Er zijn tevens taart verdelers (hulpmiddel) verkrijgbaar waarmee u perfecte punten kunt snijden. Hoeveel punten kunnen er uit een vlaai? Een vlaai kan opgedeeld worden in 8, 10 of 12 punten. Een Limburger snijdt 'm in 8 stukken, een Brabander in 10 stukken en overige Nederlanders meestal in 12 stukken.
Een grote vlaai wordt meestal in acht, tien of twaalf taartpuntvormige stukken gesneden (in Limburg spreekt men van 'stukken', niet van 'punten'). De wat zwaardere linzenvlaai (ook 'toert' genoemd) wordt gewoonlijk in kleinere, ruitvormige stukken gesneden. Het snijden gebeurt meestal in de keuken.
Hoeveel stukken haal je uit de vlaai? Afhankelijk van de grootte van de stukken, heb je voor 10-12 personen een heerlijk stuk vruchten vlaai.
Een Limburgse vlaai bestaat uit een platte bodem van deeg (meestal met een diameter van 27 tot 30 centimeter) met opstaande randen. Deze wordt gebakken van bloem, melk, eieren, boter, zout en gist.
1 punt (85 gram) vlaai bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
De Limburgse vlaai is een goed gevulde taart en dit vertaalt zich in het gewicht. Afhankelijk van de diameter en het type, hebben de gebakken Limburgse vlaaien een minimum gewicht van 140 g tot 1400 g ongeacht de vulling.
Vlaaien middel - 26 cm.
Het is aangeraden om 1,5 à 2 stukken taart/gebak per persoon te voorzien.
Een ander handig hulpmiddel dat vaak door de bakker wordt gebruikt is de 'onderlegger'. De rand van de onderlegger bestaat uit 24 of 30 boogjes. Dat is niet voor niets, want als je bijvoorbeeld 12 gelijke stukken wilt hebben, snij je de taart gewoon om de twee boogjes, en je weet zeker dat het 12 gelijke stukken zijn.
Tijdens verjaardagen of feesten ontbreekt nooit vlaai bij de meeste families in het zuiden. Niet 1 of 2, maar vaak vele soorten en smaken, 6 tot 10 vlaaien tijdens een verjaardag zijn dan ook geen uitzondering. Heel de familie komt op de koffie en iedereen moet toch wel minimaal 2 stukken vlaai kunnen eten.
Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
Een echte klassieker is de rijstevlaai (riestevlaoj). Een variant op de traditionele rijstevlaai wordt geserveerd met een laag slagroom en chocoladevlokken. Kruisbessenvlaai (kroonselevlaoj) is een vlaai gevuld met kruisbessen, die aangevuld kan worden met een stevige eiwitschuimlaag.
Bakkers Caspar Heuvelmans en Mark Craemers van bakkerij Snijders in Stramproy bakken de allerbeste Limburgse vlaai. Ze winnen de 42ste jaarlijkse vlaaienkeuring. Tijdens de vlaaienkeurig worden ambachtelijke bakkers uit de hele regio uitgenodigd om hun beste baksels te laten keuren door drie keurmeesters.
Eigenlijk is de basis van een vlaai heel simpel. De bodem bestaat uit: bloem, melk, ei, gist, zout en suiker.De vulling bestaat meestal uit: fruit, water, suiker en aardappelzetmeel (om te binden). Een echte vlaai is te herkennen aan de deksel of latjes dat de vlaai sluit.
15 cm (10-12 personen)
De “Limburgse vlaai” is een goedgevulde, goudbruin gebakken ronde zoete taart met een rijke variatie aan vullingen en afwerkingen die steeds meegebakken worden. De “Limburgse vlaai” heeft een diameter van minimum 10 cm en maximum 30 cm. De “Limburgse vlaai” bestaat uit een bodem, vulling en eventueel een toplaag.
Vlaai staat vooral bekend als locale lekkernij in Belgisch- en Nederlands-Limburg.
1 punt (100 gram) taart, overig bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Er zitten 179 kilocalorieën in 1 punt (85 gram) rijstevlaai. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rijstevlaai'?
Een stukje taart…
Elke laag taart van Gebakkerij is ongeveer 10 cm hoog. Binnen in de taart vind je een aantal lagen cake, afgewisseld met lagen vulling. We vinden het belangrijk dat de verhouding tussen cake en vulling bij elke hap klopt, afhankelijk van de stijl smaak zijn de verhoudingen dus anders.