Ik haal uit 1kg kippendij ongeveer 30 satehs. Als je voor 65 man minimaal drie stokjes wilt hebben, dan heb je dus minimaal 195 stokjes nodig.
Ongeveer 7 a 10 spiesen per kilo.
Wil je voldoende voor iedereen? Reken er dan op dat je ongeveer 300 gram per persoon nodig bent. Wij vullen ieder schaaltje met 200 gram dus reken gemakkelijk uit hoeveel bakjes je nodig bent!
De kubus levert 100 stokjes van ongeveer 15 x 15 x 120 mm aan vlees. Circa 22-25 gram per stokje. De buitenmaten van de kubus zijn 160 x 160 x 160 mm.
Rijg het vlees over de lengte, met slanke spiesjes, de stukjes tegen elkaar aan. Het bovenste stukje vlees bedekt het stokje. 3 à 4 stukjes per stokje, ongeveer 20 gram per stokje, dit is belangrijk voor de garing.
Een half pond voor elke gast, plus groenten, rijst of aardappelen. 1 kg is niet genoeg, je wilt niet goedkoop overkomen. Als ik kebab maak, doe ik 6 of 7 stukken kip op elk stokje voor 10 personen. Ik doe 13 tot 15 spiesen, één voor elk en iets extra.
Gewicht per stuk: Circa 100 gram.
Kip: Kippenborstfilets hebben doorgaans een gewicht van 150-200 gram per persoon, terwijl drumsticks en dijen iets meer kunnen wegen, rond de 200-250 gram per persoon.
Laat de kip minimaal 2 uur marineren in de koelkast. Het lekkerste is als je de saté een dag van tevoren al in de marinade legt! Rijg het vlees aan de stokjes, ongeveer 30 gram vlees per stokje.
Voordat je de bamboe satéprikkers gaat gebruiken is het verstandig om de prikkers in water te laten weken voor minstens 1 uur. Dit voorkomt dat de satéprikkers niet gaan verbranden op de BBQ. Op het moment dat de prikkers verbranden gaat deze smaak in het vlees zitten.
Per persoon kun je zo'n 400 gram kipfilet rekenen voor een hoofdgerecht. Dit gaat om het rauwe gewicht, tijdens het bakken verliest kip vaak nog wat vocht. Daarnaast is kip wat lichter verteerbaar omdat het een magere vleessoort is. Een hele kip uit de supermarkt weegt vaak zo'n 1,2 tot 1,4 kilogram.
Warm de kip saté stokjes op in water van +/- 75°C gedurende 20 á 25 minuten. in de koeling 4°C zijn de kip saté stokjes ongeopend 5 dagen houdbaar na aankoop.
Houd ongeveer 125 tot 150 gram kipfilet per persoon aan voor een hoofdgerecht.
Je zou genoeg kip moeten hebben voor ongeveer 12 spiesen met 5-6 stukjes kip aan elk (afhankelijk van hoe groot je stukken kip zijn). Verwarm de barbecue (of een bakplaat/grillpan op het fornuis) op middelhoog vuur. Bak de kip 8-10 minuten en draai hem regelmatig om.
Voor 8-10 personen is 1,5 of 2 kg kip en 1,5 kg rijst voldoende. Met 2 kg kip + 2 kg rijst is de totale opbrengst aan Biryani ongeveer 6 kg of iets meer dan 6 kg, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte rijst.
Beste pindasauzen
Het best uit de test kwam een Verstegen-variant met de naam Kant & Klare Satésaus natriumarm. Het testoordeel voor deze uitschieter is een 9,5 op een schaal van 0 tot 10. Ook Inproba scoort hoogt met de Satésaus kant en klaar. Het rapportcijfer kwam voor deze satésaus uit op een 7,6.
Wij raden aan een geopende verpakking van de Satésaus kant-en-klaar van Verstegen niet langer dan ca 4 weken te bewaren. Als je ervoor zorgt dat er altijd met een schone lepel saus uit de beker wordt geschept, kun je de beker eenvoudig meerdere keren verwarmen in de magnetron.
Artikelnummer: 2032 Kip in satésaus (ca. 240 gr. per persoon) 3 stokjes of losse stukjes. Vanaf 20 personen.
Hoewel pindasaus vaak wordt geassocieerd met de Thaise keuken, komt het oorspronkelijk uit Indonesië (bron). Wat Amerikanen kennen als pindasaus, wordt in Indonesië vaker satésaus (of bumbu kacang) genoemd, omdat het meestal wordt geserveerd bij het populaire Indonesische gerecht saté (gegrild vlees met spiesjes).
Ik haal uit 1kg kippendij ongeveer 30 satehs. Als je voor 65 man minimaal drie stokjes wilt hebben, dan heb je dus minimaal 195 stokjes nodig. Dat is dus 195/30 = 6.5kg kippendij. Als je een veilige marge wilt hebben, dan pak je 7kg kippendij en dan heb je rond de 210 satehs.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden. Gebruik niet te grote lepels in de salade.
Kipsaté stokjes 3 x 33 gram.
De kipsaté spiezen wegen ongeveer 50 gr. per stuk en zijn ingevroren. Verpakt per ca. 20 stuks.
In elke 10 stokjes Kip Saté, zult u 365 calorieën binnenkrijgen . Dit betekent dat hoe meer u eet, hoe hoger de calorieën zullen zijn.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Kipsaté met 3 stokjes. Kipsaté met 3 stokjes kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.