Het aantal solar matten per zwembad is gebaseerd op 8 uur zon per dag. De mate van verwarmen hangt af van verschillende factoren, namelijk: door de weersomstandigheden en het wel of niet afdekken van het zwembad gedurende de nacht.
In ideale omstandigheden kan je er van uit gaan dat je 1 zonnepaneel nodig hebt per vierkante meter zwembad oppervlakte.
Terwijl het zwembadwater door de mat stroomt warmt de zon het water op. Eenvoudig én milieuvriendelijk! De Solar Mat is geschikt voor zwembaden tot 30.000 liter en warmt het zwembad (afhankelijk van de weersomstandigheden) 3 à 5 graden op.
TIP: Reken dat je 1kW nodig hebt om 1.000 liter water 1° celsius te verwarmen. Voor ons zwembad van 18.000 liter heb je dus bijna 21 kW nodig om het water één graad op te warmen. Als je het water 5 graden warmer wenst te maken zal je dus 105 kW nodig hebben.
Voordelen van Solar bol Zwembadverwarming
Geen verhoogde energie rekening, in tegenstelling tot een warmtepomp. Het nieuwe design van de Solarbollen neemt minder ruimte in dan de traditionele Solar matten. Ideaal dus voor de tuin met iets minder ruimte.
De beste zwembadverwarming is een warmtepomp, waarbij via een compressor de buitenlucht omgezet wordt in warmte. Daarbinnen is een warmtepomp met inverter technologie de allerbeste keuze die je kunt maken. Een inverter warmtepomp is effectief, efficiënt en heeft een laag energieverbruik.
Onze meest favoriete en goedkope manier om een zwembad te verwarmen is met zonne-energie. We hebben hiervoor verschillende producten, zoals onze solarmatten. Deze matten leg je in de tuin en het water van de pomp gaat hier doorheen. De zon warmt het water in de buizen op en dit komt dan verwarmd terug.
Wat kost een zwembad je per jaar? [het antwoord op je vraag]
Je komt dan uit op zo'n 6000 euro. Het kost je dus zo'n 6000 euro om een groot zwembad te verwarmen en te onderhouden per jaar. Best een hoop geld. Vooral als je hierbij de aanlegkosten en de aanschaf hierbij optelt.
Om een zwembad in je tuin te verwarmen, moet je volgens zwembadverdeler Compass rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1000 kWh. Dat is het gemiddelde verbruik, berekend voor een gemiddeld zwembad met een gemiddelde temperatuur van 28 graden, voorzien van een warmtepomp en een afdekking met solar lamellen.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Om een gemiddeld zwembad op te warmen, zijn er 6 tot 8 panelen nodig. Deze kunnen zowel horizontaal als verticaal op het dak geplaatst worden. De zon warmt de zonnepanelen op, die op hun beurt een glycolmengsel (water + antivries) opwarmen.
Je hebt een zwembadpomp nodig die minimaal 4m³ per uur pompt. Maximaal mag de pomp 10m³ per uur leveren. Als je deze solarmat op een dak installeert (eventueel met meerdere) dan dient je zwembadpomp voldoende krachtig te zijn om het water rond te kunnen pompen.
Dit kan uiteraard, maar is helemaal af te raden. Het is natuurlijk mogelijk het water van je zwembad op te warmen met zonnepanelen. Je kan dit vergelijken met een elektrische boiler welke water verwarmt dat vervolgens in het zwembad gepompt wordt.
Wil je niet alleen op zonnige dagen van het zwembad genieten, dan kies je best voor een efficiënte zwembadverwarming. Zonder verwarming wordt het zwembadwater niet warmer dan 22 graden, op erg warme dagen misschien 25 graden. Terwijl het zwembad zelf voor een sportieve zwemmer pas aangenaam wordt vanaf 26 graden.
Zonnecollectoren in EPDM-matten zijn een eerste mogelijkheid om je zwembad te verwarmen met zonne-energie. Bij dit systeem van zwembadverwarming pompt de pomp van het zwembad het water door leidingen in de matten, waar het door de zon verwarmd wordt.
Je zwembad lekker warm door de zon
Een Intex opzet zwembad van 3 bij 2 meter (6m2) pakt dus per uur dat er zon op staat ongeveer 100MJ op. Een aangename temperatuur voor het zwembad is ongeveer 25 graden Celsius.
De electrische varianten zijn omwille van de veiligheid verboden in Nederland.
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling. Te warm water zorgt ervoor dat het lichaam niet meer kan afkoelen, wat overhitting kan veroorzaken.
Hoe het zonnepaneel werkt
Met behulp van uw zwembadpomp wordt er water door de zonnecollectoren gepompt. Het water wordt verwarmd door de zon als het in de donkere en warmte vasthoudende mat zit. Het verwarmde water stroom terug uw zwembad in en is 3 - 5 graden warmer dan het water in uw zwembad.
Bij een buitentemperatuur van 20 °C doet een warmtepomp van 15 kW er 5 tot 6 uur over om een bad van 70 m³ met 1 °C op te warmen. Als de warmtepomp continu draait, betekent dat dus een temperatuursverhoging van 4 °C per dag.
Voorbeeld: U heeft 50m3 zwembad welke 200 dagen per jaar wordt gebruikt bij een water temperatuur van 28 graden. Dan heeft u een warmtevraag van ongeveer 23.200kWh. Wanneer u een full inverter warmtepomp toepast kost u dit ongeveer € 775,00 euro per jaar.
Zoek een goede plaats voor uw zwembadverwarming: op het zuiden gericht en volledig in de zon. Zet de zwembadverwarming met de bijgeleverde poten in een hoek van 30 graden zodat de bol optimaal van de warmte van de zon profiteert.
Een solar cover leg je overdag, wanneer je niet zwemt en de zon schijnt, over het zwembadwater. De bubbeltjesfolie vangt warmte van de zon op en geeft dit af aan het water. Dit is hartstikke milieuvriendelijk en zorgt voor een verwarming van tot wel 5°C op een warme, zonnige dag.