In de milieuvergunning van elke veehouderijbedrijf staat nauwkeurig omschreven over hoeveel ammoniakrechten de veehouder beschikt.
Om te voldoen aan de Wet natuurbescherming (Wnb) moet een bedrijf met een stikstofdepositie op een Natura-2000 gebied, beschikken over een Wnb-vergunning.
Wat zijn stikstofrechten? Stikstofrechten zijn de rechten die een agrarisch ondernemer vanuit zijn milieuvergunning heeft en waarin is vastgelegd hoeveel stikstof zijn bedrijf uitstoot (of mag uitstoten), dit in relatie tot nabij gelegen Natura-2000 gebieden.
Vraagprijzen variëren van €40 tot €100 per kilo ammoniak (netto, na 30% afroming). De totstandkoming van de prijs blijft in vergelijking met de handel in dier- en fosfaatrechten veel moeilijker te duiden.
Sinds 2010 zijn er vele sterrenrestaurants en hotels in Nederland en België die stikstof kopen via Icewizard. Anno 2021 komen daar nog steeds meer bij. Natuurlijk is dit niet alleen voor het hogere segment weggelegd.
Emissie (uitstoot)
De belangrijkste bronnen van stikstofoxiden zijn het verkeer, energiecentrales en de industrie. Ammoniak komt vooral uit de landbouw, maar ook het verkeer en mensen produceren ammoniak. Boeren gebruiken mest omdat het zorgt voor een betere plantengroei en hogere gewasopbrengsten.
Om te achterhalen hoeveel ammoniakrechten moeten worden aangekocht, wordt de stikstofdepositie in de nieuwe situatie vergeleken met de stikstofdepositie zoals toegestaan op basis van de vergunde situatie in de referentiesituatie. Een belangrijk gegeven is de afstand tot de verschillende Natura-2000 gebieden.
Over de Natuurbeschermingswet
Bent u landbouwer of veehouder en staat uw bedrijf in of vlakbij een beschermd natuurgebied? Dan heeft u voor sommige activiteiten of projecten een natuurbeschermingswetvergunning nodig. U vraagt een vergunning voor de Natuurbeschermingswet aan bij uw provincie.
De prijzen van ammoniakrechten verschillen sterk per gebied. Als een veehouder dicht tegen een natuurgebied aan zit, is een hogere prijs sneller aantrekkelijk. Het is maatwerk per bedrijf. Prijzen: van enkele euro's tot 20 euro.
Bij het aankopen van ammoniakrechten koopt u depositieruimte om een omgevingsvergunning te kunnen krijgen voor het langdurig uitstoten van stikstof. U koopt de rechten van een ander bedrijf die stopt met haar activiteiten. 30% van de depositieruimte wordt afgeroomd en komt ten goede aan de natuur.
De gebruiksnorm voor stikstof uit dierlijke mest is 170 kilogram per hectare landbouwgrond.
Afhankelijk van uw gewas mag u 15, 20 of 30 kilogram extra stikstof per hectare gebruiken.
Gebruiksnorm stikstof dierlijke mest
Volgens de stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest is het in beginsel toegestaan om 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar uit te rijden. Als u een derogatievergunning heeft, mag er meer dierlijke mest gebruikt worden.
Vrijwel iedere veehouder heeft een NB-vergunning nodig om te kunnen boeren. Dit is een vergunning die de provincie afgeeft. In de PAS wordt geregeld dat bedrijven die geen Natuurbeschermingsvergunning hebben, maar wel de overige benodigde vergunningen, op basis van de PAS een NB-vergunning kunnen krijgen.
Wanneer uw bedrijf het milieu belast, moet u een milieuvergunning aanvragen of een melding Activiteitenbesluit doen. Belast u het milieu niet of weinig? Dan is dit niet nodig. U heeft wel te maken met de algemene milieuregels, want die gelden voor ieder bedrijf.
Op 1 juli 2015 begon het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Tijdens dit programma gingen activiteiten met weinig stikstofneerslag onder voorwaarden door. Dit kon met een melding onder de Wet natuurbescherming (Wnb). Het programma was bedoeld om toestemming te geven voor activiteiten die stikstofneerslag veroorzaakten.
Extern salderen houdt in dat bedrijven (een deel van) de stikstofruimte van een ander bedrijf overnemen. Het is mogelijk de stikstofruimte van een ander bedrijf geheel of gedeeltelijk over te kopen.
De Nederlandse stikstofuitstoot is de hoogste van Europa: per hectare stoten we ongeveer 4 keer zo veel uit als het EU-gemiddelde. Van de Nederlandse uitstoot naar de lucht bestaat ongeveer 65% uit ammoniak (NH3) en 35% uit stikstofoxiden (NOx).
Koeien zijn de grootste stikstofproducenten. Zodra hun plas en mest samenkomt ontstaat ammoniak en dit is een vorm van stikstof. Sinds 2020 zijn boeren verplicht om minder krachtvoer met eiwitten aan hun koeien te voeren. Daardoor produceren die koeien minder ammoniak en dus stikstof.
Waar komt de meeste stikstof vandaan? Twee derde van de stikstofdepositie wordt in Nederland zelf veroorzaakt, aldus schattingen van het RIVM: met name door landbouw, verkeer en industrie. Van die sectoren draagt de landbouw verreweg het meeste bij aan de hoeveelheid stikstof in de natuur.
Steeds meer koks en restaurants gaan zich meer verdiepen in het kryo koken ofwel koken met stikstof.
Ten gevolge van de bevriezing met vloeibare stikstof vindt weefselbeschadiging plaats. Het behandelde huiddeel sterft af en wordt vervangen door nieuw, gezond weefsel. Door een snelle bevriezing van de huid door de stikstof ontstaat binnen enkele uren een zwelling en roodheid op de plek zelf en de huid eromheen.
U kunt als bedrijf of als particulier stikstofgas kopen bij één van onze verdeelpunten in Nederland. De meeste klanten bestellen onze flessen online of telefonisch. Naargelang het verdeelpunt kunt u de flessen afhalen of bij u thuis laten leveren.
Een melkveebedrijf heeft zo'n 30 tot 60 m³ plaatsingsruimte dierlijke mest per ha. Bij een gemiddelde van 4 kg stikstof per m³ mest komt er dus 120 tot 240 kg stikstof per ha beschikbaar voor het grasland uit drijfmest. In het bemestingsplan wordt exact uitgerekend hoeveel kuub moet worden bemest voor de eerste snede.