Een echo van de buik kan de ontstoken alvleesklier in beeld brengen en aantonen of galstenen de oorzaak zijn van de ontsteking. Een CT-scan is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen.
Welke onderzoeken nodig zijn hangt af van de ernst en het verloop van de aandoening. Meestal kan de diagnose pancreatitis gesteld worden op grond van de klachten van de patiënt, het lichamelijk onderzoek, het laboratoriumonderzoek en een niet ingrijpend beeldvormend onderzoek, zoals echo of CT-scan.
Bij het beoordelen van de klachten is er een aantal mogelijkheden om acute alvleesklierontsteking aan te tonen. Door de ontsteking van de alvleesklier kan onder andere het gehalte van de spijsverteringsenzymen amylase en lipase in het bloed en de urine verhoogd zijn.
Bloed- en urineonderzoek om te controleren of er door ontsteking van de alvleesklier een verhoogd gehalte van de spijsverteringsenzymen amylase en lipase in het bloed en in de urine zit. Echo van de buik om de ontstoken alvleesklier in beeld te brengen en aan te tonen of galstenen de oorzaak zijn van de ontsteking.
Echo-onderzoek: een echo van de buik kan de ontstoken alvleesklier in beeld te brengen en aantonen of galstenen de oorzaak zijn van de ontsteking. CT-scan: na een aantal dagen kan een CT-scan worden gemaakt om vast te stellen of het om de oedemateuze- of necrotiserende vorm van alvleesklierontsteking gaat.
bloedonderzoek om vast te stellen of iemand een alvleesklierontsteking (pancreatitis) heeft of een andere aandoening van de alvleesklier. Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt.
De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij en linkerschouder. Karakteristiek voor de pijn is de neiging om voorovergebogen te gaan zitten met de knieën tegen de borst. Bijkomende klachten zijn misselijkheid, braken, koorts en een versnelde ademhaling. Na de maaltijd nemen de klachten toe.
De meeste mensen met alvleesklierkanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van bijvoorbeeld geelzucht, afvallen, pijn of misselijkheid.
Kan ik er zelf iets tegen doen? Als u denkt dat u alvleesklierontsteking heeft, moet u de huisarts bellen. U kunt zelf weinig doen. Als u vaker een aanval heeft gehad, is het belangrijk te stoppen met alcoholgebruik.
Wat is een acute alvleesklierontsteking (pancreatitis)?
Meestal komt de ontsteking na dagen tot enkele weken weer tot rust. De alvleesklier kan hierbij volledig genezen. Soms ontstaat er blijvende schade aan de alvleesklier.
CA 19-9- en CEA-waarden worden over het algemeen geëvalueerd als tumormarkers bij de patiënt en deze markers blijken hoog te zijn in de bloedwaarden van alvleesklierkankerpatiënten. Pancreaskanker is een vorm van kanker die zich meestal de laatste tijd ontwikkelt.
een opgeblazen gevoel en veel moeten boeren. minder zin om te eten. een moe en lusteloos gevoel. een zeurende pijn boven of midden in je buik of in je rug.
Het ziekteverloop kan variëren van zeer mild tot levensbedreigend. Een alvleesklierontsteking kenmerkt zich door hevige pijn in de bovenbuik die kan uitstralen naar de rug, misselijkheid/braken en verhoging of koorts. De pijn wordt erger na het eten.
Ze ontstaat meestal na een reeks opeenvolgende opstoten van acute pancreatitis. Een acute vorm van pancreasontsteking kan nog volledig genezen. Bij de chronische vorm ontstaat er daarentegen onherstelbare schade aan de pancreas.
Een causale relatie tussen geneesmiddelengebruik en pancreatitis werd aannemelijk geacht voor sulindac, doxycycline, enalapril, famotidine, mesalazine, het antidepressivum maprotiline en ibuprofen (vrij verkrijgbaar).
Zit de kanker in de staart of het lichaam van de pancreas, dan zijn de eerste tekenen rugpijn diep in de rug, samengaand met eetlustvermindering en gewichtsverlies. De patiënt voelt zich moe, lusteloos en depressief.
Voor het stellen van de diagnose alvleesklierkanker wordt vrijwel altijd een CT-scan gemaakt. Dit is nodig op de tumor in de alvleesklier in beeld te brengen maar ook om te bepalen in welke stadium het gezwel zich bevindt.
Bij meer dan de helft van de patiënten met alvleesklierkanker is de ziekte bij het stellen van de diagnose al zo ver gevorderd (stadium vier), dat een jaar later nog maar tien procent in leven is. Probleem is dat een tumor in de alvleesklier er vaak al een hele tijd zit voordat een patiënt er last van krijgt.
Slechts 1 op 5 patiënten komt in aanmerking voor een behandeling om de kanker te genezen. Over het algemeen bedraagt het overlevingspercentage na diagnose van pancreasadenocarcinoom over 5 jaar amper 12%.
In ons ziekenhuis is de referentiewaarde voor lipase < 60 U/l. De afkapwaarde voor acute pancreatitis is, volgens de Nederlandse richtlijn, 3 maal de bovengrens (180 U/l).
Zo'n 60% van de gevallen wordt veroorzaakt door galstenen, in 20% van de gevallen door alcohol misbruik, in 10% van de gevallen door andere oorzaken en in de overige 10% van de gevallen door onbekende factoren. Een acute pancreatitis verloopt meestal (in 80% van de patiënten) mild en geneest spontaan binnen 5-10 dagen.
Kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, is niet mogelijk. Als je arts een bepaalde kanker bij jou vermoedt, kan hij soms wel proberen om die op te sporen in je bloed maar meestal volstaat een bloedonderzoek niet.
De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 65 jaar; 80% van de patiënten is tussen 60 en 80 jaar. Op een leeftijd jonger dan 45 jaar is alvleesklierkanker zeldzaam, maar wel mogelijk. Alvleesklierkanker komt mogelijk iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij niet-rokers zijn deze verschillen echter gelijk.
Met een MRI-scan bekijkt de arts je alvleesklier, je galwegen en het begin van je dunne darm. Een MRI is geen standaardonderzoek bij alvleesklierkanker. Met dit onderzoek kan de arts je galwegen goed bekijken.