Het eerste, meest in het oog springende feit: Nederland telt maar liefst 17,01 miljoen mobiele connecties. Dat is erg veel, een dekkingsgraad van maar liefst 99,2% van de bevolking. 95,7% daarvan heeft een smartphone en ruim 90% gebruikt deze ook voor internettoegang.
Internetgebruik. Van de grofweg 17 miljoen inwoners in Nederland zijn er 16.38 internetgebruikers. 11 miljoen Nederlanders gebruiken social media waarvan 9,8 miljoen mensen dit ook via hun mobiel gebruiken. 97% beschikt over een mobiele telefoon en 87% heeft een smartphone.
Volgens representatief onderzoek van Telecompaper is de mobiele telefoon een vast onderdeel van onze inboedel: "In februari 2021 bedroeg de penetratie van mobiele telefoons in Nederland 99 procent." Slechts 1 procent van de Nederlandse bevolking, ongeveer 126.000 Nederlanders mensen, heeft geen mobiele telefoon.
Smartphone in bijna 9 op de 10 huishoudens
Smartphones waren aanwezig in 89 procent van de huishoudens en laptops bij 79 procent (figuur 3.1.2). Smartphones hebben de laatste jaren veel terrein gewonnen; in 2014 beschikte 67 procent van de huishoudens over een of meer smartphones.
In 2017 waren er wereldwijd 3,67 miljard smartphones in gebruik. Hiervan waren er 0,9 miljard in de Volksrepubliek China, 0,8 miljard in de westerse wereld en 1,9 miljard in de ontwikkelende landen. In 2017 had bijna de helft van de wereldbevolking de beschikking over een smartphone.
Dat is erg veel, een dekkingsgraad van maar liefst 99,2% van de bevolking. 95,7% daarvan heeft een smartphone en ruim 90% gebruikt deze ook voor internettoegang. Ook tellen we 15,1 miljoen social media gebruikers: dat is 88% van de bevolking.
Meer dan zestig procent van de wereldbevolking heeft een mobieltje, zo blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Het aantal mensen met een mobieltje is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd, vooral door de groei in ontwikkelingslanden.
Nog eens 1,2 miljoen mensen hebben geen smartphone maar een oude mobiele telefoon, zoals een ouderwetse Nokia. Honderdduizend Nederlanders hebben helemaal geen mobiele telefoon. Vooral oude iPhones worden nog relatief vaak gebruikt, zegt Sanne de Bruyckere van Telecompaper tegen EditieNL.
In 2019 was 96 procent van de 2,7 miljoen Nederlandse jongeren van 12 tot 25 jaar (bijna) dagelijks online. 99 procent kan daarvoor een smartphone gebruiken, 96 procent (ook) een laptop of netbook en ruim 63 procent een pc.
Wat zeggen de deskundigen
Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
Van de Nederlanders tussen de 12 en 80 jaar heeft ongeveer 80 procent een smartphone. Onder de groep 75-plussers is dat 13 procent. 55 procent van de senioren heeft een mobiele telefoon. Het gaat dus vaak om een ouder model zonder internet.
- De gemiddelde gebruiker kijkt 221 keer per dag op hun telefoon. - De gemiddelde gebruiker kijkt dus meer dan 1500 keer per week op hun smartphone. - Gemiddeld wordt de smartphone 3 uur en 16 minuten per dag gebruikt. - 4 op de 10 gebruikers voelt zich verloren zonder telefoon.
Dit komt neer op 5,5 miljard gebruikers wereldwijd.
Het marktaandeel van de iPhone op de Nederlandse smartphonemarkt is verder gegroeid. Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel.
Uit een trendanalyse van StockApps blijkt dat Apple de laatste jaren marktaandeel van Google's os afsnoept. In juli 2018 was het aandeel van Android 77,32 procent en dat van iOS 19,4 procent. In januari 2022 was Android met bijna 8 procent gezakt tot 69,74% en iOS met ruim 6 procent gestegen tot 25,49%.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten.
Je schermtijd op Android bekijken
Ben je benieuwd hoeveel jij elke dag op je telefoon zit? Zo kom je erachter: Open het instellingenmenu van je Android-telefoon of open de 'Digitaal Welzijn'-app. Ga naar 'Digitaal Welzijn', 'Digitale Balans' of 'Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht'.
De dagelijkse schermtijd van Nederlanders ligt hoog. Ruim een kwart (28%) kijkt meer dan 6 uur per dag naar een beeldscherm. Bij dertigers is dit zelfs bijna twee op de vijf (38%). Dit vindt een meerderheid van hen dan ook teveel (61%), net als de helft van alle Nederlanders (50%).
Voordeel: je vindt weer tijd voor andere dingen
Sommige mensen lezen inmiddels urenlang posts op Instagram en kijken uren naar TikTok-video's, terwijl je zonder telefoon bijvoorbeeld weer meer tijd over hebt om boeken te lezen, te gaan studeren of gewoon een real life gesprek te voeren.
Vaak kun je met featurephones niet veel meer dan sms-en en bellen en dat hoeft ook niet. Daarom betaal je voor deze telefoons ook erg weinig en zijn ze erg betaalbaar. Deze toestellen kunnen vaak goed tegen een stootje en hebben fysieke toetsen.
Voordelen van zonder WhatsApp leven
Je hebt diepgaandere gesprekken met je vrienden, omdat je elkaar niet meer voor elk pietluttig dingetje appen. Je houdt meer tijd over, want die 50 ongelezen berichten hoef je niet meer te lezen en beantwoorden. Daarnaast is het ook fijner voor je privacy.
Een smartphone heeft allerlei extra functionaliteiten, zoals toegang tot het internet, de mogelijkheid om apps te downloaden en een betere camera. Hierdoor heb je de mogelijkheid om ook je mail via je telefoon te beantwoorden en om foto's die je maakt direct met vrienden te delen.
"Voor het verbinden van alle micro-electronica in je telefoon is materiaal nodig wat goed elektriciteit geleidt, niet roest, niet reageert met andere onderdelen van de telefoon en ook nog eens gemakkelijk is om mee te werken. Goud bevat al deze eigenschappen en is daarin uniek en dus onvervangbaar gebleken”.
Het is een mobiele telefoon met extra functies. Met een smartphone kan men onder andere bellen, e-mailen, surfen, een agenda bijhouden, tekstverwerken en spelletjes spelen. Met de juiste software kan het apparaat ook dienst doen als navigatiesysteem.