HorseFlex Rozenbottel kan eenvoudig over het voer gegeven worden of als snoepje. – Paard of pony tot 350kg: 15 gram – 3 maatschepjes per dag.– Paard boven 350kg: 20 gram – 4 maatschepjes per dag. Dit product kan blijvend worden gegeven.
Rozenbottel (Rosa canina of Cynosbati fructus) is rijk aan anti-oxidanten en helpt bij het beschermen van lichaamsweefsel. Vanwege het hoge gehalte aan biotine, zorgt rozenbottel voor een gezonde hoefgroei. Het werkt opwekkend en versterkend en ondersteunt de afvoer van afvalstoffen.
Rozenbottels zijn uitermate geschikt als gezonde paardensnoepjes en je kunt er zo 10 per dag geven gedurende een lange tijd. Houdt je paard van bitter dan vindt hij ze heerlijk, zoetekauwers lusten ze niet zo graag.
Voeradvies: Dosering 1x daags: Stokmaat tot 1.35m 1-2 schepjes p.d.; 1.35m tot 1.57m. 2-3 schepjes p.d.; groter dan 1.58m 4 schepjes per dag door het voer mengen. Tenzij anders is voorgeschreven door uw dierenarts of therapeut.
Pepermunt (Mentha piperita) is goed voor een goede, ontspannen, darmwerking. Wekt de eetlust op, stimuleert de spijsvertering en vermindert spierspanning. Werkt verkoelend en kalmerend. Essentiële olie, bitterstoffen, vitaminen B3 en B4, flavonen, rozemarijnzuur, looistoffen.
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
Kan goed ingezet worden bij verkoudheid, bij maag- en darmklachten en blaasontsteking. Het is dus goed voor paarden die koliekgevoelig zijn. Let wel op dat Kamille groeit op plekken bij grassoorten die koliek kunnen veroorzaken.
Ook voor paarden is de brandnetel een heel gezonde aanvulling op zijn rantsoen. De plant bevat heel veel vitaminen en mineralen: zink, ijzer, mangaan, calcium, magnesium, natrium, kalium en vitamine A. B5 en B12, C, D en K. Het reinigt de darmen en het bloed, stimuleert de spijsvertering en de urinewegen.
Voeradvies: Dosering 1x daags: Stokmaat tot 1.35m 1-2 schepjes p.d.; 1.35m tot 1.57m. 2-3 schepjes p.d.; groter dan 1.58m 4 schepjes per dag door het voer mengen. Tenzij anders is voorgeschreven door uw dierenarts of therapeut.
Rozenblad en rozenknoppen worden graag gegeten door paarden, net als druivenblad. De eventuele druiven eet je zelf op natuurlijk!
Was ze en dep ze droog met een propere theedoek. Leg de rozenbottels op een bakplaat of grote metalen schaal bekleed met een stuk karton of bakpapier. Laat ze gedurende enkele weken drogen op een donkere, goed verluchte plaats tot ze hard, verrimpeld en donkerder van kleur zijn.
De jongere takjes/twijgjes kan je zo aanbieden, maar je kunt ze ook in kleine stukjes knippen en door het voer doen. In tegenstelling tot bij de mens, is de smaak aangenaam voor paarden. Dus zelfs zonder dat hij pijn heeft, zal hij de takjes en bladeren graag eten, gewoon als lekkernij.
Glucosamine helpt om pijn in de gewrichten van je paard te verlichten en stimuleert herstel van kraakbeen. Het wordt vaak preventief gegeven aan sportpaarden als er veel van de gewrichten wordt gevraagd.
Gesneden en gedroogde Duizendblad is goed voor de spijsvertering, dus draagt bij aan een betere darmpassage. Duizendblad ondersteunt de lever en de huid. Duizendblad kan ook een verzachtende invloed hebben bij kriebel in de keel en op de luchtwegen van het paard.
Nederlandse rozenbottel
Al in augustus verschijnen de eerste bottels groot en rood aan deze tot 2 m hoge heester. Nog een goede, tot 1,5 m hoge bottelroos: de eglantier Rosa rubiginosa met geurende, rode bloemen juni-juli, naar frisse appels geurend blad en ronde, oranje bottels.
Brandnetels voor paarden … goed bij veel kwalen
Omdat brandnetel vol zit met mineralen en vitaminen is het heel heilzaam bij bloedarmoede, zwakte en bij herstel na ziekte. Verder werkt brandnetel bloedzuiverend doordat het de leverwerking ondersteund. Hierdoor helpt het ook bij huidproblemen.
Er zijn ook gezonde eetbare planten, bloemen, bomen en kruiden voor paarden. Kruiden in de paardenwei kunnen een gustige werking hebben op de lichaamsprocessen. Een paar voorbeelden van eetbare planten en kruiden in de paardenweide zijn: de Paardenbloem, Fluitenkruid, witte en rode Klaver, Kamille, Madeliefje, Distel.
Brandnetels zijn gezond voor paarden
De bladeren zijn bijvoorbeeld rijk aan terpenoïden, carotenoïden en vetzuren, maar ook aan verschillende essentiële aminozuren, chlorofyl, vitaminen, tannines, sterolen, polysacchariden, isolectinen en mineralen.
Ondersteunt de hormoniale prikkelingen bij merries en hengsten. Van oudsher werd het gebruikt om het libido bij mannen te onderdrukken. Gedroogde hele zaden van Monnikspeper heeft hormoon regulerende eigenschappen, houdt de hormonen in balans bij paarden.
In de overgang van winter naar lente verandert er veel voor je paard. Verandering van rantsoen, meer beweging, meer insecten en mogelijk allergische reacties en jeuk. Een kruid dat in deze periode van toegevoegde waarde kan zijn is mariadistel.
Wilde peen
Het verhoogt de galproductie, ontgift en verbetert de opname van voedingsstoffen. Ook werkt het tegen darmparasieten, darmgassen en diarree. Het is een detox, het drijft afvalstoffen uit het lichaam. Paarden eten wilde peen graag.
De hoeveelheid paardenbloem hangt af van de stofwisseling en gezondheid van je paard. Bekijk daarom per paard de behoefte en pas hierop de hoeveelheid aan.
Van top tot teen. Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Zo is de bloem zelf rauw, gepaneerd en gefrituurd te eten en smaakt hij zoet en knapperig.
De paardenbloem werkt stimulerend op de lever, de gal, de nieren en de blaas. Stimulerend ook op de spijsvertering en de stofwisseling. En is algeheel versterkend en opbouwend. Paardenbloem kan je ook in de winter enorm helpen omdat het je afweer versterkt en omdat hij veel mineraalstoffen en vitaminen bevat.