Die van stevia is dus zo laag als het maar zijn kan. 'Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. ' Als er klontjes stevia zouden bestaan, zou een klontje stevia net zo zoet zijn als 300 klontjes suiker.
Hoewel stevia een E-nummer (E960) heeft, is zuivere stevia is gezonder dan suiker. De zoetstof bevat vrijwel geen calorieën en heeft geen effect op je suikerspiegel. Daardoor blijft je suikerspiegel in balans, waardoor je geen last hebt van vetopslag en minder risico loopt op diabetes type 2.
Is Stevia veilig bij diabetes? Stevia heeft geen invloed op de bloedsuiker en het geeft geen calorieën. Het is veilig te gebruiken door mensen met diabetes. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft Stevia onderzocht en gekeken hoeveel er veilig is om te gebruiken per dag.
Stevia is een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Het is veilig, calorie-arm en gezond, maar wel duur en het heeft een bitter nasmaakje. Net als gewone suiker en aspartaam geldt ook voor stevia: gebruik het met mate.
Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12) Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Als je op zoek bent naar gezonde suikervervangers zonder calorieën komt je al snel uit bij stevia. Stevia heeft een zoetkracht die bijna 300 keer groter is dan die van normale suiker. Je hebt er dus maar heel weinig van nodig, het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel.
Conclusie: kan stevia helpen bij het afvallen? Ja, stevia kan je helpen wanneer je wilt afvallen. Al is het alleen al doordat je minder suiker -en daardoor minder calorieën- binnenkrijgt. Of stevia zorgt voor een remming van eetlust of trek, kan heel persoonlijk zijn en zal je dus zelf moeten uitproberen.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
Sukrin (erythritol) komt van nature voor in peren, meloenen en champignons. De zoetstof wordt gewonnen door natuurlijke fermentatie van glucose. Sukrin wordt in het lichaam opgenomen in het bloed maar het heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Deze zoetstof is uitermate geschikt voor diabetici.
De Aanvaardbare Dagelijkse Inname(ADI) voor steviolglycosiden (de zoete stof in stevia) is gesteld op 4 mg per dag per kg lichaamsgewicht. Dit houdt in dat een persoon van 60 kg, 240 mg per dag mag consumeren.
Extensieve zoetstoffen
Deze zoetstoffen beïnvloeden niet of nauwelijks de bloedsuiker en zitten vaak in 'suikervrije' producten met de claim 'geschikt voor mensen met diabetes'. Voorbeelden van extensieve zoetstoffen zijn isomalt, lactitol, mannitol, sorbitol, xylitol en maltitol.
Wanneer stevia in zijn gezuiverde vorm en met mate gebruikt wordt, zal dit geen bijwerkingen veroorzaken.
De minst bittere stevia
De stevia van Beautylin heeft een fijne en zoete smaak. De druppels zijn te gebruiken in koffie of thee, zuivelproducten, koude drank, dressings en voor het maken van jams, limonade en ijs. Eigenlijk voor alles waar normaal suiker voor gebruikt wordt. Het product is te gebruiken naar smaak.
Indien u bijvoorbeeld 100g suiker zou nodig hebben, dient u slechts 10 g Pure Via poeder te gebruiken.
We kunnen tegenwoordig voor “ stevia” ook terecht bij de goedkopere discount winkels. Winkels als Lidl en Action hebben beiden een variant in huis, die net als de potten in gewone supermarkten schreeuwen dat het om stevia suikervervanger gaat.
Is erythritol hetzelfde als stevia? Beide zijn zoetstoffen. Sukrin is echter minder zoet dan stevia en en heeft geen nasmaak. staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels.
Nee, stevia is geen suiker, maar een plant waaruit een zoetstof van natuurlijke oorsprong wordt gewonnen. De steviaplant of Stevia rebaudiana wordt in Zuid-Amerika al eeuwenlang gebruikt om dranken een zoete smaak te geven, maar bevat zelf geen suiker.
Je kunt Stevia niet met normale suiker 1:1 vervangen. Qua massa heeft Stevia veel minder volume en daarbij is de smaak veel zoeter. Stevia kan dus nog niet echt worden gebruikt als vervanging van suiker in recepten die je thuis kunt maken.
Sucralose. Sucralose heeft een suikerachtige smaak, is goed oplosbaar in water en kan lang worden bewaard. Het is bestand tegen verhitting en dus geschikt om mee te bakken. In combinatie met andere zoetstoffen doet het de zoetkracht exponentieel toenemen (synergetisch effect), waardoor er minder van nodig is.
Omdat het dus gaat om een extract, is stevia net zo kunstmatig als andere zoetstoffen. Fabrikanten spelen echter in op het positieve imago van stevia als natuurlijke stof, maar dit is dus niet terecht. Het is wel zo dat stevia, net als andere zoetstoffen, veilig is in gebruik tot de maximale hoeveelheid. >
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.