Daarom doen ze het als volgt: De hersens van de dolfijn bestaan uit twee gedeeltes. Eerst gaat het ene deel slapen, en dan het andere. 8 uur per nacht is, net zoals bij de mens, vaak genoeg.
Ze kunnen niet onbewust ademen, zoals mensen doen. Ze moeten blijven denken aan de volgende hap lucht die ze aan de oppervlakte moeten halen. Wanneer ze zoals mensen in slaap zouden vallen gaan ze dood. Dolfijnen slapen daarom maar half.
Acht uur. Op deze manier slapen dolfijnen zo'n acht uur per dag.
Zij brengen maar liefst 70% van hun leven al slapend door. Ook nog een speciaal geval: de dolfijn. Hij slaapt eigenlijk nooit volledig. Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open.
Dolfijnen horen zeker thuis in dit lijstje met slimste dieren ter wereld. Ze zijn uiterst intelligent, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Dolfijnen kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren.
Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is echter nooit een goed idee! Dolfijnen zijn sociale dieren en vinden interactie met mensen op open zee soms best leuk. Dagelijkse gedwongen interactie is voor dolfijnen helemaal niet goed en zorgt voor verveling, angst en stress.
Dolfijnen paren gedurende het hele jaar, maar vooral tijdens de warmere zomermaanden. Na een draagtijd van 12 maanden wordt er één jong geboren. Zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien!
Wilde dolfijnen gebruiken unieke fluitsignalen om elkaar te identificeren. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Bij het nabootsen van de geluiden reageerden de dolfijnen afzonderlijk op hun eigen fluitsignaal.
Van dolfijnen werd het al vermoed, maar nu weten we zeker dat ze ervan genieten. Dolfijnen blijken ook niet echt preuts. Ze hebben vaak seks – meerdere keren per dag.
In het wild worden dolfijnen gemiddeld 17 jaar oud. Factoren als overbevissing, vervuiling van de zee, en geluidsvervuiling zijn oorzaak van de lagere leeftijd van dieren in de natuur.
Ze komen regelmatig boven om adem te halen, want ze zijn geen vissen en hebben dus geen kieuwen om zuurstof mee uit water te filteren. Een dolfijn kan ongeveer vijftien minuten onder water blijven.Sommige dolfijnen zelfs een uur!
Dolfijnen horen vrij te kunnen zwemmen in de oceaan en niet opgesloten te zitten in betonnen tanks of kunstmatige meertjes. Wilde dolfijnen zwemmen vaak meer dan zestig kilometer per dag, ze foerageren, spelen met hun schoolgenoten, paren en gebruiken hun echolocatie om hun omgeving in de oceaan te verkennen.
Dolfijnen kunnen heel goed met elkaar communiceren door middel van fluittonen. Net als mensen, bezit elke dolfijn over een unieke toon. Zo weten ze dus precies wie spreekt, en op welke afstand deze dolfijn zich bevindt. Dolfijnen gebruiken naast verbale communicatie ook lichaamstaal om met elkaar te communiceren.
hoe slapen dolfijnen? Onder water Dolfijnen zijn daarom nooit volledig in slaap, maar slapen eigenlijk maar voor de helft. Dit wordt ook wel unihemisferische slaap genoemd. Tijdens hun slaap is de ene helft van de hersenen in ruststand maar blijft de andere helft actief.
Haaien en orka's zijn vrijwel de enige vijanden van gewone dolfijnen. Alle belangrijke bedreigingen hangen samen met de mens: jacht (rond de Azoren alsook rond Japan en Zuid-Amerika). In veel gebieden komen dolfijnen om als onbedoelde bijvangst bij de (tonijn)visserij en in lange drijfnetten ("muren des doods").
De rivierdolfijn
Net als andere dolfijnen ademen ze lucht in en hebben longen. Rivierdolfijnen zijn 13 maanden zwanger en de moeder voedt het kalf onder water voor ongeveer 2 jaar.
Dolfijnen spelen graag en dat doen ze ook met mensen. Omdat ze in een groepsverband leven heel goed kunnen zwemmen en sterk zijn, kunnen ze ook mensen in nood helpen. Door in een groep om ze heen te zwemmen, kunnen ze mensen zelfs ook tegen haaien beschermen en ze zo naar de kant begeleiden.
Mannetjesdolfijnen reageren in omstandigheden van agressie op elkaar om waarschijnlijk dezelfde reden als de mens: onenigheden tussen vrienden en strijd om de vrouwtjes. Handelingen in agressiviteit kunnen zo intens worden dat getroffen dolfijnen soms verbannen worden als resultaat van een verloren gevecht.
Eten en drinken Dolfijnen eten verschillende soorten vis, zoals makreel, haring en inktvis. Dolfijnen hebben geen kiezen, dus ze kauwen niet op hun eten. Ze grijpen de glibberige vissen met hun tanden en leggen de vis met hun tong recht in hun mond. Daarna slikken ze de vis in één keer door.
Het wordt tijd dat we afrekenen met het idee dat wij slimmer zijn dan dieren, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Adelaide. We zijn niet slimmer (sterker nog: er zijn dieren die cognitieve vaardigheden hebben die onze pet te boven gaan).
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
Met meer dan tienduizend stemmen verschil won de blobvis de titel. De blobvis leeft voor de kust van Australië op dieptes tussen 600 en 1.200 meter. Tijdens een benefietavond van het genootschap werd er aandacht gevraagd voor 'esthetisch uitgedaagde' bedreigde diersoorten.