Onderzoek naar handen wassen met zeep10 procent van de vierduizend geobserveerde personen wast hun handen helemaal niet, terwijl 33 procent van de mensen hun handen wast zonder zeep. De overige personen gebruikten wel zeep, maar niet lang genoeg om alle slechte bacteriën te verwijderen.
Onderzoek: handen wassen met zeep
10% van de 4000 geobserveerde personen wast hun handen helemaal niet, terwijl 33% van de mensen hun handen wast zonder zeep.
Uit eerder onderzoek bleek dat ongeveer 77 procent van de mannen zijn handen wast na het plassen, tegenover 93 procent van de vrouwen. De resultaten van deze studie zijn verschenen in Human Communication Research.
En al zeker als je bedenkt hoeveel bacteriën er op je handen zitten. Dit varieert namelijk tussen de 39.000 en 4.600.000. Een gemiddelde hand bevat 150 verschillende soorten.
Nee hoor, in werkelijkheid wassen mensen hun handen nog geen vijf seconden. Uit het Nationaal Toilet Onderzoek kwam naar voren dat ruim de helft van de mannen zijn handen hooguit drie keer per dag wast.Twaalf procent wast zijn handen zelfs helemaal niet.Vrouwen wassen hun handen gemiddeld vier tot vijf keer per dag.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
De darmen zijn onbetwist de hoofdstad van jouw microbioom. Hier bevindt zich 99% van de 100 duizend miljard microben die overal in en op je lichaam leven. Een gigantische hoeveelheid met een niet te onderschatten rol voor jouw gezondheid. De darmmicrobiota bestaat vooral uit bacteriën, wel 1.200 soorten.
Keuken is smerigste plek in huis: miljarden bacteriën in je schuurspons en vaatdoek. De wc is volgens veel mensen maar een vieze plek. Toch wordt de wc qua viezigheid overtroffen door de keuken, blijkt uit onderzoek van Quest. Daar zijn namelijk de meeste bacteriën te vinden.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Het Huidfonds waarschuwt voor een droge of beschadigde huid. Vaak, lang en grondig je handen wassen met zeep: het is één van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Je wast je handen nu waarschijnlijk vaker dan je gewend bent.
Uit een studie van onderzoeksbureau YouGov blijkt dat mannen zich het vaakst schuldig maken aan voorgenoemde onhygiënische gewoonte, maar liefst 14% vaker dan vrouwen. Zo'n één op de drie verlaat het toilet zonder eerst zijn handen zorgvuldig te schrobben, tegenover een 'bescheiden' 18% van het vrouwelijk geslacht.
Bacteriën kunnen heel lang in leven blijven
En voor sommige toiletten geldt dat je beter je handen moet wassen dan voor sommige andere. "Als je diarree over je handen hebt, dan is het natuurlijk belangrijker dat je je handen wast dan wanneer je handen schoon blijven", zegt Schaffner.
Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt.
Het bewijs: mannen zijn smeriger dan vrouwen
Terwijl 93 procent van de vrouwen na ieder toiletbezoek haar handen wast, is dit bij mannen slechts 77 procent.
Ignác Fülöp (of: Ignaz Philip) Semmelweis (Boeda, 1 juli 1818 – Wenen, 13 augustus 1865) was een Hongaarse arts in het Keizerrijk Oostenrijk. Hij staat tegenwoordig bekend als de vader van de antiseptische methode.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Wel kan inmiddels met enige zekerheid gesteld worden dat de verhouding bacteriën: lichaamscellen lager ligt dan 10:1. Dat neemt niet weg dat het aantal bacteriën dat we met ons meedragen nog altijd enorm groot is, of dit nu 100.000.000.000.000 (1014) is of 1.000.000.000.000 (1012) .
Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
In de dikke darm leeft het grootste aantal van alle bacteriën dat in je lichaam voorkomt. Er zitten er wel 100 miljard per milliliter. In 100 milliliter poep zitten tienduizendmiljard bacteriën.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
In totaal zijn er meer dan 100 biljoen bacteriën aanwezig in onze darmen en bij een volwassene wegen die bacteriën samen 1 tot 1.5 kilo. Een enkele bacterie weegt bijna niets, er zijn dan ook 100 biljoen bacteriën nodig om deze massa te bereiken.
Oorzaak: je huid heeft een te kort aan vocht
Dit laagje zorgt er o.a. voor dat je huid niet uitdroogt. Door je handen vaak te wassen met zeep spoel je juist die beschermende vetlaag weg. Wat er voor zorgt dat de huid op je handen geen vocht meer kan vasthouden en je last krijgt van een (extreem) droge huid.
Zo was je je handen
Ruim 30 seconden wassen is genoeg om het merendeel van deze bacteriën te verwijderen. De bacteriën die je altijd bij je draagt, de residente bacteriën, krijg je zelfs niet weg na minuten lang wassen omdat ze diep in je huid zitten.
Plaats van handelingen/ruimte: • Ruimte van onderzoek of behandeling waarvoor handhygiëne nodig is. Tijdsduur: • 30 seconden tot 3 minuten. 3. Wrijf de handen 10 seconden lang goed over elkaar, waarbij u de vingertoppen, duimen, de huid tussen de vingers en de polsen goed inwrijft.