Hoeveel stroom mag je als particulier opwekken?

Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gaslicht.com

Wat gebeurd er als je meer stroom opwekt dan verbruikt?

Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op degroenebron.nl

Kun je ook teveel zonnepanelen hebben?

Teveel geproduceerde stroom kun je terugleveren aan het net (oftewel je energieleverancier). Dit heet salderen. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025 is het dus slim om je stroomverbruik af te stemmen op je stroomproductie. Een ander alternatief is het plaatsen van een accu.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Kun je onbeperkt stroom terugleveren?

Deze grens ligt sinds 1 januari 2014 op het totaal aantal kWh dat u heeft verbruikt. U kunt uw stroomverbruik en stroomopwekking dus een op een tegen elkaar wegstrepen, en u kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u geleverd hebt gekregen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op essent.nl

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10.000 kWh?

Het aantal zonnepanelen voor 10.000 kWh

Een zonnepaneel levert gemiddeld 332 kWh per jaar*. Voor 10.000 kWh heb je dus zo'n 32 zonnepanelen nodig die een heel jaar lang zonne-energie opwekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op solease.nl

​​Zo gebruik je slimmer je eigen stroom

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

Hoeveel zonnepanelen voor 3500 kWh? Een zonnepaneel met een vermogen van 390 Wattpiek heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 332 kWh per jaar. Voor 3.500 kWh aan energie zou je dus 11 zonnepanelen nodig hebben die een heel jaar lang energie opwekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op solease.nl

Hoeveel stroom kun je maximaal terugleveren?

Van de stroom die u opwekt met zonnepanelen mag u jaarlijks 5000 kilowattuur aan teruggeleverde elektriciteit verrekenen (salderen) met uw afname. Sommige leveranciers salderen ook boven de wettelijke grens van 5000 kWh per jaar. Dit is dus interessant als u meer verbruikt en meer opwekt dan 5000 kWh.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gaslicht.com

Kun je met zonnepanelen beter overdag wassen?

Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt. Op deze manier verbruik je je zelf opgewekte elektriciteit in plaats van de elektriciteit van de energieleverancier.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.energiebespaarders.nl

Hoe lang kan een Thuisbatterij stroom opslaan?

De modellen die momenteel op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2800 tot 10000 cycli en gaan dus zo'n 10-20 jaar mee. Kijk dus zeker ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan over zijn hele levensduur. Hoe groter ze is, hoe kleiner de investering per gestockeerde kWh.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op engie.be

Wat als je te veel stroom opwekt?

En als je meer opwekt dan verbruikt? Als je nu meer stroom opwekt dan je in totaal verbruikt gebeurt er iets anders. Dan ga je stroom verkopen aan je energieleverancier. Je krijgt dan een terugleververgoeding, ook wel feed-in tarief genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hier.nu

Is het slim om extra zonnepanelen aan te schaffen?

Is het nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen? MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gaslicht.com

Heeft het zin om extra zonnepanelen te plaatsen?

Meer energie uit de huidige zonnepanelen halen

Je wilt meer energie opwekken uit de huidige zonnepanelen set door extra panelen bij te plaatsen. Door het uitbreiden van de huidige zonnepanelen set kun je meer stroom opwekken, ben je nog minder afhankelijk van je energieleverancier en wordt je huis energie-neutraler.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verbouwkosten.com

Heb je een aparte groep nodig voor zonnepanelen?

Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groepenkastcompleet.nl

Wat leveren 10 zonnepanelen op per dag?

Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnepanelen

Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3650 Wp. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3650 x 0,85) / 365 = 8,5 kWh.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vattenfall.nl

Hoeveel zonnepanelen zonder extra groep?

Wat moet je echt weten: hoeveel panelen kun je plaatsen? Een standaard systeem van zonnepanelen met een stekker bestaat uit 2 panelen met een maximaal vermogen van 600 Wp. Dat komt doordat je niet meer dan dit vermogen op een stopcontact mag aansluiten als er ook andere apparaten op die stroomgroep zijn aangesloten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepanelen-info.nl

Waarom zou je geen zonnepanelen nemen?

Financiële nadelen

De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op subsidies-zonnepanelen.nl

Waarom je Saharazand niet van je zonnepanelen?

Effect Sahara zand op zonnepanelen

De vraag is wat dit met de productie van zonnepanelen doet. Want panelen zetten zonne-instraling om in elektriciteit. En door het zand – officieel Sahara stof – wordt dat beperkt. Volgens zonne-energie ontwikkelaar Sunrock, scheelt het maar liefst 10 procent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op change.inc

Hoe werken zonnepanelen snachts?

Produceren zonnepanelen 's nachts energie? Technisch gezien niet. Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op twentseenergiegroep.nl

Hoeveel mag je terugleveren op 1 fase?

Stel, je hebt 1 fase:

Stel je hebt een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40/1,6A = 25A. Op die groep kan je dan een zonne-installatie plaatsen (lees, omvormer) van 25A * 230V = 5750 Watt. Let dus op het vermogen van de omvormer. Die bepaalt wat je maximaal kan aansluiten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepanelen.net

Wat met overschot elektriciteit zonnepanelen?

Indien u geen terugleveringscontract afsluit met uw elektriciteitsleverancier, wordt de elektriciteit die u produceert, maar niet onmiddellijk zelf verbruikt (productieoverschot) 'gratis' op het net geïnjecteerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energiesparen.be

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een elektrische auto?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto? Een gemiddelde elektrische auto heeft 8 zonnepanelen nodig om het verbruik van het opladen te dekken. Wanneer je een hybride auto hebt, dus zowel elektrisch als brandstof, heb je 5 zonnepanelen nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dijkman.nl

Wat levert een zonnepaneel in de winter?

De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepanelen.net

Hebben 8 zonnepanelen zin?

Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vattenfall.nl

Wat kosten zonnepanelen 4000 kWh?

Voor een zonnepanelen installatie met een vermogen van 4.706 Wp (geschikt bij een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4.000 kWh (4 personen)) komt dat neer op een kostprijs van zo'n € 5.200 – 8.000.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonne-paneel.net

Populaire vragen