Een op de vier Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar gaat vreemd. En de kans dat je tijdens een vaste relatie te maken krijgt met overspel is ergens tussen de 40 en 76 procent. Een onzeker getal, omdat mannen hier vaker over opscheppen en omdat vrouwen het liever verzwijgen.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan.
Op de vraag of vreemdgaan altijd uitkomt kunnen we geen antwoord geven. Maar vaak is het verzwijgen van vreemdgaan niet goed voor je relatie. Eén van de bouwstenen van een goede relatie is namelijk vertrouwen en eerlijkheid.
Ongeveer 1 op 5 gaat vreemd, onderzoek legt bloot met wie het vaakst een slippertje begaan wordt. Hoeveel relaties er precies te maken krijgen met ontrouw is natuurlijk lastig te zeggen omdat vreemdgaan in veel gevallen geheim is.
Als iemand in de vorige relatie is vreemdgegaan is de kans maar liefst 45 procent dat hij/zij dat in de volgende relatie ook zal doen, tegenover 18 procent van mensen die trouw waren in hun vorige relatie. Alsnog best een hoog percentage: de kans is dus op z'n best één op vijf dat je partner zal vreemdgaan.
Hoe lang duurt de gemiddelde affaire? Vreemdgaan gaat vaak gecombineerd met verliefdheid en seksuele aantrekkingskracht. Is de verliefdheidsfase in de affaire na zo'n 6 tot 18 maanden voorbij en krijgt één van beiden niet meer wat hij of zij wil, dan wordt de affaire meestal beëindigd.
Het is mogelijk om na vreemdgaan tot herstel van je relatie te komen. Het is mogelijk, maar niet makkelijk! Het is een lange, pijnlijke, verdrietige en heftige weg. Zowel degene die vreemdgegaan is, als degene die bedrogen is, mag stappen gaan zetten die tot herstel gaan leiden.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af.
Zo blijken mensen uit Thailand het vaakst vreemd te gaan: meer dan de helft van de getrouwde mensen daar geeft toe weleens een scheve schaats te hebben gereden. Ook in landen als Denemarken, Italië en Duitsland geeft bijna de helft van de mensen aan weleens te zijn vreemd gegaan.
Veelvoorkomende oorzaken van vreemdgaan
persoonlijkheidskenmerken als: niet geleerd hebben hoe je met liefde moet omgaan, moeite met je aanpassen, niet geleerd hebben je gevoelens en behoeften te uiten, je bent seksueel nieuwsgierig/avontuurlijk, je hebt geen realistische verwachtingen van een relatie.
Waar ligt nou eigenlijk de grens? Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van 'vreemdgaan': 'het hebben van seks met een ander dan je vaste partner'. Daaruit valt te concluderen dat zolang je maar geen seks hebt met een ander, er niemand vreemdgaat en er dus geen gevaar dreigt.
Geef eerlijk antwoord op de vragen van je partner, over met wie, hoe lang, wanneer, waarom, wat je voor de ander voelt, of je nog aan de ander denkt, etcetera. Hou geen belangrijke zaken achter. Je hoeft geen pijnlijke details te vertellen over het hoe.
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.
Vreemdgangers voelen zich vaak schuldig naar hun vaste partner toe of schamen zich voor hun gedrag. Ook kunnen angstgevoelens een rol spelen, je bent bang door je partner betrapt te worden. Schuldgevoelens hebben meestal een negatief effect hebben op je eigenwaarde, zelfvertrouwen en eigenliefde.
30% probeerde in eerste instantie om samen te blijven, maar ging daarna toch uit elkaar. Maar blijkbaar speelt ook gender een belangrijke rol. Zo bevond 20% van de vrouwelijke vreemdgangers zich daarna nog in hun relatie, terwijl slechts 10% van de mannen dat kon zeggen.
Ongeveer 30 procent van de Nederlandse mannen met een vaste relatie gaat vreemd, eenmalig, vaker of langdurig. Dit percentage stijgt wel iets, maar langzaam. Bij vrouwen is dat anders; in de jaren '80 pleegde ongeveer 10 procent overspel, ondertussen is dit percentage gestegen naar 25 procent.
Ongeveer 22 tot 25 procent van de mannen is weleens vreemdgegaan, blijkt uit verschillende internationale onderzoeken en steekproeven, en 11 tot 15 procent van de vrouwen.
1 op 10 mannen bedriegt zijn zwangere vrouw, zegt een Britse psycholoog.
Duitse vrouwen gaan volgens dit onderzoek het vaakst vreemd: 43 procent gaf aan ontrouw te zijn geweest door sex te hebben gehad met een ander. Frankrijk staat op de tweede plek met 37 procent, terwijl het Europese gemiddelde 36 procent is.
Volgens een studie aan de Universiteit van New Hampshire gaan de meeste mannen vreemd als ze 55 zijn en vrouwen op hun 45e.
Verkopers staan hierbij bovenaan de lijst. Zij maken 14,5% uit van de 1.644 respondenten in het onderzoek die hun ontrouw opbiechtten. Op de tweede plaats (13,7%) staan leerkrachten en docenten, gevolgd door zorg (12,5%), transport (9,8%) en horeca (7,7%).
Hoe lang duurt het herstel na vreemdgaan? De duur is heel wisselend. Bij sommige stellen duurt het herstel een half jaar, bij andere stellen wel twee jaar. Het overspel ook altijd een zere plek blijven, maar waarmee je toch goed kunt leven en samen gelukkig kunt zijn.
Kan vreemdgaan ook goed zijn voor je relatie? Vreemdgaan kan zelfvertrouwen en energie geven, bijvoorbeeld omdat die ander je weer het gevoel geeft dat je aantrekkelijk bent. Dat kan je relatie oppeppen, bijvoorbeeld doordat het je een beter humeur bezorgt. Maar dat geldt alleen zolang de affaire geheim blijft.
Zo'n 50 procent van de mensen vindt dat verliefdheid op een ander gelijk staat aan ontrouw of vreemdgaan – dit blijkt uit een studie van het vakblad Evolutionary Psychology.