Aluin is een kristal met een antibacteriële werking op de huid. Aluinkristallen blokkeren de poriën en gaan bacteriegroei tegen, waardoor er geen vervelende geur onder je oksel kan ontstaan. De meeste mensen denken dat zweet – vooral onder de oksels – stinkt. Maar vers zweet is vrijwel geurloos!
Het aluinblok bestaat uit 100% zuiver aluin. Aluinsteen staat bekend om zijn antibacteriële en samentrekkende, adstringerende werking. Daarom is aluin uitstekend als natuurlijke deodorant en wordt het gebruikt voor het stoppen van kleine bloedingen, zoals na het scheren.
Aluinen zijn chemische verbindingen, dubbelzouten van sulfaten. De groep verbindingen is genoemd naar de stof KAl(SO4)2·12H2O die al in de oudheid onder de naam aluin bekend was. Zonder nadere specificatie wordt met aluin dan ook kaliumaluminiumaluin bedoeld.
Aluin heeft een adstringerende werking, waardoor de huid samentrekt. Dit stopt een bloeding, maar heeft eenzelfde effect tegen zweet. En dat op 100% natuurlijke wijze! Langdurig effectief – de deodoranten die je vaak tegenkomt in de supermarkt of voordeeldrogist remmen de zweetvorming niet, ze verhullen deze alleen.
Waar kan ik Aluinsteen kopen? Aluin kun je bij de doorsnee drogist verkrijgen. Wellicht heeft de supermarkt ook een kleine lijn aan aluin. Maar het beste kun je terecht bij de specialist.
Aluin laat de eiwitten in de huid samentrekken (adstringerende werking) waardoor wondjes sluiten en het bloeden stopt. Aluin neutraliseert de uitdrogende werking van zeepresten op je huid. Scheerzepen zijn alkalisch of basisch, met een pH-waarde tussen de 7 en 14.
Bij bestaande hortensia's: geef deze eind augustus- begin september 'aluminium' aan de plant (aluin of aluminiumsulfaat). Geef ongeveer 15-50 gram per plant, licht inharken of los het op in warm water en giet het bij de plant.
Citroensap. Citroenzuur doodt de geur veroorzakende bacteriën in je zweet. Snijd een citroen doormidden en wrijf met de binnenkant over je oksels om vervelende geurtjes te voorkomen. Let op: doe dit niet na een scheerbeurt.
Daar kunnen we heel kort over zijn: nee, aluin is niet giftig. Sterker nog; het is het hoofdbestanddeel van bakpoeder! Maar je komt het ook tegen in je favoriete tafelzuren, mondverzorgingsproducten en broden. Ook werkt aluin heel goed als wondstelpend middel, vooral in aftershaves.
Aluin is oplosbaar in water.
Je kunt aluin ook vijzelen en het oplossen in een spuitbus met warm water. In deze vorm kun je het ook gebruiken tegen bijvoorbeeld stinkvoeten.
Hydraat betekent water, bij deze zouten zitten in het kristalrooster ook watermoleculen. Dit 'ingebouwde' water heet kristalwater. Voorbeelden van zouten met kristalwater zijn aluin, aluminiumkaliumsulfaatdodecahydraat, AlK(SO4)2·12 H2O en kristalsoda, natriumcarbonaatdecahydraat, Na2CO3·10 H2O.
Bacteriën op de huid heeft iedereen, dit is tevens normaal. Maar wanneer er te veel bacteriën ontstaan geeft dat in combinatie met zweet een onaangename geur. Aluin is een antibacterieel en vermindert het daarmee de groei van bacteriën. Hierdoor wordt een onaangename zweetgeur voorkomen.
Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk.
Wanneer je stopt met deo ga je dus gewoon weer transpireren. Geur ontwikkelen. Het is juist heel goed voor je lichaam dat het onder de armen weer kan stromen.
Daarnaast is het heel zacht voor de huid, het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om wonden te helen en tegen infecties en jeuk. In plaats van arrow root kun je ook maïzena gebruiken, dit is eveneens vochtopnemend, maar minder zacht en helend.
Een spray is bovendien praktischer en sneller in het gebruik. De meeste mensen kunnen echter beter tegen een roller dan tegen een spuitbus. Een roller is veel vriendelijker voor de gevoelige huid. Daarnaast is een roller milieuvriendelijker, vanwege de drijfgassen in een spray.
Om een hortensia blauw te laten worden kunt u aan de grond wat aluminium-sulfaat of kali-aluin toevoegen. Strooi dit jaarlijks rond eind september, begin oktober rondom de hortensia en hark het in de grond. Of los het op in lauw water en giet het zo dicht mogelijk bij de hortensia zonder het blad te raken.
Hoe je dit doet? Voeg wat aluminiumsulfaat toe. In sommige tuincentra kun je zelfs zogeheten 'hortensiablauwmaker' kopen. Door de grond minder zuur te maken, worden de blaadjes van de hortensia juist roze.
Hortensia's bemesten
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad.