Welke wijn bij gele curry met kip? Zo'n geurige, gele curry met kip vraagt om een aromatische, witte wijn met milde zuren en eventueel een klein zoetje. Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris, Furmint en Jurançon zijn enkele van de vele mogelijkheden.
Wijn bij curry
Wijnen die ernaast geserveerd worden, hebben wel een licht zoetje nodig. Een fruitige en niet al te droge rosé, een schuimwijn of een Riesling zijn perfect voor bij een curry.
Wijn met een laag alcoholpercentage en weinig zuren blust de hete smaak en het branderige gevoel van de curry. Klinkt dit aantrekkelijk? Schenk dan een riesling uit Duitsland of een gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed.
Een fruitige en niet al te droge rosé, een mousserende wijn of een Riesling zijn perfect voor bij een curry.
Wat drink je bij een Indiase maaltijd? Het zal je misschien verbazen, maar in India is het vrij normaal om karnemelk bij het eten te drinken! Je kunt natuurlijk altijd water of spa rood serveren, maar ook een fris biertje past perfect bij een Indiase curry night.
Bij een tikka masala kun je het beste kijken naar een frisse witte wijn, zoals een riesling. De smaken in wijnen van de rieslingdruif gaan goed samen met de gember en de andere kruiden.
Lichtzoete witte wijnen verzachten het pittige en, zeker als deze lekker koel zijn, verdoven ze je smaakpupillen ook ineens. We denken hierbij aan wijnen op basis van druiven zoals Gewürztraminer, (lichtzoete) Riesling, Muscat of een sappig volle Pinot Grigio (Pinot Gris).
Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd.
De vermenging van specerijen, kruiden en kokosmelk leidt tot de keuze van een even rijke en exotische wijn als begeleider: Gewürztraminer (ook de Vendanges Tardives). Bij minder hete gerechten, voornamelijk op basis van vis en zeebanket, passen Riesling, Pinot Blanc en Pinot Gris het beste.
Bij kip curry hoort dan weer gewürztraminer (een wijn die het prima doet bij alle currygerechten), en de Indische kip tandoori heeft rosé of zuidelijke rode wijn nodig. Wat vele mensen niet weten, is dat bij pikante gerechten wijnen met tannine het meestal heel goed doen.
Welke wijn bij midden oosterse gerechten? – Denk aan een rode volle wijn uit Libanon of een wijn die daar wat van weg heeft als een Portugese wijn uit de Douro. Een witte wijn mag ook zeker vol zijn van smaak. Een witte Spaanse als de Autor of een hout gelagerde witte kunnen goed samen.
Bier en foodpairing: Curry's passen goed bij klassieke Engelse IPA bieren. De bitterheid van het IPA bier past goed samen met een licht kruidige curry.
Geur en smaak
Stuivende, groene aroma's en een heerlijk pittig pepertje in de afdronk. Dat is typisch grüner veltliner. De belangrijkste fruitsmaken zijn limoen, citroen en grapefruit. De groene en kruidachtige smaak wordt vaak omschreven als witte peper.
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij. Liever rood? Probeer een volle Pinot Noir d'Alsace, of een fruitige equivalent uit de nieuwe wereld.
Wijn bij Indiaas eten In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Welke wijn bij kip sate? Ga voor een pinot noit. Gebakken of gekookte kipfilet: chardonnay of voor rood: gamay (beaujolais) of pinot noir. Gegrilde kipfilet: pinot noir, een beaujolais of een niet te zware syrah.
Bij een oosterse roerbakschotel met kipfilet, kokosmelk, koriander en mango kun je het beste kiezen voor een witte wijn die een klein zoetje en voldoende 'pit' heeft. Denk aan een gewürztraminer, een viognier of een riesling feinherb.
Het ligt er natuurlijk aan wat je erbij eet, maar de smaak van kurkuma gaat heel goed samen met bloemige wijnen. Bij zowel vis- als kipgerechten raden we bijvoorbeeld deze Spaanse witte wijn aan. De frisse en droge rosé komt van Nederlandse bodem en gaat uitstekend bij de meeste kurkumagerechten.
Bij gerechten die niet zozeer pittig maar wel flink kruidig zijn, is Gewürztraminer door zijn kruidige en stevige karakter ook een aanrader (denk aan bepaalde Indiase curries of Chinese hoisin saus).
Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Maar no span, want er zijn wijnen die heel goed passen bij de Aziatische keuken: witte wijnen die hoog zijn in zuren, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Spaanse Albariños doen het heel goed, net als aromatische, lichtzoete wijnen met uitgesproken fruitaroma's, zoals Gewürztraminer of lichtzoete Rieslings (uit de ...
Omdat ketjap een vrij sterke smaak heeft, mag daar ook wel een stevige wijn tegenover staan. Onze favoriet hiervoor is de Teoria Reserva, een krachtige rode wijn met houtrijping, een zwoele wijn die heel goed z'n mannetje staat tegenover de rijke smaak van ketjap.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Ga dan ook voor een zachte en soepele witte Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat of een soepele Rosé. Liever rood? Ga dan voor een lichte en ronde Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot of Cru du Beaujolais.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.