Er bestaan veel verschillende soorten koks. Om te beginnen zijn er in de keuken de hoofdzakelijke functies, zoals chef-kok, sous-chef en commis-chef. Dan zijn er de verschillende specialisaties: elke restaurantkeuken heeft een saucier en een patissier nodig.
Commis chefs helpen bij het uitvoeren van bestellingen bij de afdelingen waaraan ze zijn toegewezen. Dus de commis chef van de poissonnier helpt zijn baas met het bereiden van visgerechten, terwijl de commis chef van de saucier helpt bij het maken van sauzen.
Chef de partie
Hij/zij bereidt al de sauzen en heeft ook de functie van poissonier in de brigade; met andere woorden hij bereidt ook de vissen, schaal- en schelpdieren.
Chef de partie / Chef de cuisine: zelfstandig werkend kok, dus overal inzetbaar. Wordt door de chef-kok ingedeeld waar nodig. Dit kan in de koude keuken zijn maar ook in de warme keuken; de chef de partie is verantwoordelijk voor de afdeling waar hij/zij werkt.
Demi Chef de Partie: Hij is de plaatsvervangende kok van de chef de partie. Commis de Cuisine: De commis de cuisine is een jonge kok. Commis de cuisine is de eerste positie na het beëindigen van de beroepsopleiding.
Een sous chef heeft een leidinggevende rol in een professionele keuken en is na de chef-kok de hoogst verantwoordelijke op de werkvloer. Hij stuurt het keukenpersoneel aan, overlegt met de chef-kok over samenstelling van de menukaart en is verantwoordelijk voor de bereiding en presentatie van gerechten.
Het gemiddelde maandsalaris bij Ministerie van Defensie varieert vanaf ongeveer € 2.387 per maand voor een Kok (m/v) tot ongeveer € 5.597 per maand voor een Senior Beleidsmedewerker (m/v).
Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: vaktheorie, Nederlands, Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap.
Minimum en maximum salaris voor Chef-koks - van € 1.713 tot € 3.852 per maand - 2022. Het aanvangssalaris van een Chef-koks bedraag meestal tussen de € 1.713 en € 2.318 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.152 en € 2.909 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Als fulltime kok (40 uur per week) ga je ongeveer 2.015,- euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 26.114,40 euro bruto.
Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of; diploma mbo entreeopleiding (niveau 1).
Hieruit kunnen we afleiden dat chef-koks (met inbegrip van de leidinggevende) een leidinggevende positie in de keuken bekleden, terwijl de kok een meer instrumentele rang heeft.
Na je opleiding start je op ongeveer 1714 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 1996 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 11,54 euro bruto.
Een Sous Chef in Nederland verdient gemiddeld € 2.615 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.225 (laag) tot € 3.010 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
De commis-chef werkt samen met het andere keukenpersoneel, meestal helpt hij / zij de chef de partie met voedselbereiding. Deze baan geeft u de mogelijkheid om zelf te zien hoe het er in een keuken aan toe gaat en om naast een ervaren kok te werken.
Een F16-piloot, oftewel jachtvlieger in dienst bij de luchtmacht, verdient een salaris tussen de € 2.600 en € 3.500 bruto per maand. Dit salaris is onder andere afhankelijk van de ervaring en leeftijd van de piloot.
Het landelijke gemiddelde salaris voor een Navy SEAL in Verenigde Staten is $55.045 .
Het Volksbevrijdingsleger van China telt het grootste aantal actieve militairen ter wereld: meer dan 2.260.000. Voeg daarbij nog eens 1.452.500 reservisten en je bekomt een krijgsmacht die in tijden van oorlog kan rekenen op meer dan 3.712.500 manschappen. Vooral de 68 militaire duikboten van China trekken de aandacht.
Hoe meer werkenemers er aangestuurd worden en hoe meer verantwoordelijkheden de Sous-chef heeft, des te hoger zal het salaris uitvallen. Het ligt ergens tussen de €1800 en €2600.
De Chef de partie is verantwoordelijk over een gedeelte van de keuken, bijvoorbeeld de sauzen, of de vis. Elk heeft een specifieke naam, verwijzend naar zijn of haar 'afdeling': Chef-Saucier, voor sauzen, maar vaak ook vlees, gevogelte en wild.
Een Zelfstandig Werkend Kok is werkzaam in de keuken van een restaurant, hotel, eetcafé of cateringbedrijf. Zijn hoofdtaak is het zelfstandig bereiden van gerechten voor de gasten. Meestal werkt een Zelfstandig Werkend Kok alleen, onder direct toezicht van een leidinggevende of de bedrijfseigenaar.