Globaal kun je zeggen dat je bij kleinere tegels (tot 20x20 cm) 2 kilogram lijm per m² nodig hebt en bij grotere tegels (vanaf 30x30 cm) drie kilogram of meer per m². Tip: zorg er altijd voor dat je ruim voldoende tegellijm op voorraad hebt. Je kunt beter te veel lijm hebben, dan te weinig.
Bij tegelformaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm is de lijmlaag best ongeveer 3 mm dik (eenmalig lijmen). Voor tegels groter dan 40 × 40 cm, kies je een dikte van zo'n 5 mm (dubbele verlijming). Grote tegels hebben meestal een dubbele verlijming nodig.
Voor vloertegels tot 50 cm kun je prima een 10 x 10 mm vertanding gebruiken. Een 12 x 12 mm lijmkam is ideaal voor het verlijmen van grote vloertegels van 60 x 60 cm. Zijn de vloertegels nog groter, gebruik dan een kam met vertanding van 15 x 15 mm.
Hoeveel kilogram lijm je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van de tegel: Tegel 15x15cm: 1,5 kg/m² (lijmkam 4mm)Tegel 15x20cm: 1,5 kg/m² (lijmkam 4mm)Tegel 20x25cm: 2,2 kg/m² (lijmkam 6mm)
Extreem grote tegels zijn nooit helemaal vlak en zullen altijd een beetje bol lopen. Om dit op te vangen gebruik je de dubbele verlijming, ook wel de "buttering & floating" methode genoemd. Deze dubbele verlijming zorgt ervoor dat de tegel volledig wordt voorzien van lijm.
Het is een beetje afhankelijk onder welke hoek je de kam gebruikt maar de vuistregel is ruwweg kam delen door 3: 10 mm op chape geeft +- 3 mm. 6 mm op de tegel geeft +- 2 mm. Zo kom je aan ongeveer 5 mm.
Wandtegels lijmen
Bij de meeste wandtegels van 15x15 cm tot 20 x 25 cm gebruikt u een vertanding van 6 mm. Gaat men groter, dan adviseren we een 8 mm lijmkam te gebruiken. Wandtegels van 30x60 cm kunt u het beste verlijmen met een vertanding van 10 mm afhankelijk van de ondergrond (achterwand).
Geschikt voor vloerverwarming! Voor wand & vloer geschikt. Met 1 zak van 25 kg. kun je ongeveer 8 vierkante meter tegelen.
Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren. Is dit niet het geval, krab de voegen dan eerst uit. Hierna kan je de voegmortel aanmaken.
Minimale voegbreedte vloertegels
Deze tegels worden vaak met zeer smalle voegen verwerkt. Hierbij zijn voegen van 1 tot 1,5 mm geen uitzondering. Toch is het raadzaam om de voegen niet te smal te maken. Bij gerectificeerde tegels is 2,5 tot 3 mm het beste.
Egaliseren met tegellijm
Bij vloeren of wanden met kleine oneffenheden of gaten kun je tegellijm gebruiken om te egaliseren. Het grote voordeel is, dat je dan met een tegellijm met een spaan, op de plekken waar de vloer of wand oneffen is, alleen dat 'stukje' kunt egaliseren.
De vertanding in de lijmkam zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de tegellijm en is zeer belangrijk voor het uiteindelijke resultaat van je tegelklus. Voldoende lijm, in de goede mengverhouding, zorgt er voor dat de vloertegel goed wordt gedragen en niet teveel “na zakt” door het gewicht van de tegel.
Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Begin met tegelen op het vloergedeelte recht tegenover de deur. Breng op dat deel van de vloer tegellijm aan, met behulp van een troffel. Breng nooit meer lijm aan dan je binnen twintig minuten kunt betegelen.
Bij het verlijmen van vloertegels van bijvoorbeeld 60x60 cm wordt een lijmkam met een vertanding van minimaal 10mm. voorgeschreven. Voor wandtegels van bijvoorbeeld 30x60 cm een vertanding van 8mm. Bij grotere formaten tegels 70x70 cm, 80x80 cm kan met het beste een vertanding van 12 of 15 mm.
DIKBED-FLEX is een licht verwerkbare lijm en laat zich gemakkelijk uitstrijken. Door zijn uitstekend standvermogen is hij zeer goed geschikt voor verlijming op muren. Tevens is de lijm 24 uur na plaatsing voldoende uitgehard om de plaats te betreden en de tegels op te voegen.
Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca.60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
Alle tegels moeten altijd gevoegd worden. Dus ook oude witjes, metrotegels, cement-patroon-tegels of de keramische patroontegels. Het kan niet anders. Het is domweg niet schoon te houden.
Tegellijm moet minstens 24 uur drogen voordat je begint met voegen.
12 tot 15mm – Een lijmkam voor uitvlakken
Tevens wordt de 12 en 15mm ook veel gebruikt voor groot formaat tegels van 60 x 60 cm t/m 120 x 120 cm.
Bij een smalle of geen voeg kunnen de tegels beschadigen, of de voeg gaat makkelijk tussen de tegels uit. Daarom raden wij een minimale voeg van 2mm breedte aan bij gerectificeerde tegels.Bij tegels die niet gerectificeerd zijn, dient de voeg minimaal 2 mm te zijn op het smalste punt tussen de tegels.
Voor vloertegels raden wij altijd poederlijm aan. Dit is de beste tegellijm voor alle omstandigheden en kan veel meer druk aan dan pastalijm. In tegenstelling tot pastalijm moet deze lijm wel aangemaakt worden. Het is dus ook belangrijk dat er goed gemengd wordt.
Globaal kun je zeggen dat je bij kleinere tegels (tot 20x20 cm) 2 kilogram lijm per m² nodig hebt en bij grotere tegels (vanaf 30x30 cm) drie kilogram of meer per m².
Weber Basis tegellijm 20 kg mengen met ca.5,2 liter water. Maak de ondergrond goed schoon, stofvrij en zorg daarbij er voor dat deze vast, draagkrachtig en vormstabiel is.