Je biologische leeftijd kun je helaas niet verlagen. Wel kun je invloed uitoefenen op je metabolische leeftijd oftewel je "echte leeftijd”. Metabolisme zegt het al, deze leeftijd heeft te maken met je stofwisseling, het vermogen van je lichaam om energie te verbranden.
Naast de chronologische leeftijd, de tijd verstreken sinds je geboorte, is er de biologische leeftijd: de staat waarin je lichaam zich bevindt, of hoe oud je écht bent. Volgens sommige studies voorspelt de biologische leeftijd beter hoe lang je nog te leven hebt dan de chronologische.
Om je echte leeftijd te berekenen, beginnen specialisten met het berekenen van jouw ruststofwisseling. Je ruststofwisseling is het aantal calorieën dat je verbrandt wanneer je de hele dag niks doet (basaal metabolisme), aangevuld met de calorieën die je lichaam verbrandt bij het verwerken en verteren van je voeding.
Wanneer jouw rustmetabolisme dus goed past bij het gemiddelde, dan zou jouw metabolische leeftijd laag zijn. Wanneer jou rustmetabolisme dus niet goed past bij het gemiddelde zal jouw metabolische leeftijd hoog uitvallen en dit brengt risico's met zich mee.
Handige tips om af te vallen
Kies voor kleine aanpassingen in je voeding. Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten.
Rekenvoorbeeld. Stel: je bent een vrouw van 33 jaar, die 65 kilo weegt, dan volgt daaruit de volgende formule: 8,3 x 65 + 846 . De BMR komt uit op 1384,5 calorieën per dag.
Het metabolisme van mensen verandert naarmate zij ouder worden. Het basale metabolisme neemt toe wanneer een kind opgroeit en het piekt rond de 16 of 17 jaar; daarna neemt het doorgaans weer af. Een lage BMR betekent dat u minder calorieën mag eten om lichaamsvet en gewicht te verliezen.
De biologische leeftijd kan op twee manieren worden bepaald; ofwel door deel te nemen aan een intensieve test in een laboratorium, of door de makkelijke vragenlijst over uw levensstijl in te vullen, die u hier op onze website vindt.
Er kan onderscheid gemaakt tussen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd. De biologische leeftijd geeft aan in welke ontwikkelfase het lichaam zich bevindt. De kalenderleeftijd is, zoals het woord al zegt, de leeftijd aan de hand van de kalender.
Er wordt berekend hoeveel jaar een kind af zit van zijn of haar Age Peak Height Velocity (APHV): de leeftijd op het moment van de snelste lengtegroei. Deze piek in de groeispurt ligt gemiddeld bij meisjes rond de 12 en bij jongens rond de 14 jaar.
Mensen met een hoog metabolisme verbranden sneller voedingsstoffen. Of je een hoog of laag metabolisme hebt, is voor een zeer klein deel genetisch bepaald. Het heeft vooral met je levensstijl en omgeving te maken. Beweeg je bijvoorbeeld weinig, dan heb je ook minder energie nodig, en zal je metabolisme trager zijn.
Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA) is een analyse waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektrische stroom. Deze elektrische stroom wordt vanuit de weegschaal door je lichaam heen gestuurd. Vervolgens wordt de weerstand van deze stroom gemeten. Er wordt dus gemeten hoe snel de stroom door je lichaam heen gaat.
Ook speelt genetische aanleg een rol. Zo heeft bijvoorbeeld een gemiddelde man een BMR van 1500 kilocalorieën per dag. Daarnaast is de BMR zowel bij mannen als vrouwen normaal verdeeld. Dit betekent dat 99% van de mannen een BMR heeft tussen de 1200 en de 1800 kilocalorieën.
Een van de meest voorkomende symptomen is dat je in een korte tijd veel aangekomen bent, zonder dat je jouw eetpatroon drastisch hebt aangepast. Daarnaast is overgewicht vaak het gevolg van een trage stofwisseling.
De meting van het basaal metabolisme gebeurt via een opname van één nacht. De intensiteit van het basaal metabolisme kan gemeten worden door te meten hoeveel zuurstof u in rust verbruikt. Deze meting gebeurt met een speciaal daartoe ontwikkeld toestel dat de opgenomen zuurstof en uitgestoten koolstof meet.
Het percentage spiermassa van man hoort te liggen tussen de 40% en 48%. Voor mannen die minder dan 40% spiermassa hebben geldt dat zij meer kunnen doen om een afgetraind lichaam te krijgen. Daarnaast geldt voor mannen met een spiermassa percentage boven de 48% dat zij minder moeten trainen.
Je kan dus zeker 1200, 1300, 1400 of 1500 kcal eten en niet afvallen, niet omdat je lichaamsvet niet daalt, maar wel omdat je lichaamsgewicht schommelt door andere factoren buiten de vetmassa. Kijk dus niet teveel naar het lichaamsgewicht, maar richt je vooral op andere factoren zoals omtrek, kledingmaat etc.
Hoeveel je hier verbrand verschilt per persoon, het hangt namelijk af van je gewicht. Vermenigvuldig je gewicht met 0,9 en je weet hoeveel jij tijdens jouw nachtrust verbrand. Het zijn misschien niet de hoogste getallen die je verbrandt, maar het laat wel zien dat je met niks doen ook calorieën verbrand.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
Wie snel buikvet wil verbranden, combineert stressmanagement en een aangepast dieet best ook met voldoende beweging. Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.