Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen.
Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
Mie is een Chinees deegwaar gemaakt van tarwemeel wat op een dunne Italiaanse spaghetti lijkt. Eiermie heeft als extra ingrediënt ei in het tarwemeel. Mihoen is een dunne sliert gemaakt van rijstbloem en lijkt op vermicelli.
Het verschil blijkt te zitten in de tarwe. Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, wat vaak geler is in kleur, terwijl mie wat lichter oogt. Durum griesmeel staat echter als ingrediënt op de verpakking van mie én tagliatelle.
Mihoen is gemakkelijk te onderscheiden van een andere populaire noedelsoort bami, dat van tarwemeel gemaakt wordt, omdat bami geel van kleur is en ook veel dikker is. Bij de bereiding wordt echter veelal gebruikgemaakt van soortgelijke ingrediënten, zoals groenten, vlees, eieren en bouillon.
Het beste is chinese wok mie te gebruiken van het merk tai ming want deze gebruiken ze ook in chinese restaurants, deze is gewoon in supermarkten of toko te koop.
Udon: dikke noedels gemaakt van tarwe. Ramen: van tarwe. Somen: dunne noedels van tarwe met olie.
Maar wie Tai Ming-mie ('Tai ming' is Chinees voor 'de beste bami') wil kopen kan gewoon naar de supermarkt. Jumbo, Dirk, Emté en Plus verkopen de Enschedese mie.
Wat is het? Wokmie van Tai Ming (tegenwoordig “De Miefabriek”) is een Nederlands merk tarwe noodles, onder de aandacht gebracht door Wouter Klootwijk in zijn programma “De wilde Keuken”. Het leuke van deze noodles is dat ze volgens authentiek, Chinees recept worden gewalst in een fabriek in Enschede.
Gebruik de volgende keer dus gerust tagliatelle als je gaat wokken en mie voor je favoriete Italiaanse pasta's. Een ding is zeker; met mie ben je in ieder geval stukken goedkoper uit.
De bami van de Chinees en de nestjes mie die je bij de supermarkt koopt zijn namelijk eigenlijk gewoon Italiaanse pasta. Zelfs Chinese restaurants laten deze 'mie' overkomen uit Italië.
Hetzelfde dus! Nu blijkt dat veel mie uit de supermarkt geproduceerd wordt in Italië. Hier noemen ze de mienestjes uit de supermarkt tagliolini: een broertje van de tagliatelle. De pasta wordt dus verstopt in een Aziatisch jasje en verkocht voor een andere prijs.
Ze bevatten iets minder koolhydraten, maar wel dezelfde hoeveelheid vezels als gewone mie. Tot nu toe scoren de eiernoedels het beste!
Go-Tan soe-oen, ook wel vermicelli genoemd, is gemaakt van mungbonen (basis van taugé). Soe-oen wordt in gerechten (soto) gebruikt en in snacks zoals pasteitjes.
Tjap tjoy betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
Fang = rijst. Dus rijste vermicelli. Hele dunne witte mie.
Zoals vaak gedacht wordt zijn ramen geen soort noodles maar de naam voor de maaltijdsoep mét noodles. Momenteel een grote hit in Amerika. Lees er hier meer over. Mie zijn tarwenoodles die vaak worden gebruikt voor bamigerechten.
Boodschappen als Tai Ming Chinese wokmie zijn doorgaans voorradig op AH.nl. Koop boodschappen als Tai Ming Chinese wokmie direct online in de webshop van Albert Heijn. Al vanaf €4,95 worden de boodschappen bij jou bezorgd.
Tjauw min is een Surinaams-Chinees bijgerecht bestaande uit dunne tarwenoedels, geroerbakt met een mix van Chinese en Surinaamse smaakmakers en groente. Het wordt geserveerd met vlees – geroosterde kip, cha sieuw en/of fachong (Chinese worst).
Welke mie voor Surinaamse tjauw min? Er is een grote verscheidenheid aan ingrediënten waar het gerecht tjauw min uit kan bestaan. Als basis worden tarwenoedels gebruikt. Daar aan toe wordt vlees (rund, kip, varken), schaaldieren, garnalen, krab en verschillende groenten aan toegevoegd.
Shoyu is het Japanse woord voor sojasaus. Niks meer en niks minder. Bestel je een grote, dampende kom shoyu ramen, dan krijg je noedelsoep voor je neus waarbij er sojasaus is toegevoegd aan de bouillon. Dat verklaart ook de kleur: shoyu ramen is lichtbruin van kleur.
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
Eet je de rijstnoedels koud? Giet er dan als je ze uit het warme water haalt meteen koud water overheen. Zo voorkom je dat ze doorkoken en spoel je het zetmeel van de noedels af. Nog beter is het om er daarna ook nog een beetje sesamolie doorheen te roeren.
Bami goreng speciaal, dat je in plaats van bami natuurlijk ook met rijst als nasi kunt maken, wordt wel gezien als een wat uitgebreidere versie met meer ingrediënten en dus ook met meer smaken. Dat komt omdat als je dit gerecht bij een Chinees restaurant eet of gaat halen, er vaak ook gebakken kip bij zit.