Het is zeker mogelijk om EPDM op EPDM te lijmen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het verlijmen van de banen. Deze sluiten dankzij de speciale contactlijm naadloos op elkaar aan. Voor het verlijmen van accessoires kan ook EPDM kit gebruikt worden.
Kan ik EPDM op EPDM aanbrengen? Jazeker, met contactlijm kunt u bijvoorbeeld banen aan elkaar plakken. Dit wordt vaak gedaan als u EPDM heeft dat niet op de maat van uw dak is aangepast.
Ja, met EPDM-contactlijm kunt u EPDM-banen aan elkaar plakken. Dit wordt vaak gedaan als u een EPDM-membraam heeft dat niet op de maat van uw dak is aangepast.
In verreweg de meeste gevallen kunt u EPDM echter probleemloos op bitumen aanbrengen. Kies hiervoor wel het juiste moment en controleer of het dakleer goed droog is. Zeker bij sporen van craquelé moet u er rekening mee houden dat de bestaande dakbedekking na een regenbui nog meerdere dagen vochtig blijft.
Nadeel 3: EPDM kan geen chloor verdragen
Dan is het misschien niet handig om EPDM dakbedekking te gebruiken. Dit materiaal kan namelijk geen chloor verdragen. EPDM is overigens wel volledig bestand tegen UV-straling en weersomstandigheden, in tegenstelling tot bitumen. Dat laatste verhard door weersinvloeden.
EPDM leggen als het regent of net geregend heeft, is een slecht idee. Doordat EPDM dampdicht is, blijft al het water wat onder het folie terecht komt, daar ook zitten. Dit geldt ook voor waterdamp in de lucht. Het water zal ervoor zorgen dat de lijm niet goed hecht, of door zogenaamde "verzeping" snel loslaat.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
Denk aan hout, beton, isolatiemateriaal, dakleer, zink, mastiek, PVC, metaal, EPDM en oude dakbedekking. Te beginnen met hout: EPDM kan uitstekend op een houten ondergrond worden aangebracht. Bij bijvoorbeeld een overkapping of schuur die niet verwarmd is, kan EPDM direct op het hout gelijmd worden.
EPDM staat bekend als een zeer duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. EPDM dakbedekking gaat daarom uitstekend samen met zonnepanelen. Zonnepanelen delen deze eigenschappen laten u ook nog eens flink besparen op de energierekening.
Een groot verschil tussen bitumen en EPDM is de prijs, EPDM is duurder dan bitumen in de aanschaf maar EPDM heeft een veel langere levensduur. Hierdoor is EPDM relatief gezien goedkoper dan bitumen. Daarnaast wordt EPDM gewoon op maat geleverd en is het door u zelf gemakkelijk te leggen.
EPDM primer is onmisbaar bij het waterdicht maken van naadverbindingen die ontstaan bij verschillende dakdetails. Denk daarbij aan hoekjes en randen bij EPDM hemelwaterafvoeren, lichtkoepels en ontluchters. Ook heb je EPDM primer nodig als je twee stukken EPDM folie aan elkaar wilt lijmen.
Wanneer u een dak gaat voorzien van EPDM is dit het ideale moment om ook PIR isolatie aan te brengen. Wij adviseren hiervoor PIR isolatieplaten, omdat deze gemakkelijk aan te brengen en beloopbaar zijn. Ook zorgt het ervoor dat u met een mooi egaal dakoppervlak kunt beginnen.
Ja zeker, EPDM lijmen op hout of diverse andere ondergronden is geen probleem. Daar staat het materiaal om bekend. Zo kunt u het verlijmen op bijvoorbeeld OSB platen, underlayment platen of een houten dakbeschot.
U kunt EPDM zeker op bitumen (of dakleer) lijmen. Om dit correct te kunnen doen, dient u wel met enkele aspecten rekening te houden. Zo is het van belang dat de bestaande bitumen dakbedekking schoon, droog en vrij van scherpe randen en uitsteeksels is.
Kimfixatie is, zoals de term al aangeeft, een fixatie in de kim van het dak. Dit is de overgang van het horizontale dakoppervlak naar een opstaande rand. De fixatie biedt meerwaarde omdat EPDM een elastomeer is. Dat betekent dat het folie uitzet bij opwarming en krimpt bij afkoeling.
EPDM kan niet over nieuw bitumen
Dan is het niet meer waterdicht en tijd om te vernieuwen. Bijvoorbeeld dus met EPDM! Dan ben je voor 50 jaar klaar. Nieuw bitumen er overheen plakken kan ook, maar dan is het over 25 jaar weer aan vervanging toe.
Levensduur EPDM dak vs bitumen dak
Hoelang gaat een dak mee? Als de vergelijking in levensduur moet worden gemaakt dan is EPDM de onbetwiste winnaar een kwaliteits-EPDM dak gaat namelijk minstens 50 jaar en heeft weinig onderhoud nodig. Een bitumen dak gaat gemiddeld maar 15 jaar mee.
Bij dakbedekkingen van bijvoorbeeld zink, glas, leisteen, riet en aluminium is het vaak niet mogelijk of te risicovol om zonnepanelen te plaatsen. Bij platte daken is een bitumen dakbedekking vaak geschikt om zonnepanelen op te plaatsen, mits deze niet ouder is dan ongeveer 25 jaar.
Wat is de prijs per m2 voor dakbedekking op een plat dak? EPDM kost zo ongeveer tussen de €25 en €45 euro per m2 in aanschaf.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
Het meest gebruikt worden EPDM (rubber), PVC en ECB (kunststof). Het is mogelijk om lood, zink en koper als dakbedekking te gebruiken, maar deze metalen worden niet vaak toegepast. Hoogstens voor kleinere daken, zoals een dakkapel. Koper is bovendien duur en de montage is specialistisch werk.
Wanneer je toe bent aan nieuwe dakbedekking, doordat de huidige bijvoorbeeld beschadigd is, kun je deze zelf gemakkelijk verwijderen. Dit is niet altijd nodig. EPDM kan over vele bestaande dakbedekkingen heen worden gelegd, maar soms is het handiger de huidige dakbedekking te verwijderen.
Dakgrind, ook wel ballastgrind genoemd, wordt doorgaans geadviseerd als ballast op een plat dak, het voorkomt het opwaaien van de dakbedekking bij veel wind. Om te voorkomen dat de dakbedekking opwaait wordt er een laag dak grind over gelegd. Al is niet elk plat dak voorzien van dakgrind.
Laat de EPDM folie 20 cm overlappen met de folie die je al hebt gelijmd. Gebruik een waterpas om te bepalen waar het laagste deel van het dak ligt en zorg ervoor dat de folie op het lage deel van het dak onder het andere stuk folie valt. Zo voorkom je lekkage. Het overlappende stuk dakbedekking lijm je nog niet vast.
Aangezien naden vaak de meest kwetsbare plekken van de dakbedekking zijn, is dit een groot voordeel van EPDM. Een ander groot voordeel van EPDM is dat het niet scheurt. Klassieke dakbedekking kan door langdurige blootstelling aan zon of ozon uitdrogen.Hierdoor kan de dakbedekking gaan scheuren.