Vanaf de middeleeuwen stond de aap te boek als een ondeugend en schaamteloos dier. In de kunst duikt het dier vaak op als symbool voor de duivel. Een geketende aap verwijst in de 17de-eeuwse Hollandse schilderkunst naar de zondige mens die zich door zijn lusten laat regeren.
De letters aa en p vormen samen het woord aap.
Hij heeft een bruine vacht, maar zijn gezicht en billen zijn rood met blauw. De meeste apen leven in tropische regenwouden. Dat zijn uitgestrekte bosgebieden in warme gebieden, zoals Afrika. In een tropisch regenwoud is veel voedsel voor apen.
Apen hebben relatief grote hersenen en een grote, bolvormige hersenkas, waarmee ze zich onderscheiden van de halfapen. Veel soorten worden als vrij intelligent beschouwd: ze zijn vindingrijk, speels en passen zich gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan.
Hij is zeer levendig en enorm beweeglijk.De Aap is potsierlijk en vrolijk.Hij is moedig. Een vrouwelijke Aap zorgt goed voor haar jong.
Ze klimmen op een hoogte van zo'n 15 à 30 meter door de takken. Dat is ongeveer tussen de 5de en 10de verdieping van een flatgebouw! Apen zijn dus heel goed aangepast aan het leven in bomen, het zijn uitstekende klimmers.
"Apen richten hun gebaren naar specifieke individuen en ze kiezen de gebaren naargelang de ander al dan niet aan het kijken is. Zodra ze het resultaat krijgen dat ze willen, houden ze ermee op." Dat apen op die manier met elkaar communiceren is al ruim dertig jaar bekend.
Op de hele wereld leven ruim 180 soorten apen. Gorilla's, chimpansees, orang-oetans, bonobo's en gibbons lijken het meest op mensen. Daarom worden deze soorten mensapen genoemd.
Een groot verschil is echter dat apen in kortere periodes slapen. Ze slapen niet in één keer 8 of 9 uur zoals de mens dat doet. Wel zijn ze ongeveer twaalf uur per dag actief, met een soort middagpauze overdag en een periode van inactiviteit 's nachts.
Chimpansees zijn gemiddeld zo'n 35 procent sterker dan mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dit komt omdat apen meer zogenoemde snelle spiervezels in hun armen en benen hebben dan mensen, waardoor ze met snelle explosieve bewegingen veel kracht kunnen opwekken.
Onze voorouder was een aapachtige boombewoner die zo'n zes miljoen jaar geleden in Afrika leefde. De mensapen (gorilla's, orang-oetangs, gibbons, chimpansees) zijn onze naaste verwanten, onze familie, in het dierenrijk. De aap is dus eigenlijk een neef van de mens!
Het woord apetrots staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
le singe. (Hier vind je geen automatische vertalingen!)
Ons DNA verraadt dat zo'n 4,6 tot 6,2 miljoen jaar geleden een aapachtige voorouder rondliep, waar zowel de homo sapiens als een chimpanseeachtige aap vanaf stamt. Uit die aap ontstonden zo'n 1 miljoen jaar geleden de bonobo en de chimpansee.
Voor zijn baanbrekende Het uitdrukken van emoties bij mens en dier uit 1872 gebruikte Darwin ook zichzelf, zijn kinderen en de droef afhangende oren van zijn hond als materiaal....
Met zijn lachgeluidjes laat de aap weten dat het spelen hem bevalt en dat hij door wil gaan. Hij hijgt, omdat hij daarmee wil laten zien dat hij zich flink aan het uitsloven is, een teken dat hij investeert in de relatie en hoopt dat zijn speelmaatje ook blijft investeren door verder te gaan met stoeien en kietelen.
Soms lijken ze elkaar gniffelend voor de gek te houden. De lach van apen lijkt het meest op die van mensen. Jan van Hooff bestudeerde jarenlang gezichtsuitdrukkingen en het gedrag van chimpansees, bonobo's en gorilla's. Vooral als de dieren met elkaar stoeien, openen ze hun mond wijd en krullen hun mondhoeken iets op.
Als de dieren groter groeien gaan ze vaak onvoorspelbaar gedrag vertonen en kunnen ze gaan bijten. Daarnaast hebben apen soortgenoten nodig. Vroeg of laat gaat het altijd mis als je een aap in huis haalt, dus begin er alsjeblieft niet aan.
De apensoort is erg zeldzaam en behoort tot de meest bedreigde apensoort ter wereld. Ze komen alleen voor in het noorden van Vietnam. Waarschijnlijk hebben de mannen de aap gegeten, omdat ze geloven in de geneeskrachtige eigenschappen van de lichaamsdelen van het dier.
Mensen vinden dit vies, maar het is wel degelijk natuurlijk gedrag. Ook in het wild eten gorilla's soms hun eigen poep. Ze doen dit omdat niet alle voedingstoffen uit hun eten op tijd vrijkomen in hun darmen, waardoor ze waardevolle mineralen en vitamines (vooral B12) uitpoepen.
Gorilla's zijn de grootste, sterkste en zwaarste apen die er bestaan. En zo zien ze er ook uit! Met hun brede borstkas, gespierde nek en lange, gespierde armen zijn het echte krachtpatsers.
Bokito is in 1996 geboren in Zoologischer Garten in Berlijn. Hij woont sinds 2005 in Rotterdam. De gorilla's van Blijdorp waren altijd al superpopulair bij het publiek, maar Bokito werd in 2007 met zijn spectaculaire ontsnapping pas echt wereldberoemd.