Dit kun je gewoon over je blauwe regen leggen. Voor ons was hier geen beginnen aan, je kunt niet je hele tuin afdekken. Al moet ik zeggen: heb je héél erg strenge vorst in de winter (periode van -20), dan kan de hele blauwe regen, tot aan de grond wegvriezen.
De blauwe regen is aardig bestand tegen diverse weersomstandigheden zoals zon, droogte, natte grond of zelfs zilte zeewind. De plant is winterhard en vorstbestendig, alleen wanneer er later in de lente nachtvorst optreed kunnen de bloemtrossen vorstschade oplopen.
Een blauweregen kan makkelijk 10 meter hoog en breed groeien en meer dan 100 jaar oud worden. Op een plek in de zon of halfschaduw (minstens 6 uur zon voor een rijke bloei) met humusrijke, voldoende vochthoudende grond groeit hij het best.
Blauweregen is niet zelfhechtend, hij moet worden geleid. Gebruik stevig bindtouw, want met zijn enorme groeikracht kan hij zelfs een regenpijp dichtknijpen als hij zich daaromheen slingert. Leuk om te weten: van de Wisteria sinensis, van oorsprong uit China, draaien de twijgen linksom.
Blauweregen moet je twee keer per jaar snoeien: een keer in de winter en een keer in de zomer. De zomersnoei voer je ongeveer zes weken na de bloei (de bloeitijd valt meestal in mei) uit. Dan verwijder je alle lange uitlopers die in het voorjaar en de vroege zomer zijn gegroeid. Zo maak je ruimte voor licht en lucht.
Om een rijke bloei te krijgen, moeten wisteria's twee keer per jaar worden gesnoeid – twee maanden na de bloei (augustus) en aan het eind van de winter (februari). De eenvoudigste aanpak is om een paar lange takken horizontaal vast te binden langs de muur of de pergola waar de plant tegenaan groeit.
Als de plant zijn blad laat vallen of ineens verwelkt / niet meer uitloopt kan dat duiden op te veel vocht bij de wortels. Over het algemeen komen er geen ziektes voor bij Wisteria, wel kan het blad soms vergelen door een te kalkrijke grond meng dan wat compost en tuinturf om de bodem te verzuren.
De blauweregen staat het liefst met de wortels in de schaduw en de bloemen in de volle zon of halfschaduw. De grond kan het beste een humusrijke bodem zijn, maar ze groeien ook in kleigrond. Het enige waar je goed op moet letten is dat de grond goed waterdoorlatend is, anders verdrinken ze.
Om een rijke bloei te krijgen, moeten wisteria's twee keer per jaar worden gesnoeid – twee maanden na de bloei (augustus) en aan het eind van de winter (februari). De eenvoudigste aanpak is om een paar lange takken horizontaal vast te binden langs de muur of de pergola waar de plant tegenaan groeit.
Dit doet u in de zomer nadat de plant is uitgebloeid en in het vroege voorjaar. Na de bloei in de periode juli en augustus zijn de zijtakken van de blauwe regen flink uitgelopen, en u kunt deze dan tot op zo'n 30 à 40 centimeter terugsnoeien. Dit zorgt ervoor dat de plant de winter goed door komt.
Je blauwe regen bloeit niet? Dat kan, want de Chinese blauweregen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten. De bloeitijd van Wisteria sinensis is mei tot juni, maar er kan een tweede bloei in september plaatsvinden.
Blauwe regen voeden
Blauwe regen is een erg sterke klimplant. Voor een stukje extra stevigheid is het verstandig om in het voorjaar extra voeding toe te dienen. Je verstevigt zo de stengels en je bevordert ook de ontwikkeling van bloemknoppen. En hoe meer bloemen je zo hebt, hoe mooier de blauwe regen zal zijn.
Water geven moet rijkelijk gebeuren. De Wisteria heeft een grote waterbehoefte. Men zet hem dan ook best tot de bloei in een teil water. Een extra voordeel is dat de eindpunten van de wortels gaan inrotten door deze behandeling, wat, hoe eigenaardig ook, een gunstig effekt heeft op de bloei !
Wat betreft de standplaats en bodem is de blauwe regen niet zo veeleisend. Hij kan zowel in de volle zon als in halfschaduw staan en vraagt een goed doorlatende en humusrijke bodem, maar groeit ook goed in kleigrond. Daarnaast is deze plant ook zeer winterhard.
Groeiwijze en geleiden Blauweregen - Wisteria
De Wisteria zijn snelgroeiende klimplanten die tot wel 2 meter per jaar kunnen groeien. De Blauweregen 'Wisteria' soorten groeien door middel van ranken omhoog of langs uw schutting.
Blauweregen snoeien in het voorjaar
Snoei de jonge scheuten tot 10 cm tot het oude hout terug. De plant heeft dan alsnog genoeg ruimte om uit te lopen en een volle plant te worden. Als je de blauweregen op deze manier terugsnoeit, zullen er mooie bloemtrossen gevormd worden. Zorg er wel voor dat het niet meer vriest.
Wanneer Blauwe Regen Verplaatsen
De beste tijd om de Blauwe regen te verplaatsen is als de boom in ruste gaat en dat is de herfst periode. Om specifieker te zijn als alle bladeren van de boom zijn afgevallen. In de het voorjaar en de zomer heeft de Blauwe regen alle energie nodig om bladeren en bloemen aan te maken.
Blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en de erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen zijn. Het aantal beschreven intoxicaties is vrij beperkt. Symptomen: er kunnen ernstige maag-darmstoornissen optreden, zowel bij mensen als bij dieren.
Sommige Wisteria's hebben lange bloemtrossen, andere juist korte. De bloemen van Wisteria sinensis 'Prolific' winnen het qua geur en Wisteria floribunda 'Royal Purple' heeft de blauwste. Welke blauweregen je ook kiest, je rekent op een overvloed van bloemen in deze tijd van het jaar.
Hoe vaak moet je blauwe regen snoeien? Blauweregen is een ontzettend hard groeiende klimmer. Je zou een Wisteria aan zijn lot kunnen overlaten en niet snoeien, want hij groeit toch wel door. Maar als je hem niet snoeit, produceert hij alleen lange uitlopers waar niet veel bloemen aan komen.
De blauweregen is zeer winterhard en groeit op elke plek in de volle zon of halfschaduw. Het vroege voorjaar is een goede tijd om deze klimmer te planten. Zorg voor voedzame grond en geef regelmatig wat kalk.
Tijdens de zomermaanden kun je de lange uitlopers weghalen. Lange takken zonder knoppen zullen geen bloemen krijgen, dus deze kun je goed wegknippen tot aan 2 of 3 knoppen. Daarmee houd je de Wisteria in toom. Je dient de Blauwe regen goed te geleiden omdat deze snel groeit.
Stekken kan in speciale stekgrond of in een mengsel van 2 delen turf en 1 deel zand, onderaan de stek verwonden, licht vochtig houden. Stekken nemen van planten die in de serre geforceerd zijn zou een hoger slagingspercentage opleveren. De blauweregen is een bijzondere klimplant.