Een park is ideaal om je baby in te laten spelen, maar is minder geschikt om als vaste slaapplaats te dienen. Om een goed slaapritueel te ontwikkelen laat je je baby het best op een verschillende plaats spelen en slapen.
Zet de box op een veilige plek, weg van kamerplanten, koordjes van gordijnen, ramen en de verwarming. Let er ook op dat je baby niet op de tocht ligt. Weinig speelgoed. Leg niet teveel speelgoed in de box.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Voor baby'tjes hangt er vaak een mobiel boven het park waar ze eindeloos naar kunnen kijken. Bovendien hebben ze in het park toch voldoende ruimte om te bewegen en te rollen. Is je kindje wat ouder? Dan is het park een leuke plek om te spelen, zonder alle prikkels die er in de rest van het huis zijn.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Een park is ideaal om je baby in te laten spelen, maar is minder geschikt om als vaste slaapplaats te dienen. Om een goed slaapritueel te ontwikkelen laat je je baby het best op een verschillende plaats spelen en slapen.
Iedere ouder bepaalt natuurlijk voor zich wanneer het tijd is om de box weg te halen. Ik ben eens wat gaan zoeken op het web en leeftijden die ik het meest tegenkom zijn 12 tot 18 maanden. Maar er zijn ook ouders die al vóór de eerste verjaardag van hun kind besluiten dat de box niet meer nodig is.
Zet de box het liefst in een in een hoek. Dat is rustig voor je baby. Je kunt de box ook in de buurt van een raam zetten, zodat je kindje naar het licht en de wolken kan kijken. Zorg er in ieder geval voor dat de box op een veilige plek staat, bijvoorbeeld niet te dicht bij de verwarming.
Je baby kan gelijk vanaf de geboorte in een slaapzak slapen. Voor pasgeboren baby's is een slaapzak fijn omdat het een veilig en geborgen gevoel geeft. Als je baby meer gaat bewegen, dan is een slaapzak zeker aan te raden. In een slaapzak kan je baby veilig slapen en hij blijft lekker warm en comfortabel.
Knuffels kunnen het hoofd bedekken, waardoor een baby te warm kan krijgen. Leer een baby onder de 6 maanden niet aan om met een knuffel te slapen. Onderzoek toont aan dat knuffels voor deze baby's nog geen emotionele rol vervullen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven.
Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.
Een slaapzak zorgt ervoor dat je kindje mooi op z'n rug blijft liggen en zo vrij kan blijven ademen. Vooral als je baby drie tot vijf maanden oud is, en de kans op wiegendood het grootst is, raden experts een slaapzak aan.
Weet dat bedomrandingen, knuffels en doekjes bij/op het gezicht sterk worden afgeraden. Allen verhogen het risico op wiegendood. Het gezichtje van baby dient onbedekt te zijn. Ook een ademend doekje kan verhitting geven en wordt niet ademend wanneer er veel kwijl of melk op zit.
Je baby zal gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden in de wieg kunnen liggen, daarna is ze te groot en moet ze verhuizen naar het ledikant. Wiegen zijn er in alle soorten en maten.
Gemiddeld gaan baby's met negen maanden zich optrekken tot staan. Maar er zijn ook baby's die dat al eerder doen of juist later. De meeste baby's kunnen staan als ze een jaar oud zijn.
De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen. Ook hier geldt: maak je niet gelijk zorgen als het bij jouw baby anders gaat.
In de eerste maanden is de rug van je baby namelijk rond en niet sterk, waardoor rechte zitpositie niet bevorderlijk is voor de ruggenwervel en de rugspieren.
Houd vervolgens 18:00 uur tot 19:00 uur aan om je kindje naar bed te brengen. Als je jouw kleine veel later laat slapen zal je merken dat je baby oververmoeid raakt. Veel kleintjes worden 's morgens tussen 6:00 uur en 7:00 uur wakker, waardoor de dag te lang voor ze wordt.
Maar een box heeft toch de voorkeur als je weet dat je je baby vaak en ook wat langere tijden moet neerleggen. In de box heeft je kleine namelijk speelgoed en alle ruimte om te spartelen. Ook heb je gelijk een fijn plekje om al het speelgoed voor je baby in te leggen, en met een box met lade heb je extra opbergruimte.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.