Voor een ledikantdeken: 2 stukken stof van 106 bij 156 cm. garen passend bij de gekozen stoffen.
Begin je deken met een basisketting.
Zorg ervoor dat je rij V'tjes altijd aan de voorkant ligt. Voor een dekentje van 90 bij 90 cm maak je een ketting van 150 lossen. Voor een dekentje van 90 bij 135 cm maak je een ketting van 150 lossen. Voor een dekentje van 100 bij 150 cm maak je een ketting van 175 lossen.
Je stapt vaak over van wiegje naar ledikant na drie tot zes maanden. Daarna gaan baby's te veel draaien en worden ze te groot. Een wiegje is dan niet meer veilig. Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens.
Daarom is het altijd goed om de maat op te meten. Is de wieg 40 centimeter, dan heb je een wiegdeken nodig met minimale breedte van 65 cm. Is de wieg breder, dan is het raadzaam te kiezen voor een wiegdeken van minimaal 75 cm. Een juiste afmeting van de wiegdeken draagt bij aan veilig slapen!
Op elke bol staat het aantal grammen dat er in de bol zit vermeld. Stel je gekozen garen weegt 50 gram per bol dan deel je 900 door 50 = 18. Dan heb je 18 bollen nodig. Heb je bollen van 100 gram, dan heb je er 9 nodig.
Waar kan je een babydeken nog meer voor gebruiken? Naast een deken voor in een wieg of ledikant is het ook fijn om een lakentje te hebben voor in de kinderwagenbak of om over de buggy te gooien, hier is een wiegdeken ook goed geschikt voor.
En ook al is het buiten voor ons warm, een pasgeboren baby heeft soms moeite om zich warm te houden. Dit kost energie en daar moeten zij zuinig mee om gaan. Dekens helpen de baby warm te blijven en bieden van nature warmte en isolatie. Pasgeborene hebben ook twee dekens nodig in verband met het gebruik van de kruik.
Tot je baby 2 jaar is het verstandig om hem te laten slapen onder een laken met deken, of in een slaapzak. Een dekbed is tot die tijd geen veilige keuze. Je kleine kan hier gemakkelijker onder schuiven of met zijn gezicht erin terechtkomen. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes. Ik heb destijds deze hoeveelheden aangeschaft voor zowel de wieg als het ledikant. Daarna kwam ik erachter dat de kinderwagen ook 'beddengoed' nodig had in wiegformaat.
Een kinderwagen deken is een iets kleinere deken voor een baby. De afmeting van deze wagendeken is 60x80. Hij is goed te gebruiken in een wat kleinere wandelwagen, maar ook in het babynestje of bijvoorbeeld een rieten mozesmandje.
De afmetingen van een babydeken
Een wiegdeken hoeft over het algemeen niet zo groot te zijn. We gaan hierbij uit van een gemiddeld wiegje van 40 x 80 cm. Een ledikant deken; 100 of 120 x 150 cm. Een ledikant deken voor een kinderledikantje van 60 x 120 cm heeft zo voldoen ruimte om het goed in te kunnen stoppen.
Als je een normaal model trui in maat 38/40 helemaal uit zou spreiden, dan kom je uit op een oppervlakte van ongeveer 0,8 vierkante meter. Stel je wilt een babydekentje breien van 60 x 80 cm. De oppervlakte van dat dekentje is 0,60 x 0,80 = 0,48 vierkante meter. Dat is grofweg 60% van een trui in maat 38/40.
Een mooie dikke poedergroene katoen wafel stof en wordt voller na een keer gewassen te zijn. Samenstelling: 100 % katoen- krimp percentage van 5%.
Zelf een rond boxkleed maken is niet moeilijk en je hebt geen speciaal boxkleed naaipatroon nodig. Leg de bodemplaat simpelweg op de twee lagen fiberfill. Gebruik een meetlint + watervaste stift om rondom minimaal 3 centimeter groter af te tekenen (een boxkleed mag namelijk lekker ruim vallen).
Kinderen die jonger zijn dan twee jaar slapen het veiligst in een babyslaapzak of onder een deken met een lakentje. Een babyslaapzak is veilig wanneer deze goed past en de hals- en armsgaten goed aansluiten.
De kinderwagen maak je inderdaad op zoals een bedje ik had een hoeslaken een hydrofiele luier voor onder het hoofdje (ik gebruikte geen plastic matje trouwens) ik had alleen een dekbedje op maat gemaakt met een hoes erom heen maar als je dat niet hebt moet je een deken+lakentje gebruiken.
Re: Hoevaak verschoon jij het wiegje/ledikantje? spullen van het wiegje iedere week, behalve de 2 dekentjes. En als ze gespuugd heeft dan de hydrofiele doek vaker. Slaapzakje ook 1 keer in de week.
Houd een maximum aan van 4.0 TOG om je baby veilig en comfortabel te laten slapen bij een kamertemperatuur van 16-18 °C. Behalve de omgevingstemperatuur is ook de luchtvochtigheid belangrijk.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is. Ook niet als fabrikanten beweren dat hun dekbed is goedgekeurd voor baby's.
In principe zijn er twee standaard afmetingen bij dekens die je kunt aanhouden. Voor een wiegje gebruik je een deken van 75x100 cm en voor een ledikant gebruik je een deken van 100x150 cm.
Een wiegdekentje met een TOG waarde van onder de 1 is geschikt voor in de zomer. Een wiegdeken met een TOG waarde van meer dan 2 is juist weer geschikt voor in de winter.
Je kind kan mee in een wandelwagen als hij goed en stevig rechtop kan blijven zitten. Op welke leeftijd hij dat kan, dat verschilt per kind. Het zal ergens tussen de zes en twaalf maanden zijn. Zorg ervoor dat je kind in de wagen altijd een veiligheidsriempje om heeft.