Met een hakmes kunt u namelijk eenvoudig bevroren vlees doorsnijden of een hele kip doorhakken. Ook kan het hakmes gebruikt worden om harde groenten zoals een pompoen of knolselderij door te snijden. Het hakmes is eerder wat botter gemaakt om gemakkelijk door harde producten heen te komen.
Een vleesmes, ook wel trancheermes genoemd, is ideaal om vlees (en vis) mee te snijden. Je zou daarvoor andere messen kunnen gebruiken, maar het resultaat is dan niet optimaal. Omdat vlees een plakkerige structuur heeft kun je de vezels met een breder mes (zoals een koksmes) kapot trekken.
Universeel mes
Je kunt 'm inzetten voor zowel het snijden van groenten of fruit, als voor het schoonmaken van vlees of vis. Het is dus een vlijmscherpe alleskunner.
Het beste elektrisch mes is volgens ons de Gastroback 41600. Dit elektrisch mes heeft een motorvermogen van 120 watt en een gewicht van 600 gram. Het ligt goed in de hand en het is geschikt voor het snijden van uiteenlopende producten.
Hoe werkt een elektrisch mes? Het elektrische mes heeft twee messen, verbonden door een vergrendeling, die gekoppeld zijn aan een motor, die verbonden is met het stopcontact. Deze lemmeten bewegen heen en weer en snijden, snijden of hakken voedsel zonder het te beschadigen.
' Het grootste verschil zit hem in de vorm van het lemmet. Waar het lemmet van een koksmes in een spitse punt uitkomt zie je bij de santoku dat die schuin afloopt vanuit de rug naar de snede. Daardoor vragen beide messen om andere snijtechnieken. Maar in feite snij je met beide type messen dezelfde ingrediënten.
Dit mes heeft vrijwel altijd een lengte van 18 centimeter en is daarmee wat korter dan het koksmes. Daardoor is het santoku mes ook lichter dan het koksmes. Het Japanse santoku mes kenmerkt zich door het rechte lemmet. Over vrijwel de gehele lengte van het santokumes is de breedte hetzelfde.
Antwoord van Jeroen Meus
In Dagelijkse kost gebruik ik koksmessen van de fabrikant Zwilling. Het is vooral belangrijk om een set messen te kiezen die aansluiten bij je wensen als kok en die goed in de hand liggen.
Opvallend is dat de duurdere messen vaak wel beter zijn dan de goedkopere. In de top 5 is er niet een onder de 90 euro. Onderaan de lijst bungelt Hema met een mes van 5 euro dat een 5,2 haalt. Het koksmes van Herman den Blijker (16 euro) is nog minder goed dan dat van Xenos (5 euro).
Scherp mes
Alle messen met een hardheid vanaf ongeveer 56-58° HRC (en natuurlijk alles daarboven) hebben een langdurige scherpte. We hebben het dan onder andere over de messen van Chroma, Diamant Sabatier, Global, Opinel en Robert Herder.
Een santokumes is een keukenmes wat oorspronkelijk afkomstig is uit Japan. De naam van het keukenmes staat voor 'drie deugden', wat er op duidt dat het mes gebruikt kan worden voor het snijden, hakken en trancheren van vis, vlees en groente. Je kan een santokumes dan ook wel omschrijven als 'alleskunner'.
Professionele koks hebben meestal de voorkeur voor een iets langer lemmet. Meestal tussen de 20 cm en 25 cm lang. Thuis koks hebben vaak de voorkeur voor een lemmet van circa 16 cm lang. Wij raden meestal aan om te beginnen met een wat kleiner mes, zo kan je makkelijk toewerken naar een groter mes.
Meer keuze? Dit zijn wat ons betreft de drie essentiële messen om in huis te hebben. Snijd, fileer, tourneer & schil je vaker, dan kun je ook voor wat uitbreiding gaan: – Pizzasnijder, ideaal voor (goh) pizza, maar ook bijvoorbeeld om grote hompen deeg te portioneren.
De messen die onder het handelsmerk MIYABI worden geproduceerd, horen bij de scherpste ter wereld. Dat komt omdat de Japanners lang geleden al wisten hoe belangrijk een scherp mes is voor de smaak en textuur van delicate gerechten zoals sashimi. Met een origineel MIYABI mes ondervind je zelf wat dit inhoudt.
De Shun messen staan bekend als één van de beste merken in Japan, en deze specifieke modellen combineren zowel stijl met functionaliteit, dus met dit mes zit u zeker goed. Met een licht en duurzaam Pakkahouten handvat, is dit mes perfect voor het snijden van groenten of andere voedingsmiddelen.
Damascus messen zijn gemaakt van damaststaal. Dit materiaal bestaat uit een samensmelting van twee verschillende soorten metaal. Er worden meerdere lagen om en om gestapeld, wat zorgt voor een bijzonder en uniek patroon op het mes. Dit maakt dat Damascus messen een prachtige uitstraling hebben.
Leg het mes met de rand op tafel en slijp met de slijpstaaf langs de groeven. Op die manier kun je één kant van het mes slijpen. Aan de andere kant ontstaat dan een 'braam'. Deze kun je weghalen met dezelfde slijpstaaf of door het mes plat (of iets schuin) op een slijpsteen te leggen.
Een broodmes onderscheidt zich van andere keukenmessen door het lemmet. Dit lemmet is een stuk langer en bovendien voorzien van grote kartels. Dankzij dit gekartelde lemmet snijd je soepel door een stuk vers brood. Ideaal om er mooie plakken mee te snijden zonder dat je brood kapot gaat.