Tussen elk van de fasen (L1, L2, L3) en de nul (N) staat 230 V, dit is de fasespanning. Tussen twee fasen onderling staat 400 V, de lijnspanning.
De spanning die tussen de fasen onderling aanwezig is, bedraagt ca. 400 Volt (voorheen 380V) terwijl tussen elke fase en de "nul" een spanning van 230 Volt staat.
Via één kabel (fase) komt 230 volt uw huis binnen. Een 1-faseaansluiting is geschikt voor een klein huishouden met standaard apparaten en een klein aantal zonnepanelen. U kunt een 1-faseaansluiting herkennen aan de tekst: 220/230 volt op de elektriciteitsmeter in uw meterkast.
Een eenfasige aansluiting heeft 2 draden: een neutrale draad (blauw) en een fasegeleider. Een driefasige aansluiting heeft 3 tot 4 draden: bij driefasig 400 V zijn er 4 draden (3 fasen + 1 neutrale); bij driefasig 230 V zijn er 3 draden.
Wat is 3-fasen? Bij een 3-fasenaansluiting komen drie fasedraden van ieder 230 V uw meterkast binnen. En de nuldraad. De 3-fasenaansluitingen zijn grotere aansluitingen dan de 1-fase-aansluitingen.
Dmv draaiveldmeting . Op je duspol staat welke kant L1 is , dus de andere kant is L2. L1 op een aansluiting en de andere op een aansluiting en dan telkens kijken of de meter een rechts draaiveld aangeeft. Dus L1 en L2 rechts , L2 en L3 rechts, L3 en L1 rechts.
Krachtstroom wordt gebruikt omdat daar meer elektrisch vermogen mee kan worden overgedragen dan met het lichtnet. Het gaat bij krachtstroom altijd om wisselstroom. In Vlaanderen wordt krachtstroom ook wel drijfkracht genoemd.
Vroeger was een 1-fase aansluiting de norm, maar tegenwoordig zien we steeds vaker 2-fase aansluitingen in de meterkasten. Bij een twee-fasen aansluiting wordt er gebruik gemaakt van twee draden in plaats van één.
Een 1 fase groepenkast volstaat, als de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder dan het maximale vermogen verbruiken, voor een 1 fase aansluiting ligt dit vermogen op ongeveer 8000 Watt. Dit is het vermogen dat je elektrische apparaten maximaal gelijktijdig mogen verbruiken.
Krachtstroom werkt iets anders dan de normale stroom, namelijk met een driefase-aansluiting. Bij krachtstroom worden geen twee, maar wel vier draden gebruikt. Drie van de draden zijn spanningsdraden, de drie fase-aansluitingen. En er is één nuldraad, de nulaansluiting.
Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting. Huishoudens hebben steeds vaker 3 fasen op hun aansluiting. Dit is meestal een 3x25 Ampère aansluiting. Een grotere aansluiting is vaak nodig bij een warmtepomp of zonnepanelen.
De hoogte van de spanning. Deze is in het Nederlandse net ongeveer 230 Volt met een frequentie van 50 Hertz. De grenzen waarbinnen spanning mag variëren. Hoe snel en in welke mate de variatie plaats mag vinden.
Verschillende soorten hoofdschakelaars
Een hoofdschakelaar van 40 Ampere in een groepenkast is ruim voldoende als deze achter een 1-fase hoofdaansluiting met een capaciteit van 1x 25 of 1x 35 Ampere of bij een 3-fase hoofdaansluiting van 3x 25 Ampere van de netbeerder zijn aangesloten.
Voor de duidelijkheid, er staat spanning op zowel de NUL als de FASE. Ik heb zo'n simpele stroomschroevendraaier in een normaal stopcontact licht deze enkel op bij 1 van de 2 polen, maar bij de stopcontacten in die groep bij allebei.
De fasedraad bij een eenfasespanning wordt aangeduid met de letter 'L', wat staat voor live. Bij tweefasespanning of driefasespanning worden de fasedraden aangeduid met 'L1' L2' en 'L3'. Bij meerfasespanning wordt ook wel gesproken over krachtstroom.
Voor krachtstroom heeft u een aansluiting van minimaal 3x25 Ampère nodig. Als u deze niet heeft, vraagt u een verzwaring aan. Een erkend installateur kan beoordelen welke aansluiting u precies nodig heeft. De eenmalige kosten voor het verzwaren van uw aansluiting vindt u in ons tarievenoverzicht.
Hoeveel groepen mogen maximaal in een groepenkast? Het aantal groepen in een 1 fase groepenkast is maximaal 12 groepen. Jouw type aansluiting kun je bijvoorbeeld nazien op de kilowattuurmeter. Vaak staat op de meter of het een 1 fase of een 3-fase meter betreft.
Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt. Zoals u ziet ligt dit dicht de waarde van de vuistregel.
Laadkabels met een vermogen van 11 kW (3 fase, 16 ampère)
Een 2 fasen stopcontact kan vermogen leveren tot 7,4 kW (7400 Watt) middels een kookgroep waarbij twee groepen van 16 Ampère worden gekoppeld (bron: Wikipedia). Het type stekker dat we hiervoor gebruiken heet een Perilex stekker (5-polig).
Stroom (Ampère) x Spanning (Volt) = Vermogen (Watt)
Eén groep van 230V kan bij een 16 A zekering 230 V x 16 A = 3680 W ofwel 3,68 kW als maximum aangesloten krijgen. Kleinverbruikers hebben dus een piekbelasting tussen 3,6 kW en maximaal 55,2 kW.
2 fases. Deze inductie kookplaten variëren van 3700 tot 7400 W. Hierbij kunt u dus tot het dubbele aan vermogen vragen van een kookplaat ten opzichte van een 1 fase. Hierbij komt nog geen krachtstroom kijken, maar er dient wel een speciaal stopcontact komen genaamd een perilex stopcontact.
Een 1- of 2-pits kookplaat heeft een aansluitwaarde onder de 3,6 kW en kunt u dus gewoon op een normaal stopcontact gebruiken. Bij een 3- of 4-pits kookplaat heeft u over het algemeen te maken met een 2-fasen aansluiting. Vanaf een 5-pits en hoger geldt over het algemeen een 3-fasen aansluiting.
Als je over wilt stappen van 1-fase naar 3-fasen dan moet er meerdere aanpassingen aan de meterkast plaatsvinden. Ten eerste moet de groepenkast aangepast of vervangen worden, en daarnaast moet de ook hoofdzekering verzwaard worden.
Stel, je hebt 1 fase:
Stel je hebt een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40/1,6A = 25A. Op die groep kan je dan een zonne-installatie plaatsen (lees, omvormer) van 25A * 230V = 5750 Watt.