Nee, er zit geen alcohol in brood.
Dit geldt voor producten als brood, yoghurt, kefir en vergelijkbare producten. Deze bevatten minimale hoeveelheden alcohol (bij brood wel redelijk veel in het deeg, maar bij het bakken gaat dit verloren), en zijn dus halal. Het is onmogelijk om dronken te worden van deze producten.
Het gist in het brood dient voor het rijzen van het brood en voor de smaak van het brood. In wijn en bier zet het gist het suiker om tot alcohol dus of er alcohol in brood zit en of je er zat van kunt worden is dus nihil. Als je datzelfde gist door deeg kneedt, ontstaat evenzo alcohol en koolzuurgas.
Is dit halal? Ja, want in 2015 werd een fatwa (niet-bindend juridisch advies over een punt van de islamitische wet) aangenomen die de consumptie van alcoholarme en alcoholvrije dranken toestaat, zolang ze 0,5% of minder alcohol bevatten.
Je zou het niet verwachten: alcohol in je melkbroodje. Toch zijn er diverse zakken met melkbroodjes waarbij in de ingrediëntenlijst staat vermeld dat het een aroma bevat met 0,4 procent alcohol. Dat is ongeveer hetzelfde promillage als een flesje Shandy, dat 0,5 procent alcohol bevat.
De Islam stelt dat elke vorm van beneveling 'haram' (=slecht voor lichaam en ziel) is. Alles dat schade toebrengt aan psyche en lichaam en hierdoor de krachten van de mens aantast (teksten: al-Nisaa' 4:29; al-Baqarah 2:195) is verboden. Ook het kopen van alcohol is 'haram'.
Als je geniet van een ontbijtje met roerei, jus d'orange en melkbroodjes, dan sta je er misschien niet bij stil dat je de dag start met een beetje alcohol. In producten als melkbroodjes zitten namelijk aroma's verwerkt die alcohol bevatten.
Emulgatoren zoals DATEM (E472e), monoglyceride (E471) en calcium stearoyl lactylate (CSL, ofwel E482) hebben een positief effect op verwerkingskwaliteit, de kruimtextuur en de malsheid. Ze zorgen ervoor dat de gasbelletjes worden opgesloten in het deeg tijdens kneden en rijzen en leveren zo een fijne kruimtextuur.
E-nummer E481 komt uit de groep Emulagatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren E400 - E499. E481 wordt gebruikt in dessert- en cakemixen, banketwaren en gedroogde soepen.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
E-nummer E475 Polyglycerol-vetzuresters, gebruikt in Emulgatoren en stabilisatoren. E475 komt uit de groep Emulagatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren E400 - E499.
Melkbrood is gebakken van deeg waaraan melk in plaats van water is toegevoegd. Melkbrood kan ook met melkpoeder en water zijn gemaakt. In 'gewoon' brood kunnen ook melkproducten zijn verwerkt. Deze kunnen voorkomen in broodverbetermiddel in de vorm van magere of volle melkpoeder of weipoeder.
1 broodje (35 g) bevat 125 calorieën.
Roken is verboden te nuttigen en te verkopen. Haram. Roken is een zonde. Stop ermee en vraag vergeving aan Allah.
Hoe lang blijft alcohol in je bloed? 40 dagen maar liefst. Omdat het zo lang duurt voordat de alcohol uit je lichaam verdwijnt, is het belangrijk om helemaal te stoppen met alcohol als je drankverslaafd bent.
Aangezien er veel alcoholvrije wijnen zijn met 0,1 tot 0,5% alcohol, zijn deze niet toegestaan door de islamitische wet die de consumptie van dranken strikt verbiedt, zelfs met een minimaal alcoholgehalte. Er is dan een HALAL-certificering nodig om te garanderen dat er geen alcohol in zit.
Een snee (32 g) witbrood bevat gemiddeld 87 kcal, een snee bruinbrood 77 kcal, een snee volkorenbrood 77 kcal en een snee meergranenbrood 76 kcal. De hoeveelheid calorieën die een broodmaaltijd bevat, hangt zeer sterk af van je belegkeuze.
Een snee witbrood (melk) bevat 77 kcal, een snee witbrood (water) 74 kcal, een snee bruinbrood 83 kcal, een snee volkorenbrood 82 kcal en een snee meergranenbrood 91 kcal. De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten.
Brioche kan ook voor allerlei gebak gebruikt worden. De volmaakte brioche is een subtiel evenwicht tussen een vochtig mondgevoel en een volle boterachtige smaak. Het recept verschilt met dat van gewoon brood in het extra gebruik van suiker, eieren en roomboter.
Soorten vocht
Wanneer je een deeg voor een brood gaat maken zal je meestal water gebruiken. Maar je kan ook melk gebruiken, dat maakt het brood luxer, smaakvoller en blijft iets langer vers. Het is wat minder gebruikelijk maar je kan ook appelsap, bier, karnemelk of kwark gebruiken.
De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout. Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten.
Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn. E120: Kan delen van insecten bevatten. E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.
Schellak (E904) wordt gebruikt in snoepgoed als coatingmiddel om te zorgen voor beglazing en binding. De classificatie van schellak als haram of halal wordt betwist door wetenschappers. De geleerden die schellak als haram classificeren rechtvaardigen dit met het verbod op het eten van uitwerpselen.