Het dragen van een badjas en slippers is verplicht, stop die dus in je tas. Zorg dat ze schoon zijn en markeer ze, zodat je ze herkent op het saunaplein. Vergeet ook niet om (bad)handdoeken in te pakken, deze heb je namelijk nodig in de sauna én na het douchen!
Een sessie is het zitten in de saunacabine voor 8 tot 20 minuten achter elkaar. Als je 1 keer in de week gebruik maakt van de sauna, kun je gerust 3 sessies doen. Tussen de sessies door is het wel van belang om een frisse neus te halen, genoeg te drinken en af te koelen.
Een sessie in een Finse sauna (droog klimaat, 90°C) duurt 10 à 15 minuten. Na afloop moet u goed afkoelen door koud te douchen of een koud dompelbad te nemen. Nadien rust u min. 20 minuten en vervolgens herhaalt u het hele ritueel van voor af aan, nog één of twee keer.
Ga van tevoren naar het toilet en neem daarna een warme douche, zodat je schoon en opgewarmd aan het ritueel begint. Droog jezelf daarna goed af, want een droge huid gaat sneller zweten. Neem vervolgens een warm voetenbad, daardoor wordt je lichaam geleidelijk opgewarmd. Dan is het tijd voor de sauna!
Je lichaam zorgt voor afkoeling door te transpireren. Maar toch zal de temperatuur van je huid met enkele graden stijgen. De bloedvaten in de huid gaan daarbij wijder worden. Door een koude douche te nemen gaan die bloedvaten opnieuw vernauwen.
Om vloeistofschade te voorkomen, moet u het volgende vermijden: Zwemmen of in bad gaan met de iPhone. De iPhone blootstellen aan water onder druk of aan water met een hoge stroomsnelheid, zoals bij het douchen, waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enzovoort. De iPhone gebruiken in een sauna of stoomcabine.
Een sportieve inspanning tussen twee saunagangen, bijvoorbeeld 1.000 meter zwemmen, is niet zinvol. Eerst sport, dan sauna. Dat is de goeie volgorde. Attentie: Bij acute verwondingen met bloedverlies of blessures met zwellingen kunt u beter niet naar de sauna gaan.
Naakt in de sauna is hygiënischer
Naakt in de sauna zitten is veel hygiënischer dan met badkleding of een laken in de sauna zitten. Het is namelijk zo dat het zweet in de badkleding of het badlaken terecht komt en dat betekent dat er bacteriën ontstaan in het textiel.
In het algemeen is er niets tegen een bezoek aan de sauna tijdens de menstruatie.
Neem vóór u de sauna ingaat eerst een douche en droog u vervolgens goed af. Een droge huid zweet namelijk sneller terwijl ook de hygiëne een rol speelt. Een warm voetbad vóór een saunagang bevordert het zweten. In de sauna legt u uw handdoek onder uw gehele lichaam.
Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.
De opgieting vormt een extra warmteprikkel die de zweetklieren op volle toeren laat werken. De deur van de cabine mag tijdens de opgieting niet worden geopend. De sauna-opgieting vindt meestal plaats aan het einde van de saunasessie, als een soort bekroning van de saunasessie.
Uit hygiënisch oogpunt is het verplicht bij de sauna en andere warme droge ruimtes, plaats te nemen op een handdoek.
Ontspanning van de geest
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet.
Wij raden aan om na elk bezoek aan een saunacabine dezelfde tijd te nemen om weer af te koelen. Heeft u 15 minuten in een sauna, stoombad of whirlpool gezeten, neem dan ook 15 minuten de tijd om weer af te koelen.
Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor hoe vaak je per week naar de sauna mag gaan, aangezien dit afhankelijk is van de individuele gezondheid en voorkeur. Sommige mensen kunnen een saunabezoek elke dag aan, terwijl anderen slechts een paar keer per week kunnen verdragen.
Heb je de griep, inclusief koorts?Dan ga je beter een tijdje niet in de sauna. Een gezond lichaam kan in de sauna opwarmen tot 38°C, de rest van de warmte zal het lichaam vanzelf verlaten. Wanneer je koorts hebt ligt het startpunt van je lichaamstemperatuur al hoger.
Onderzoek uit 2002 laat zien dat Finse sauna's reine omgevingen zijn, verschoond van ziekteverwekkers. Niet voor niets was het vroeger gebruikelijk voor Finse vrouwen om te bevallen in hun eigen sauna. Bij gebrek aan moderne ziekenhuizen gold de sauna immers als de meest hygiënische ruimte denkbaar.
Veel drinken
Je kan het beste een halve liter tot een liter drinken na een rondje sauna. Dit heeft je lichaam namelijk nodig om al het vocht weer aan te vullen. Doe je dit niet, dan worden jouw vochtreserves niet goed aangevuld en kan je flinke hoofdpijn krijgen aan het einde van de dag.
Je mag zelf weten hoe lang je in de cabine blijft, maar het is verstandig om na 15 minuten de saunacabine uit te gaan. Na vijftien minuten gaat de lichaamstemperatuur te veel oplopen en wordt het belastend voor het lichaam. Als je in de sauna ligt, ga dan eerst even rechtop zitten om duizeligheid te voorkomen.
De sauna is namelijk niet alleen ultra-relaxed, maar ook nog eens gezond. De warmte van de sauna ontspant je spieren, verbetert de bloedsomloop en stimuleert de afgifte van endorfines, de natuurlijke 'feelgood' stofjes in je lichaam. Deze wonderstofjes zorgen voor een geweldige 'after sauna glow'!
Je lichaam moet namelijk nog energie gebruiken om het voedsel te verwerken. En dan heb je nog niet eens de energie die je lichaam nodig hebt om zich aan te passen aan de hoge temperatuur in de sauna. Dit kan leiden tot hoofdpijn. Dus eet of drink voor het saunabezoek niet te veel.
De warmte in de sauna heeft een heerlijk ontspannend effect op stijve en vermoeide spieren. Mensen die vaak last hebben van rugpijn merken dat dit vaak na een dagje sauna verlicht of zelf weg is. Ook wordt er gezegd dat door de betere doorbloeding in de sauna kleine scheurtjes in de spieren sneller genezen.