Je mag met gelijkstroomventilatie uitgaan van een gemiddeld verbruik van 3 watt per uur op de laagste stand. in de hogere standen verbruikt gelijkstroomventilatie zo'n 50% minder dan wisselstroomventilatie. Je kunt in deze standen dus ongeveer rekenen op een verbruik van 35 tot 50 watt per uur.
Verbruik mechanische ventilatie
Mechanische ventilatoren op wisselstroom gebruiken in ruststand minimaal 20 Watt. Dat is de stand die het meeste voorkomt in huis. Wanneer er bewust meer geventileerd wordt, dan stijgt het verbruik naar 70 tot 100 Watt.
In dit voorbeeld verbruikt een wisselstroom ventilatie unit 343 kWh per jaar en een gelijkstroom ventilatie unit 60 kWh per jaar. In totaal bespaar je in dit geval dus 83% (283 kWh) energie met een gelijkstroom ventilator!
Nooit uit, behalve bij onderhoud of ramp
Is er geen stekker, schakel het ventilatiesysteem dan uit via de schakelaar op de groep in de meterkast die de mechanische ventilatie bedient.
Een oude wisselstroom ventilatiebox verbruikt ruim € 80 per jaar aan stroom.
Die lucht die je dus acht keer per dag helemaal ververst draagt warmte. Tijdens het ventileren verlies je die warmte. Om deze 120 m3 per uur frisse lucht in de winter te ventileren heb je ongeveer 0,5 kWh per uur nodig. Een gemiddelde dag in de winter betekent 12 kWh.
Voor een huis met minder dan 300 m3 inhoud is een ventilatiebox van minder dan 350 m3 per uur voldoende. Een huis tussen 300 m3 en 400 m3 vereist een box van 350 m3 per uur. Huizen met een inhoud groter dan 400 m3 hebben een box van 450 m3 per uur nodig.
De mechanische ventilatie zorgt ervoor dat al dit vocht naar buiten kan. Maar veel mensen trekken regelmatig de stekker uit de mechanische ventilatie, omdat deze te veel lawaai maakt. Het gevolg: het vocht kan niet weg uit uw goed geïsoleerde woning. Het hoopt zich op en er ontstaat schimmel.
Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. U kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag.
Hoe vaak moet u uw mechanische ventilatie reinigen? Wij adviseren om eens in de zes jaar uw complete mechanische ventilatie systeem, inclusief de luchtkanalen, te reinigen. Alleen dan bent u verzekerd een goed werkend ventilatiesysteem en frisse lucht in huis.
Balansventilatie is een energiezuinige vorm van ventileren. De installatie zorgt dat er net zoveel frisse lucht wordt aangevoerd als er vervuilde lucht wordt afgevoerd. Vrijwel alle balansventilatie-units beschikken over een warmte-terugwin systeem.
Wanneer je mechanische ventilatie goed gebruikt, zorgt dit voor voldoende frisse lucht in de woning. Om dit voor elkaar te krijgen is het nodig dat de verse lucht de woning in komt en dat de lucht goed door het huis kan stromen.
De toevoer van verse lucht is nog steeds natuurlijk. Dat maakt het een betaalbaar ventilatiesysteem. Ventilatiesysteem C verbruikt heel weinig elektriciteit (5 à 12 watt voor 50 à 80 CFM). Zeker in vergelijking met de andere systemen.
Ja, luchtafzuiging in de badkamer is verplicht in Nederland. Volgens het Bouwbesluit 2012, dat de bouwtechnische voorschriften bevat waaraan gebouwen in Nederland moeten voldoen, zijn er specifieke eisen voor ventilatie in de badkamer.
Reinig de roosters zowel aan de binnen- als buitenkant. Wanneer laat je een mechanische ventilatie box vervangen? Een mechanisch ventilatiesysteem heeft een lange levensduur. Minimaal 15 jaar, maar meestal veel langer.
Ventileer ook bij vochtig weer; buitenlucht is over het algemeen schoner en droger, ook als het buiten vochtig is.
U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten.
Ventileer ook bij vochtig weer - buitenlucht is dan vaak schoner en droger dan de lucht in huis. Controleer of ventilatieroosters goed werken en schoon zijn. Lucht kamers regelmatig, meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Zet wel eerst de verwarming laag, zo voorkomt u onnodig warmteverlies.
Niets is minder waar! Als je ventilatie lange tijd uitstaat, wordt de lucht in huis vochtiger.Daardoor kost het je meer energie om je huis bij terugkomst op te warmen. Om je verbruik tot een minimum te beperken, zet je je ventilatie dus beter op een lage stand tijdens je afwezigheid.
Heeft u mechanische ventilatie of een wtw unit? Dan zit er meestal een ventiel in de badkamer dat de vochtige lucht afvoert. Zet tijdens het douchen daarom de standenschakelaar op de hoogste stand en laat deze tot minimaal 15 minuten na het douchen op deze stand staan.
Schakel de voeding uit: Zoek naar de hoofdschakelaar of de stroomonderbreker die het ventilatiesysteem van stroom voorziet. Zet deze schakelaar in de uit-stand om de stroomtoevoer naar het systeem te onderbreken.
In kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren bij licht fysiek inspannende werkzaamheden en 50 m³/uur bij fysiek zwaarder inspannende werkzaamheden. Voor scholen adviseert de GG&GD een minimale luchtverversing van 40 m³/uur en liever nog 50 m³/uur.
Een afzuigkap is een aanvulling op je mechanische ventilatie in de keuken. Deze kunnen dus in combinatie worden gebruikt. Je moet alleen wel rekening houden met de aansluitingen. Zo kan een afzuigkap zonder motor gekoppeld worden aan het afzuigpunt van je mechanische ventilatiesysteem.
Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de volgende formule: Lengte x breedte x hoogte van de badkamer (in meters) x 10. Voor de afzuiging van een badkamer van 4 meter lang, 2 meter breed en een hoogte van 2,5 meter heeft u dus een capaciteit nodig van 4x2x2.5 x 10 = 200m3/h.