Vul een groot glas met koud water. Schep een theelepeltje sole uit het potje en roer door het water. Gebruik niet méér dan een theelepel sole per dag.
Het helpt je lichaam om vocht te reguleren, je spieren te ontspannen en je zenuwen te functioneren. Zout is ook nodig voor de productie van maagzuur, dat helpt bij de vertering van voedsel. Voor de Kelten was het drinken van sole een manier om hun dagelijkse portie zout binnen te krijgen.
Niet meer dan 2,4 gram natrium per dag is de regel.
Wanneer je kijkt naar het mineraal natrium, dan mag je dus sowieso nooit meer dan 6,95 gram Keltisch zeezout per dag.
1 theelepel sole + een glas lauwwarm water = opdrinken. Je maakt sole dus door een potje te vullen met 1/3 Ketisch zeezout en 2/3 water. Goed roeren tot het zout is opgelost, dan even laten staan tot je een mooie heldere oplossing hebt, er blijft nog een klein laagje op de bodem liggen.
Hoe vaak drink je Sole? Vul een groot glas met koud water. Voeg een theelepel Sole toe en meng met een lepeltje. Eén glas per dag is voldoende.
Keltisch zout is uitermate geschikt als alternatief tafelzout voor het zouten van culinaire gerechten. De betere koks weten al jaren dat sel gris tot de topzouten behoort en gebruiken het voor op de aardappelen, pasta of rijst.
De bodem moet ongeveer 1,5 cm bedekt zijn met het zout. Vul de jampot aan met water. Schud een paar keer goed en bewaar de Solé op een droge donkere plek (niet in de koelkast). Drink elke ochtend op je nuchtere maag en elke avond voordat je gaat slapen een glas water met 1 theelepel van deze Solé.
Hoe moet je dat dan doen? Heel simpel. Vul een glazen pot of fles met 1/3e Keltisch zeezout en 2/3e water, doe de deksel of dop erop en schud de inhoud flink. Je zult merken dat er onopgeloste zoutkorrels op de bodem blijven liggen, een teken dat het water niet meer zout kan opnemen en dus volledig verzadigd is.
De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid. Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout.
Om een tekort te voorkomen raad ik je daarom aan om: dagelijks 2-2,5 liter water te drinken waaraan je per liter 0,25 – 0,5 theelepel ongeraffineerd zeezout toevoegt.
De voordelen van Keltisch zeezout
Keltisch zeezout heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Het helpt bij het reguleren van de vochtbalans in het lichaam, maar reguleert ook de bloeddruk. Het zout bevat mineralen zoals magnesium, wat het lichaam helpt te ontspannen en het verminderen van stress en angst.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend. Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen. De werkelijke resultaten zijn dus een stuk minder rooskleurig dan omschreven.
Volgens het voedingscentrum zijn de verschillen in natriumgehaltes te klein om te zeggen dat het Keltische zeezout gezonder is. Natrium hebben we nodig om onze vochtbalans te regelen, maar ook de bloeddruk en spiercellen. Per dag mogen we maximaal 1,5 gram natrium innemen, dat komt neer op zo'n 1,5 theelepel zout.
Al zeggen experten dat je het liever laat voor wat het is. Het verhoogt de bloeddruk en zout dehydrateert het lichaam. Je kunt er hoofdpijn van krijgen of duizelig worden. Blijf je zoutwater drinken, dan kan nierfalen zelfs een van de effecten zijn.
Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meeste gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.
Sole van Keltisch zeezout is een heel krachtig water. Drink de sole het liefst op nuchtere maag om zo de spijsvertering een natuurlijke 'boost' te geven. Het potje met sole kun je weken goed bewaren in de koelkast.
Keltisch zeezout biedt voordelen zoals het feit dat het minder natrium bevat dan andere zoutsoorten. Het lagere natrium gehalte komt doordat het is gemaakt van meer mineralen en minder onzuiverheden bevat wanneer je het vergelijkt met keukenzout.
Zelf je eten bereiden en baas zijn over de zoutpot is de beste optie. Zoutbeperking wordt vaak als eerste redmiddel bij een hoge bloeddruk ingezet. Goed zout dat nog mineralen en sporenelementen bevat – zoals Himalaya of Keltisch zeezout – kan echter een bijdrage leveren aan een gezonde bloeddruk.
Door circa 300 gram (in een voetenbad circa 80-100 gram) grof Keltisch zeezout in een warm bad te strooien breng je de zee simpelweg naar de badkamer en zal de huid, ons grootste orgaan, alle mineralen en sporenelementen eenvoudig opnemen. In bad met Keltisch zeezout, een gezonder bad is eigenlijk niet voor te stellen.
Zuiver zeezout, zonder enige bewerking
Dit vochtig Keltisch zeezout uit de Franse Guerande is het meest natuurlijke zeezout dat je kan vinden.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater. Het zoutgehalte of saliniteit wordt in promilles (‰) uitgedrukt.
Het witte Himalayazout zuivert en harmoniseert en kan gebruikt worden als drinkkuur. Vul een weckglas met zoutbrokken geheel met water. Na vier uur ontstaat een verzadigde oplossing (sol), klaar voor gebruik. Drink elke ochtend op de nuchtere maag een glas water dat verrijkt is met een theelepel sol.
Die goede huideffecten komen door het zout, maar ook door de andere mineralen in het Dode Zeezout. Dode Zeezout water is goed voor de huid. Het zout verhoogt de capaciteit van je huid om vocht vast te houden. Uit de bovenste huidlaag zal minder water verdampen.