Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.
De regelmaat van afspraken is afhankelijk van jouw proces. Soms is het goed om elke week af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook. Bekijk dit samen met je psycholoog. Het is moeilijk vooraf te bepalen hoeveel sessies nodig zijn om van je klacht af te raken.
Sinds 2014 geldt er geen maximum aantal behandelingen meer voor psychologische hulp. Het hele behandeltraject wordt nu vergoed.
De totale basisopleiding van een BIG-geregistreerde psycholoog duurt dus 7 jaar. Daarna kun je nog een specialisatie volgen, bijvoorbeeld richting klinische psychologie. De volledige opleiding tot klinisch psycholoog duurt 9 of 10 jaar.
Hoe lang de therapie duurt, hangt af van uw klachten. Bij milde klachten kunnen enkele therapiegesprekken voldoende zijn. Bij depressies en angststoornissen zijn er vaak 15 tot 20 sessies nodig om de klachten duidelijk te verminderen. De sessies zijn dan meestal één keer per week.
Naast de traditionele kosten zoals huisvesting, sociale zekerheid, nutsvoorzieningen ed. hebben psychologen ook een aantal unieke kosten. Een belangrijke kostenplaats is bijvoorbeeld het psychodiagnostisch materiaal wat de psycholoog nodig heeft om zijn onderzoek te doen.
Als psycholoog bouw je vakbekwaamheid op door middel van opleiding en ervaring. Je vakbekwaamheid maak je zichtbaar en onderhoud je via (her)registratie. Maar de kwaliteit van de beroepsuitoefening wordt ook bepaald door het ontwikkelen van beroepsidentiteit en professionele autonomie.
Veel mensen die rondlopen met psychische klachten, vragen zich weleens af of het zin heeft om naar een psycholoog te gaan. Over het algemeen kun je zeggen dat ongeveer 50 tot 60 procent van de cliënten beter wordt na behandeling. Dit is een statistiek, die uiteraard weinig zegt over jouw persoonlijke situatie.
Het beste advies is daarom: voel je geen klik met je psycholoog stap dan zo snel mogelijk over op een andere praktijk. In Nederland heb je als cliënt een vrije artsenkeuze. Dat is geregeld in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet.
Vaak zal een psycholoog het eerste gesprek gebruiken om je beter te leren kennen. Hij vraagt in dit gesprek ook naar de klachten die je hebt, zodat hij weet hoe hij je het beste kan helpen. Soms is dit een bepaalde therapievorm, of verwijst hij door naar een collega, omdat die gespecialiseerd is in bepaalde klachten.
In de praktijk kost een sessie bij een psycholoog tussen de 90 en 130 euro per uur, met uitschieters naar boven.
Een behandeling duurt ongeveer vijf tot maximaal twaalf sessies per jaar. Hoeveel behandelsessies je nodig hebt, bepaal je vooraf samen met je behandelaar. Arkin BasisGGz is er ook voor mensen die te maken hebben met langdurige psychiatrische problematiek.
Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.
Hoe gaat het verder met een depressie? Vaak kunt u na acht tot tien gesprekken met de psycholoog weer op eigen kracht verder. Soms helpen de gesprekken onvoldoende en is er dus een andere aanpak nodig. Dan bespreekt de psycholoog met u de mogelijkheden.
Alle soorten klachten die met je innerlijk te maken hebben, vallen onder de expertise van een psycholoog. Dit hoeven helemaal geen allesoverheersende, ernstige klachten te zijn. Vertrouw op je eigen intuïtie: heb je simpelweg het gevoel ergens zelf niet uit te komen? Dan kan een psycholoog al uitkomst bieden.
Vraag de huisarts bijvoorbeeld of hij psychologen of instellingen in de buurt weet en kan aanbevelen. Of, als niet duidelijk is welk type behandelaar en behandeling je behoeft: trek de praktijkondersteuner (POH-GGZ) aan zijn jasje en kijk samen naar wat je wensen zijn en wat de beste optie is.
Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.
Een psycholoog doorgrondt menselijke gedachten, gevoelens en gedrag. Hierbij wordt bijvoorbeeld diep ingegaan op onderliggende denk-, voel-, en belevingsprocessen die de aanleiding kunnen zijn van bepaald vertoond gedrag of bepaalde gevoelens.
Volgens de definitie van Bordin houdt de therapeutische relatie in: (1) overeenstemming over de doelen van de therapie, (2) overeenstemming over de taken van de therapie, en (3) de kwaliteit van de persoonlijke band tussen patiënt en therapeut.
Als je jezelf beter wil leren kennen
Therapie is ontzettend nuttig als je jezelf en je gedachte- en gedragspatronen beter wilt leren kennen. Een psycholoog is ervoor getraind jouw situatie op een objectieve wijze ze te analyseren. Hij of zij kan daardoor vragen stellen die je misschien niet zag aankomen.
Wat is een psychiater? Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, een medisch arts. Een psychiater heeft dan ook in eerste instantie medicijnen gestudeerd, en heeft zich daarna gespecialiseerd tot psychiater. In de vervolgopleiding voor psychiater is ook de opleiding tot psychotherapeut opgenomen.
Voor uw psycholoog/psychotherapeut geldt een beroepsgeheim. Hij moet uw gegevens geheimhouden en mag alleen gegevens over u delen als u daar expliciet toestemming voor geeft.
Het is een voorkeursbehandeling voor kinderen, jongeren en volwassenen met zowel enkelvoudige als meervoudige of complexe psychische problematiek. Het wetenschappelijk onderzoek naar de werking van psychotherapie laat zien dat het vaak effectief is bij persoonlijkheidsproblematiek, zelfs effectiever dan medicatie.
Voorzichtigheid is echter geboden. Voorlopig ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat EMDR werkt voor andere klachten dan posttraumatische stressstoornis. Zo is er pas een grote studie gedaan onder alcoholverslaafden, die beslist niet bleken op te knappen door EMDR.”