Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Hoeveel stopcontacten mogen op een stroombaan geplaatst worden? In een stroombaan stopcontacten mogen slechts 8 enkelvoudige of meervoudige stopcontacten geplaatst worden. Een gemengde stroombaan moet volledig geplaatst worden met geleiders met een sectie van 2,5 mm.
Per kring of circuit mag je 8 enkele of meervoudige stopcontacten aansluiten. Zijn er dus al 7 stopcontact groepen aangesloten, dan mag je nog één bijkomende groep aansluiten.
Het aantal wandcontactdozen en lichtaansluitpunten in een woonkamer is niet meer geregeld in de NEN 1010. De momenteel geldige editie van NEN 1010 heeft geen tabellen meer voor het vereiste minimum aantal aansluitpunten. De vroeger gehanteerde tabel 8.720. X is vervallen.
Afhankelijk van het aantal eindgroepen (in de meterkast): bij 3 eindgroepen mag je in eerste aanleg 15 aansluitpunten hebben en dat mag uitgebreid worden naar 18 aansluitpunten i.e. WCD's + schakelaars. Bij 4 of meer groepen is dat 18 en uit te breiden naar 21.
Je mag voor specifiek gebruik dus maximaal één wandcontactdoos achter een groep zetten. Let op: om oneigenlijk gebruik van stopcontacten voor specifiek gebruik tegen te gaan, moeten er in de directe omgeving voldoende algemene wandcontactdozen aanwezig zijn.
Er worden altijd maximaal 10 aansluitpunten per groep aangehouden Menko.
Om dat te bepalen, moet je zeker rekening houden met het aantal elektrische toestellen dat je per kamer gebruikt. Voor de woonkamer geldt de regel '1 stopcontact per 4 m² woonoppervlakte'. Voorzie er meerdere langs of boven mekaar op de plek waar bijvoorbeeld de tv.
Als je bestaande, normale groep met 16A is afgezekerd mag je daarop maximaal 16A x 230V = 3.680 watt aansluiten. Per 7 M2 woonruimte geldt over het algemeen 1 WCD, een WCD staat voor 200 watt en elk lichtpunt telt voor 100 watt.
Je mag maximaal 2 dozen doorlassen. Het maakt geen verschil of je ze met doppen oplast of op de klemmen doorlast.
Maximaal 8 contactpunten en lichtpunten in totaal. Voor zuivere kring stopcontacten moet u minstens 2,5mm2 gebruiken, met een automaat van maximaal 20A. Beperkt tot 8 contactpunten per kring. Lees ook eens bovenaan de pagina de 'sticky' over electriciteit!
Een vuistregel voor het handhaven van de hoeveelheid stroom door één groep luidt als volgt: 3500 Watt is de standaard, wat altijd goed is. Echter, als u deze waarde preciezer wilt weten, zal u onderscheidt moeten maken tussen 220 en 230 Volt. Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
In badkamers en doucheruimten moeten alle vreemde geleidende delen en massa's zoals gas, koud en warm water, centrale verwarming, badkuip, ... ononderbroken met elkaar en met de beschermingsgeleider verbonden worden. In een elektrische installatie mag alleen veilig elektrisch materieel gebruikt worden.
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Een normale inbouwdoos is 4 centimeter diep; een inbouwdoos met extra lasruimte 5 cm. In de lasruimte mogen maximaal 2 lasdoppen of lasklemmen met in elk 4 draden, dan wel 3 lasdoppen of- klemmen met in elk ten hoogste 3 draden worden aangebracht.
Specialist Elektra
Een wasbehandelings toestel boven de 3000w moet een eigen groep daaronder is dat niet nodig (8.720.2.1.1;8.720.2.1.3 NEN1010). Dat geldt voor elk apparaat boven de 3000 W: eigen groep, daaronder hoeft dat niet het is wel verstandig maar het hoeft niet. 2 groepen in 1 lasdoos is niet toegestaan.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Bijna overal mogelijk
Het aanleggen van elektriciteitspunten is in principe overal mogelijk. Veel mensen vragen ons bijvoorbeeld of er een stopcontact aangelegd kan worden in de tuin, in de badkamer, extra contactpunt in de keuken of zelfs in de caravan.
Ingebouwde stopcontacten worden meestal ± 25 cm van de afgewerkte vloer geplaatst (gerekend vanaf de sokkel). Indien je van plan bent om zelf de leidingen voor stopcontacten uit te slijpen, vergeet dan niet om de vloeropbouw in rekening te brengen.
Hoeveel groepen mogen maximaal in een groepenkast? Het aantal groepen in een 1 fase groepenkast is maximaal 12 groepen. Jouw type aansluiting kun je bijvoorbeeld nazien op de kilowattuurmeter. Vaak staat op de meter of het een 1 fase of een 3-fase meter betreft.
Per aardlekschakelaar (2-polig) mogen er maximaal vier groepen worden aangesloten. Wanneer u een groepenkast bestelt, moet u rekening houden met het feit dat de installatiegroepen gelijkmatig verdeeld zijn over de aardlekschakelaars én dat u maximaal vier groepen aansluit op een aardlekschakelaar.
Stroom (Ampère) x Spanning (Volt) = Vermogen (Watt)
Eén groep van 230V kan bij een 16 A zekering 230 V x 16 A = 3680 W ofwel 3,68 kW als maximum aangesloten krijgen. Kleinverbruikers hebben dus een piekbelasting tussen 3,6 kW en maximaal 55,2 kW.