Elke keer als je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen.
Bijna alles wat we eten en drinken is zuur. Vooral producten als mayonaise, jam, fruit, frisdranken en vruchtensappen zijn zuur en kunnen tanderosie veroorzaken. In deze producten zitten voedingszuren die het glazuur aantasten. Voedingszuren zijn bijvoorbeeld citroenzuur (E330) en appelzuur (E296).
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Nee, tandglazuur groeit niet aan. Eventuele schade aan het glazuur kun je dus niet terugdraaien. Wel kun je jouw tandglazuur sterker maken door fluoridehoudende tandpasta te gebruiken. Ook raden we aan om veel water en thee te drinken, omdat je hierdoor het zuur regelmatig wegspoelt.
Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter! Aardbeien bevatten appelzuur en dit heeft een reinigende werking op het oppervlak van je gebit. Ook peren kunnen helpen om je tanden witter te maken, peren bevatten meer water dan fruitzuur en zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt.
Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.
Pas in een later stadium kan je gevoeligheid bij eten en drinken ervaren. Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.
Gebruik fluoridetandpasta
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. U kunt met fluoridetandpasta poetsen ook als uw kind of cliënt na het poetsen niet kan spoelen. Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Om je tanden te beschermen en je tandglazuur te versterken, is fluoride een slimme eerste stap. Fluoride hecht zich aan tanden, kiezen en beschadigd glazuur. Met een laagje om je tanden en kiezen is je gebit extra beschermd tegen zuuraanvallen. Je glazuur lost namelijk minder snel op en herstelt sneller.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Yoghurt en karnemelk smaken misschien zuur, maar zijn door het aanwezige calcium ook veilig voor het gebit (mits u er geen suiker in doet). Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Het eerste dat opvalt wanneer de tandpasta van Elmex voor gevoelige tanden vergeleken wordt met die van Sensodyne is het prijskaartje. De tube van Elmex kost een kwart van de prijs van de eerder genoemde tube. Naast fluoride bevat deze tandpasta ook zink, wat bacteriën doodt en plak tegengaat.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Witte aanslag of witte vlekjes zijn doffe plekken die poreus zijn geworden. Vaak zijn ze zichtbaar op hoek- en voortanden. Op zowel boven- als ondertanden kan deze witte aanslag voorkomen. Het is een vlekje dat witter is dan de rest van de tand.
De symptomen van tanderosie
Geelbruine plekjes op de tanden. Tanden die extra gevoelig zijn voor kou en hitte. Putjes in de kiezen. De voortanden worden dunner, doorzichtiger en korter.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.
Tandglazuur is de harde buitenste laag van de tanden. Hoewel die harder is dan enige andere stof in het lichaam kan hij in de loop van de tijd geleidelijk wegslijten, of eroderen. Daarbij komt het zachtere, gele tandbeen dat eronder zit bloot te liggen, wat kan leiden tot gevoelige tanden.