Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Gezond snoepen doe je bijvoorbeeld met fruit. Verschillende soorten fruit hebben ook nog eens veel weg van snoep, zoals kersen, sinaasappelpartjes, meloenblokjes, frambozen, druiven, aardbeien, mangostukjes en bramen. Veel klassiek snoep wordt namelijk op smaak gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten.
Snoep bevat helemaal geen voedingsstoffen, maar wel veel suikers en kleurstoffen. Te veel suiker is ongezond, want het doet niks goeds voor je lichaam. Ook zijn suikers verslavend, waardoor je steeds maar weer snoep wilt blijven eten.
Chocoladeletters en repen
De tandartsen rangschikten wat snoep op categorie: het beste, niet zo slecht en het slechtste. Chocoladefans zullen blij verrast zijn met wat behoort tot die eerste categorie: holle chocoladefiguren en chocoladerepen staan er allemaal in en doen dus het minst kwaad voor je tanden.
Nee, van suiker op zichzelf word je niet dik. Wel verhoogt het drinken van dranken met toegevoegd suiker de kans op overgewicht.
Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
Als je kind veel snoept, heeft hij minder trek in een gezonde maaltijd. Sommige kinderen worden overactief als ze veel suiker hebben gehad, maar deskundigen hebben dit verband nog niet wetenschappelijk kunnen aantonen. Als je veel suiker eet, heb je ook meer behoefte aan chroom dat helpt bij het verwerken van suiker.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Hoe vaak kan je nu ongezond eten? Er zijn tal van vuistregels die vertellen hoe vaak je iets ongezonds kan eten. Je bent vast bekend met de 80/20-regel. Dit houdt in dat je 80% gezonde producten en 20% ongezonde producten kunt eten en zo een goede balans houdt tussen gezond en ongezond.
Voor suiker is er geen bewijs dat een kleine hoeveelheid klachten kan geven. Ook ontbreekt het bewijs dat suiker gedragsklachten, hyperactiviteit, maag-darmklachten en extreme moeheid veroorzaakt. Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je weinig toegevoegd suiker binnen.
Na enkele suikerarme dagen voel je je alerter en kun je je makkelijker concentreren. Je bent bovendien minder moe, slaapt beter en kunt ook makkelijker uit je bed. Je bloedsuikerspiegel, en dus je energiepeil, piekt en daalt immers niet zo hevig.
Suiker zorgt voor een beloningsreactie in je hersenen, wat een fijn gevoel geeft en waardoor je er graag meer van eet. Soms eten we uit verveling. Zoek daarom afleiding als je zin krijgt in zoetigheid.Vooral lichaamsbeweging helpt goed.
Om 50% kans te hebben om dood te gaan aan acute suikervergiftiging, moet je 13,5 gram suiker per 0,45 kg lichaamsgewicht binnen krijgen.
Dat suiker zo verslavend is, komt door de geraffineerde suikers die gebruikt worden. Dit is hele zoete suiker. Het zorgt ervoor dat je hersenen steeds meer suiker nodig hebben om te kunnen werken. Daarom krijg je steeds meer trek in snoep.
Suiker levert in eerste instantie energie aan de spieren, maar het overschot slaat je lichaam op als vet. Je lichaam moet flink aan de slag om veel suiker te verwerken, dit zorgt voor extreme vermoeidheid, vaak gepaard met hoofdpijn.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers. Je denkt dat je goed bezig bent – en intussen helpen ze je juist alleen maar verder van huis!
De grootste bron van nutteloze calorieën zijn vloeibare calorieën. Via vocht klok je zo honderden vloeibare calorieën naar binnen. Frisdrank is een bekende, maar ook met vruchten/fruitsappen, melk en alcohol gaat het hard.
Drop, winegums en snoepgoed: 83% - 66%
De bekende dropjes en winegums die vaak in de auto zijn te vinden (64,9% tot 69,5%) vallen op zich nog mee, de ware suikerschurken zijn de bekende ronde kauwgomsnoepjes. Gomballen bevatten 83% aan suikers.