Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Dat kan je goed zien als ze hun ogen open of halfopen hebben maar ook als hun ogen dicht zijn, kan je dat zien; dan gaat de oogbol heel snel heen en weer. Dat heet in het Engels rapid eye movement (snelle oog beweging) en daarnaar is de REMslaap vernoemd. Het is een periode tijdens de slaap dat mensen en dieren dromen.
Cavia's slapen erg veel, dag én nacht, ze maken meestal geluid als ze opgewonden zijn, dus als je met voedsel aankomt of ze horen een zakje kraken.
In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in leegstaande holen van andere dieren. Ze graven zelf geen hol. Ook kunnen ze maar beperkt springen en klimmen.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Hebben cavia's 's nachts een lichtje nodig? Nee, ze hebben geen nachtlampje nodig. Als ze 's nachts een intens licht hebben, kan het hun lichaamsklok verwarren dat het nog steeds dag is, wat slecht kan zijn voor hun gezondheid.
De Rex, U.S.-teddy en alle langharige cavia's zijn wat karakter betreft de meest goedaardige dieren. Toch zitten hier ook nog wel pittige exemplaren tussen die bijvoorbeeld kammen en borstelen niet zien zitten. Ook in kleuren zien we in de praktijk verschillen in karakter.
Ze kunnen zeker dingen onthouden, en zeker ook voor lange(re) tijd, maar hun geheugen is niet in staat om heel lange periodes te overbruggen. Op de een of andere manier gaat die informatie verloren of kunnen ze er niet meer bij.
Cavia's hebben een langwerpig, een beetje plomp lichaam. De grote ogen staan aan de zijkant van hun kop. Ze hebben een breed gezichtsveld en ze kunnen goed in de verte kijken. Van dichtbij zien ze niet scherp en ze kunnen ook geen diepte inschatten.
Of beter: tamme cavia's zijn even slim als hun grotere, wilde soortgenoten. Het zijn geliefde huisdieren in gezinnen met kleine kinderen: cavia's. Logisch. Cavia's bestaan uit niet veel meer dan een stevig worstvormig lichaam met pootjes, waar een klein kind weinig naars mee uit kan halen.
Konijnen en cavia's in beweging
Van nature zijn konijnen en cavia's prooidieren, ze moeten daarom wendbaar zijn en erg hard kunnen rennen om vlug een schuilplek tegen roofdieren op te zoeken.
Een gezonde cavia eet goed en is levendig. Lusteloosheid, verminderde eetlust, diarree, verstopping, overmatig krabben en moeilijk bewegen zijn voorbeelden van symptomen die erop kunnen wijzen dat een cavia ziek is. Een tekort aan vitamine C kan optreden bij verkeerde voeding of voeding die te lang wordt bewaard.
Als een cavia blij en opgewonden is, kan het zijn dat hij/zij een vreugdesprongetje maakt, ook wel 'popcorn' genoemd. Dit is een plotselinge sprong, soms vanuit een staande positie, soms tijdens het lopen, waarbij vaak onder een luide piep van richting wordt veranderd!
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Cavia's zijn groepsdieren en mogen dus nooit alleen worden gehouden. Zelfs als u de beste eigenaar ter wereld bent en u uw cavia elke dag aandacht geeft zal het dier eenzaam zijn als het geen soortgenootje heeft om tegen te praten.
Cavia's zijn vergeleken met andere huisdieren vrij makkelijk te verzorgen, maar natuurlijk hebben ook cavia's dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse zorg nodig. Afhankelijk van bijvoorbeeld het soort caviahok dat u heeft, kunt u ervan uitgaan dat het verzorgen van een cavia gemiddeld 15 minuten per dag in beslag neemt.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Niet te vaak. Was je cavia alleen als het echt nodig is. Eén of twee keer per jaar is voldoende. Als je je cavia net een week terug gewassen hebt en hij is nu weer erg vies, dan kan het geen kwaad om hem weer te wassen.
In hun natuurlijke omgeving spitsen ze vaak hun oren om goed te luisteren, ze zijn dan ook gevoelig voor geluid. Bij harde muziek kunnen ze gestresst raken. Dus als je echt een dierenvriend bent kun je beter verplaatsen waar ze beter aan kunnen wennen.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes.
Vermaak en speeltjes voor cavia's
Naast knuffelen is het ook heel leuk om met uw cavia's te spelen. U kunt bijvoorbeeld speeltjes in hun ren leggen, ze hun favoriete snacks geven of een tuigje voor ze kopen zodat u een wandelingetje met ze kunt maken in de tuin. Cavia's zijn erg vermakelijke dieren.