Tachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie insecten. In de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten, vooral als seizoensproduct. Het gaat om rupsen, sprinkhanen, keverlarven (bijvoorbeeld meelwormen), maar ook om bijen en wespen, wantsen, termieten, mieren, cicaden, en vliegjes.
Insecten op het menu
In maar liefst 98 landen staan insecten gewoon op het menu. Tachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie insecten.
Ruim 2 miljard mensen eten insecten, volgens de Wereldlandbouworganisatie. Er worden 1.900 verschillende insectensoorten gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten.
We eten elk jaar een geschatte 0,5-1 kilo insecten die in ons eten zitten. En die kleine dieren zijn moeilijk te ontwijken. Vliegenlarven, bladluizen, larven en mijten zitten graag op het groente en fruit dat in smoothies zit of in je koelkast ligt.
In Europa zijn we nog niet zo ver, maar insecten zijn een duurzame vervanger voor vlees. Het 'vlees van de toekomst' dus. Diverse studies wijzen uit dat de kweek van insecten beter is voor het milieu, dan de productie van vlees.
Insecten kunnen ook drager zijn van andere gevaarlijke parasieten zoals Entamoeba histolytica of Toxoplasmose. Het is daarom niet ongevaarlijk rauwe insecten te eten. Een ander gevaar bij het eten van insecten zijn de chemische verontreinigingen. Dit zijn in de eerste plaats pesticiden.
Over de hele wereld worden insecten daarom gegeten als lekkernij, maar in Nederland trekken we nog steeds een vies gezicht bij het idee. Dat komt omdat insecten in onze cultuur gezien worden als vies, lelijk en schadelijk. Daarom eten we ze niet graag op.
'Het vlees in tomatensoep zit heus niet alleen in de balletjes', zegt insectenspecialist Dicke. 'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60. ' inzitten.
Ook in landen als Japan, Zuid-Korea, Thailand, Oeganda, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika vormen insecten een erkende voedselbron. Rupsen, muggen, termieten, mieren, sprinkhanen, bijen, wespen, wantsen, meelwormen, kevers, zelfs kakkerlakken worden gegeten.
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.
Volgens cijfers eten meer dan 2 miljard mensen regelmatig bewust een portie insecten. Het zijn vooral mensen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika die er niet zo moeilijk over doen. In de tropen worden insecten bijvoorbeeld op grote schaal gegeten als seizoen product.
500 gram insecten per jaar eet elke Nederlander ongeveer zonder het te weten. 100 gram insecten per dag is ruim voldoende voor een volwassene om in de dagelijkse hoeveelheid eitwit, ijzer en vitamine B te voorzien.
Insecten die het meest gegeten worden in de wereld zijn onder meer krekels, sprinkhanen, cicaden, mieren, diverse soorten keverlarven, zoals die van de meeltor en andere zwartlijven en de neushoornkever, diverse soorten rupsen, zoals die van Omphisa fuscidentalis (de bamboeworm), Gonimbrasia belina, de zijdevlinder en ...
Gemiddeld eet een mens jaarlijks 8 spinnen in zijn slaap.
Het is rijk aan eiwitten. Sommige soorten bevatten relatief veel vet zoals de sprinkhaan (67%) en de meelworm (43%). Dat komt omdat insectenvlees lijkt op orgaanvlees, en dat is rijker aan vet en cholesterol dan de meeste gewone vleessoorten.
Vogelbescherming Nederland adviseert echter vogels nooit pindakaas te geven die bestemd is voor menselijke consumptie maar speciale vogelpindakaas. Deze pindakaas met noten en insecten bevat namelijk ongebrande pinda's en er is geen zout aan toegevoegd.
Vandaag de dag is Mexico het land met de meeste eetbare insectensoorten ter wereld, bij elkaar meer dan 545. Ze staan overal op de menukaart.
De meeste insecten bevatten dus erg veel goede voedingsstoffen. Denk maar aan eiwitten, onverzadigde vetten, ijzer en vitamines B. Door dagelijks insecten op te nemen in je voeding en regelmatig te bewegen, werk je actief aan een gezonde levensstijl.
Ontdek de smaak van insecten
Afhankelijk van de soort doet de smaak denken aan noten en granen met krokante en luchtige structuren. Meelwormen hebben bijvoorbeeld iets weg van brood en cashewnoten. Krekels hebben een sterkere smaak en zou je kunnen vergelijken met zonnebloempitten.
Toch horen we steeds vaker dat insecten in ons brood verwerkt zouden zitten. Een cracker met krekelmeel, een brood met meelwormen of een stokbrood met sprinkhanen. Niets is minder waar! Bij Bakker Klink (en bij iedere andere ambachtelijke bakker in Nederland) is het brood gemaakt van graan.
Maar wist je dat zelfs je geliefde chocoladereep er niet aan ontkomt? "Op cacao komt de cacaomot af, die legt er eitjes in", zo legt Meerburg uit. "Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larven van de cacaomot in."
Het eten van hele insecten stuit echter op veel weerstand bij consumenten. Daarom is het verwerken van insectenmeel in voedselproducten, zoals brood en pasta, een goed alternatief. Meelwormen zijn een van de insectensoorten die het meest worden gekweekt voor dierlijke en menselijke consumptie.
Insecten zijn dieren en aangezien vegetarisch eten niets van gedode dieren bevat, beschouwen wij het eten van insecten niet als vegetarisch. Wij vinden het ook niet nodig om vlees te vervangen door insecten.
Inwendige organen
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Van de 10 miljoen diersoorten zijn de meeste insecten. Die zijn cruciaal voor het leven op aarde. We zijn allemaal begaan met uitsterving van dieren zoals reuzenpanda en witte tijger, maar als we de insecten kwijtraken raken we ook de planten en ons voedsel kwijt.Dan ontstaat echt chaos en overleven we niet.