Nederland bestaat in 2022 uit 345 gemeenten. Dat zijn er zeven minder dan nu, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemeenten verdwijnen door vier gemeentelijke herindelingen in Noord-Brabant en Noord-Holland. Zo verdwijnt onder meer de gemeente Weesp die onderdeel van Amsterdam wordt.
Aantal gemeenten daalt in 2021 verder tot 352.
Traditioneel spreekt men van de vier grote steden. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag tellen binnen hun gemeentegrenzen elk meer dan 500.000 inwoners. Utrecht volgt met ruim 360.000 inwoners.
Veel steden en dorpen in ons land hebben slechts 0, 1 of enkele buurtschappen. Het landelijk gemiddelde is 1,6 (ons land heeft namelijk 2.500 steden en dorpen en 4.000 buurtschappen). Dat een stad of dorp echt veel buurtschappen heeft, komt in verhouding niet heel veel voor.
In deze publicatie van Woonplaatsen in Nederland zijn de woonplaatsen opgenomen die op 1 januari 2020 bestonden volgens het BAG-extract van 8 februari 2020. Op 1 januari 2020 waren er in Nederland 2500 woonplaatsen in 355 gemeenten.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Haarlem officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Tokio is de grootste stad ter wereld met 39.105.000 inwoners. Dat zijn 2457 procent meer mensen dan in Amsterdam, dat 1.529.000 inwoners telt. De grootste stad ter wereld heeft een oppervlak van 8231 vierkante kilometer.
1. Moskou. Moskou ligt in het Europese gedeelte van Rusland en had op 1 januari 2018 12.506.468 inwoners.
Wat is de oudste stad ter wereld? De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.
De stad Zeewolde, in de Nederlandse provincie Flevoland, werd in 1984 een zelfstandige gemeente en is daarmee de jongste, niet door samenvoeging ontstane, gemeente van Nederland. ...
De oudste stad van Nederland is een status die door verschillende steden wordt opgeëist. Zowel Heerlen, Maastricht, Nijmegen als Voorburg kunnen vanuit de Romeinse oudheid aanspraak maken op deze status. De titel "oudste stad van Nederland" hangt af van welke definitie men toepast.
17 augustus 2020 De ANWB-verkiezing rond het Allermooiste dorp van Nederland is beslecht: Winsum mag zich het allermooiste dorp van Nederland noemen! De jury koos het Groninger dorp uit een Top 5 waarin ook Elsloo (LB), Oisterwijk (NB), Hollum (FR) en Urk (FL) stonden.
Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.
Gelderland is qua landoppervlakte de grootste provincie van Nederland, net iets groter dan Noord-Brabant.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe.
1: Ruigoord
Ruigoord is namelijk het enige Nederlandse dorp zonder inwoners.
Is Den Haag een stad of een dorp? Deze vraag wordt vaak gesteld. Aardrijkskundig gezien is Den Haag nu een stad. Het voldoet aan alle eisen die aan een stad gesteld worden bijvoorbeeld over het aantal inwoners, bebouwd oppervlak, culturele voorzieningen, winkels en werkgelegenheid.
Als je graag naar mensen kijkt, dan is Mong Kok iets voor jou. Tenminste: als je geen last hebt van de mensenmassa. Deze wijk in Hongkong wordt beschouwd als de dichtstbevolkte plaats ter wereld. Met meer dan 130.000 inwoners per km² laat de wijk alle mogelijke concurrenten ver achter zich.
New York City, Tokio, Londen, Parijs, Chicago, Frankfurt am Main, Hongkong, Los Angeles, Milaan, Singapore en Washington D.C..