen het coronavirus.
Het comité komt tot de conclusie dat mensen met een verzwakt afweersysteem mogelijk baat kunnen hebben bij een derde prik, gegeven tenminste 28 dagen na de tweede prik.
Hoeveel tijd moet er zitten tussen mijn tweede of derde vaccinatie en de booster? Tussen de tweede of derde vaccinatie en de boostervaccinatie moet drie maanden zitten.
Er hoeft geen tijd meer te zitten tussen de corona vaccinaties en de reis vaccinaties. De tijd tussen een corona vaccinatie en andere vaccinaties is op advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komen te vervallen.
Simultane vaccinatie is mogelijk met mazelen-bof-rubella vaccin, geconjugeerd pneumokokken vaccin, meningokokken vaccin en rotavirus vaccin.
Besmetting en besmettelijkheid na vaccinatie
Het is mogelijk om na de coronaprik nog corona te krijgen. De kans om daar (ernstig) ziek van te worden is wel kleiner, omdat vaccinatie daartegen beschermt. Ook gaat het virus minder makkelijk over van de ene persoon naar de andere.
Als je ziek wordt na de vaccinatie
Als je koorts hebt (38,5 graad of meer), kan de vaccinatieafspraak niet doorgaan. Als je te ziek bent, zeg je afspraak af. Wanneer de klachten over zijn, maak dan een nieuwe afspraak voor de vaccinatie.
Kans op corona na vaccinatie
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ernstig ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een herhaalprik.
Hij heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat vanaf najaar 2020 alle volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar eens in de 5 jaar een uitnodiging van hun huisarts ontvangen voor een pneumokokkenvaccinatie. De vaccinatie kan tegelijk met de griepvaccinatie plaatsvinden.
Een pneumokokkenvaccin mag gelijktijdig worden toegediend met een griepvaccin of een coronavaccin, op voorwaarde dat een andere spuit en injectieplaats worden gebruikt.
Waarom wordt de pneumokokkenprik vaak samen met de griepprik gegeven? Antwoord. De huisarts bepaalt of hij de patiënten voor beide prikken tegelijk uitnodigt. Door mensen tegelijkertijd uit te nodigen voor de pneumokokkenprik en de griepprik hoeft de patiënt maar één keer naar de praktijk te komen.
Over het algemeen zijn de bijwerkingen mild en kortdurend. Mogelijk komen vergrote lymfeklieren relatief ook vaker voor, net zoals bij de boosterprik. Hoelang na vaccinatie treden bijwerkingen op? Bijwerkingen ontstaat meestal binnen 1 tot 2 dagen na vaccinatie.
Je kunt zien welke coronavaccinaties je hebt gehad op mijn.rivm.nl (externe link). Heb je een bewijs van vaccinatie nodig, kijk dan op rijksoverheid.nl (externe link).
De DKTP-Hib-HepB vaccinatie moet meerdere malen worden herhaald. Met 5 maanden krijgt je kindje voor deze ziekten opnieuw een prik. Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, hib-ziekte en hepatitis B. Ook de vaccinatie tegen pneumokokkenziekte wordt op deze leeftijd herhaald.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Heeft u een ernstige afweerstoornis? Dan kan het zijn dat de coronaprik bij u minder goed werkt. U heeft in dat geval meer prikken nodig dan andere mensen. Een medisch specialist kan u doorverwijzen naar de GGD voor een extra coronaprik.