Bij Chinezen is koken niet zomaar koken, ook daarin is variatie: snel koken: kort koken in bouillon of water, zoals bij de Mongoolse fondue. koken in afnemende hitte: mals vlees of gevogelte bijvoorbeeld wordt kort gekookt dan gaat het vuur uit en gaart het door in de resthitte.
Het trucje wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt en vandaar dat vlees bij de Chinees vaak malser lijkt. Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
De Chinezen gebruiken meestal arachide (=pinda)olie. Die kan goed heet worden gemaakt en heeft een neutrale smaak. Ook maïskiem- zonnebloemolie zijn goede oliën. Ook die zijn plantaardig en zijn zelf vrijwel smakeloos.
In China wordt niet met hetzelfde bestek (vork, mes, lepel) gegeten zoals wij kennen. Ze eten met stokjes, ook wel chopsticks genoemd. Ga je naar China dan kun je dan ook beter van tevoren even oefenen met je chopsticks. Het eten in China is dusdanig gemaakt dat het prima met chopsticks te eten is.
In tegenstelling tot Westers eten, delen Chinezen hun maaltijd, zodat iedereen de verschillende gerechten kan proeven – een beetje vergelijkbaar met bv. tapas of mezze.
25% szechuan peper, venkelzaad, 20% steranijs, kaneel, kruidnagel. Bevat geen toegevoegd zout.
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Roerbakken gebeurt, in tegenstelling tot gewoon bakken, op hoog vuur en in wat meer olie en het gaat snel. De gouden regels: zorg dat alle ingrediënten vers gesneden klaarliggen; wokken en tussendoor snijden gaat niet. snijd de ingredienten in dezelfde maat, maar in verschillende vormen: belangrijk voor de structuur.
Wokolie is een geurige olie die goed bestand is tegen hoge temperaturen en dus, zoals de naam al zegt, ideaal is om mee te wokken. De samenstelling is per merk afhankelijk, maar meestal bevat het enkele delen zonnebloemolie en een deel sesamolie. Daarnaast bevat het vaak een beetje knoflook voor de smaak en de geur.
Roerbakken, wokken (Chinees: 炒, pinyin: chǎo) of omscheppend bakken is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok (Indonesië: wadjan of wadjang), in sterk verhitte olie en op een hoog vuur.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Vlees mals en sappig bakken
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken. Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.
Officieel mogen Chinese werknemers maximaal 44 uur per week werken, maar bij veel internet- en technologiebedrijven is zes werkdagen van twaalf uur al jaren de norm.
Gezond uit eten bij de Chinees
tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen. gegrilde garnalen.
De meeste Chinese gerechten zijn vaak aangepast naar de Nederlandse smaak. Het logische gevolg is dat Chinese koks gerechten bereiden die zij zelf niet erg lekker vinden en de nuances die wij in smaak hebben niet kunnen onderkennen waardoor deze gerechten van verschillende Chinezen hetzelfde gaan smaken.
Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is. Weet jij nog meer opmerkelijke tafelmanieren?
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Drinken in China: De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken.
Chinese kruiden kopen doe je bij evansnwatson.nl. Zo hebben we een zeer ruim assortiment Chinese kruiden, een uitgebreid assortiment die we bovendien uitvoerig hebben getest.
Het traditioneel Chinees Vijf Kruiden Poeder recept is een mengsel van vijf specerijen: Peper, Kruidnagel, Ster Anijs, Kaneel en Venkel.
Chinese vijfkruidenpoeder
Wat is het? 5 spice powder oftewel vijfkruidenpoeder ie een Chinees kruidenmengsel. Het bestaat van oorspronk uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het bevat de vijf smaakgroepen: zoet, zout,bitter, zuur en scherp.