Bedenk dat iets te snoepen of iets zoets te drinken al snel te veel is voor een kind. Zo zitten er in een longdrinkglas frisdrank (250 ml) al 103 calorieën (kcal) en in een candybar al gauw 220 kcal. Het advies is om kinderen van 4 tot 8 jaar maximaal 1 keer per dag iets kleins te snoepen te geven.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Veel suiker kan namelijk mogelijk leiden tot darmklachten: problemen waar een kind zich onrustig door kan gedragen. Met name kinderen die veel fructose binnenkrijgen hebben hier last van. Als kinderen veel suiker eten en/of drinken, is de kans groot dat ze andere belangrijke voedingsstoffen niet binnenkrijgen.
Tips voor gezonde tussendoortjes
Geef je kind maximaal vier keer per dag iets tussendoor. Samen met de maaltijden zijn er dan zeven eetmomenten. Kies voor tussendoortjes een duidelijk moment. Zo wordt het geen gewoonte om op elk moment van de dag iets te eten of te drinken.
Geef je peuter of kleuter elke dag 2 à 3 gezonde tussendoortjes, op vaste momenten. Meer dan 3 tussendoortjes raden we af. Continu 'snacken' is niet goed voor de tanden en leidt snel tot een te hoge energie-inname en overgewicht. Tussendoortjes zijn er niet om maaltijden te compenseren of te laten vallen.
Als hij vaak te veel eet kan dat leiden tot overgewicht. Bovendien leert je kind af om te luisteren naar zijn gevoel van vol zitten als je het eten opdringt. Ook dat kan op den duur leiden tot overgewicht. Straf je kind dan ook niet als hij zijn eten niet opeet, bijvoorbeeld door geen toetje te geven.
Naast gezonde kost mag een kind van die leeftijd vijf boterkoekjes, één theelepel jam en drie fruitsnoepjes per dag eten. Of één mini-Bounty en twee koekjes.
Geef snoep, koek of een ijsje eerder één keer in de week dan één keer per dag. Bijvoorbeeld op zondag iets te snoepen. En wanneer je iets geeft: hou het dan klein. Een goede richtlijn is minder dan 75 kilocalorieën (kcal).
In Nederland is er geen maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker voor kinderen per dag. Volgens het Diabetesfonds krijgen Nederlanders gemiddeld 1,5 tot 2 keer teveel suiker binnen. Boosdoeners zijn vooral de toegevoegde suikers in frisdrank, vruchtensap, koek en snoep.
Volgens het Voedingscentrum hebben kinderen van 1 tot 3 jaar gemiddeld 1000 kcal per dag nodig. Als we de adviezen van de World Health Organisation (WHO) daarop loslaten, wordt geadviseerd dat deze kinderen per dag maximaal 12,5-25 gram suikers binnenkrijgen.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Nou, misschien – maar dat weerhoudt de meerderheid van de Nederlanders er niet van om kilo's suiker per jaar te blijven eten. Zo'n 122 gram per dag (ongeveer 20 suikerklontjes), gemiddeld – dat is bijna 3 keer keer het aanbevolen maximum!
Geen gezonde koekjes
Ook al lijken volkoren koeken, ontbijtkoeken of mueslirepen gezond, dat zijn ze vaak niet. Ook deze tussendoortjes bevatten veel suiker en verzadigd vet. Zorg er daarom voor dat je niet dagelijks een koekje bij de koffie neemt. Maak er bijvoorbeeld een 'bijzonder momentje' van.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Ik wil geen koek bij mijn koffie of thee. Wat kan ik dan het beste nemen? Als je liever iets gezonds neemt bij de koffie of thee, dan kun je bijvoorbeeld een mueslibol of een paar nootjes nemen. Een schaaltje yoghurt, een volkoren boterham of fruit kan natuurlijk ook als verantwoord tussendoortje.
Gezondheid
LU Time Out granenbiscuits hazelnoot is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. LU Time Out granenbiscuits hazelnoot kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Kleine honger stil je met een variëteit aan gezonde tussendoortjes. Rauwe groenten, vers fruit, noten en zaden zijn helemaal oké. Net als een boterham, soep en yoghurt. Koeken behoren steeds tot de restgroep.
Het beste is om elke twee tot drie uur iets te eten. Dan krijgt je lichaam de hele dag door voldoende voedingsstoffen om te groeien en in beweging te blijven. Als je bijvoorbeeld tussen zeven uur en half acht ontbijt, pak je rond tien uur een tussendoortje.