Krokante, geroosterde muesli (cruesli) bevat altijd veel toegevoegde suiker, tot zelfs 20%. Krokante muesli wordt gebakken in olie en bevat daardoor ook zo'n 10% vet. Dit levert extra calorieën en als het in palmolie gebakken is, ook wat verzadigd vet.
Cruesli is geen gezonde keuze; het is meestal niet gemaakt van volkoren granen en het zit vol met toegevoegd suiker en bevat vaak palmvet (wat niet zo goed is voor het hart). Granola is niet veel beter dan cruesli, en heeft onterecht een gezond imago.
Het wordt vaak gemaakt van een mengsel van zaden, haver/maïs/tarwevlokken en noten. Doordat muesli niet of heel kort gebakken is, blijven de voedingsstoffen ook beter bewaard. Kortom, muesli is dus gezonder dan cruesli.
Zijn ontbijtgranen gezond? Ontbijtgranen, zoals havermout en muesli van volkoren granen (eventueel met ongezouten noten en ongesuikerd gedroogd fruit), passen in een gezond voedingspatroon. Ze leveren net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.
Krokante muesli is helaas niet zo gezond. Er zitten heel veel suikers in, en veel minder vezels en eiwitten dan in bijvoorbeeld havermout. Het bevat per 100 gram ook ongeveer 100 kcal meer dan de andere opties die we hier bespreken.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers. Bij de muesli is dit echter afhankelijk van welke muesli je neemt.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Cruesli en muesli kunnen je helpen om af te vallen, want ze geven je een verzadigd en vol gevoel. Daardoor zul je minder snel naar andere snacks en tussendoortjes grijpen. Eet ze echter met mate, want er zitten veel suikers en vetten in cruesli en muesli.
Graanproducten als havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen staan in de Schijf van Vijf, mits deze geen toegevoegd zout en niet te veel suiker (16 gram of minder suiker per 100 gram) bevatten. Deze producten zijn daarmee een verantwoorde keuze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor: Havermout.
Suiker en vet
Bij het maken van cruesli is vet en suiker nodig om het zo lekker knapperig te maken, dus cruesli bevat nog meer suiker en verzadigd vet dan muesli.
Yoghurt, granen en fruit zijn allemaal bronnen van koolhydraten. Koolhydraten stimuleren vooral serotonine en gaba. Vanaf het moment dat koolhydraten de maag ingaan zeg je tegen je lichaam: relax. Die wil je dus niet als ontbijt, je moet immers nog aan je dag beginnen.
Wat is er wel gezond aan krokante muesli? Het is jammer dat krokante muesli vaak zo ontzettend ongezond gemaakt wordt met allerlei onnodige additieven. Het idee van ontbijtgranen is namelijk helemaal niet slecht. Zeker niet als het gecombineerd wordt met de nodige eiwitten en vetten uit bijvoorbeeld Griekse yoghurt.
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Richtlijn onder de 400 calorieën per 100 g. Houd per portie de hoeveelheid van 3 eetlepels aan, dit is ongeveer 30 – 45 g. Bedenkt natuurlijk wel, hoe groter de bolling op je eetlepel, des te meer calorieën je binnenkrijgt.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
1) Havermout is rijk aan bètaglucaan
Zo nemen de oplosbare vezels veel vocht op in de darmen en binden ze daarbij cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van 3 gram bètaglucaan per dag (gelijk aan ongeveer 70 gram havermout) je LDL-cholesterol met ongeveer 7% kan verlagen.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Vezels en je darmen
Vezels vind je terug in groenten, fruit, volkoren graanproducten (zoals volkoren brood en muesli), peulvruchten (zoals kikkererwten en linzen), aardappelen en noten. Als je voldoende vezels eet - 30-40 gram per dag - helpt dat je darm goed te functioneren. Vezels werken als een soort spons.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.