Bij nask verstaan we onder snelheid (v) de afstand (S) die je in een bepaalde tijd (t) aflegt. Snelheid is dus een verhouding tussen afstand en tijd . Deze drie grootheden hebben dus invloed op elkaar.
De letter s is de eerste letter van het Latijnse woord spatio, wat afstand betekent. De letter v is afkomstig van het Latijnse woord velocitas, wat snelheid betekent. De letter t is afkomstig van het Latijnse woord tempus, wat tijd betekent.
De formule s=v*t gebruik je bij een eenparige beweging (met constante snelheid) en vallen is niet eenparig maar eenparig versneld, vandaar dat je s = 0,5*a*t^2 gebruikt. Met 'vrije val' wordt een val bedoeld waarbij geen wrijvingskracht is. Valtijd en snelheid kun je uitrekenen met de versnelling ( 9,81 m/s^2).
Ook eenheden geven we weer met symbolen, m voor meter en s voor seconde.
In de natuurkunde. T of T0, referentietijdstip of tijdvak waarin eerdere en/of latere worden uitgedrukt: beoogde tijd van lancering van een raket, vandaar T minus 4 minutes and 49 seconds voor het tijdstip dat 4 minuten and 49 seconden eerder is.
Het (is)gelijkteken of gelijkheidsteken (in België veelal met is gelijk aan aangeduid) is de naam van het wiskundige symbool =. Dit teken geeft de gelijkheid aan van de twee operanden waar het tussen staat.
Van de SI-grondeenheid meter (m) kunnen we bijvoorbeeld de SI-eenheid vierkante meter (m2) en kubieke meter (m3) maken. Met meter (m) en seconde (s) kunnen we bijvoorbeeld de SI-eenheid meter per seconde (m/s) maken. We noemen dit afgeleide SI-eenheden. Vraag 1: Reken 500 g om in SI-eenheden.
Een vaste toestand geef je aan met (s), van het Engelse solid. De vloeibare toestand geef je aan met (l), van het Engelse liquid. De gasvormige toestand geef je aan met een (g).
s = 1/2 at2 + s0 om een afstand te berekenen bij een versnelde beweging in t seconden. Daabij is de beginafstand s0 vaak het beginpunt, dus 0 m. Of om de tijd te berekenen als je versnelling en afstand weet. Of om de versnelling te berekeken als je afstand en tijd kent.
Het heet 'gemiddelde snelheid' omdat een auto meestal niet een uur lang met dezelfde snelheid rijdt. Als een auto 50 km/uur rijdt, betekent dat dus dat hij in 1 uur 50 km aflegt. In 2 uur is dat 100 kilometer.
Het zou kunnen voorkomen dat je de gemiddelde snelheid moet berekenen aan de hand van een tijd-snelheidsdiagram. Hiervoor heb je de volgende formule nodig: v gem = (v begin + v eind)/2. Deze formule kun je alleen gebruiken als de snelheid evenredig toeneemt.
Δv is de verandering van de snelheid in m/s . De verandering van de snelheid kun je berekenen door de snelheid aan het eind af te trekken van de snelheid aan het begin. Daarvoor kun je de formule v=v eind – v begin te gebruiken.
Je kunt dus van kilometer per uur naar meter per seconde door te delen door 3,6. Om van m/s naar km/h te gaan doe je het omgekeerde, dus dan vermenigvuldig je met 3,6.
H, in de natuurkunde een aanduiding voor magnetische veldsterkte. h, in de meetkunde de hoogte. h, in de natuurkunde de constante van Planck. h, symbool voor het decimale voorvoegsel hecto (102) in de natuurwetenschappen.
Au/Goud. Goud is één van de langst bekende metalen. Het komt in de natuur in metallische vorm voor.
smelten: van vast naar vloeibaar. stollen (bevriezen): van vloeibaar naar vast. verdampen: van vloeibaar naar gasvormig. condenseren: van gasvormig naar vloeibaar.
Europium is een scheikundig element met symbool Eu en atoomnummer 63. Het is een zilverwit lanthanide.
Wat is één Joule? 1 joule wordt gedefinieerd als de energie die nodig is om een bepaalde massa te verplaatsen met een kracht van 1 Newton over een afstand van 1 meter. 1 Joule is dus 1 Wattseconde.
Als we een afstand (in meters) bijvoorbeeld delen door een tijd (in seconden), vinden we een snelheid in meter per seconde; die eenheid wordt meestal geschreven als m/s.
Symbool van stroom is I, eenheid de Ampère (A). Spanning kan het makkelijkst begrepen worden door het te zien als de 'kracht' waarmee de stroom door de draad 'geduwd' wordt. Symbool van spanning is U, eenheid de Volt (V).
Standaardafwijking of standaarddeviatie zegt iets over hoe verschillende getallen in een waarneming verspreid zijn.