Glucosinolaten beschermen het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen. Maar grote hoeveelheden glucosinolaten kunnen ervoor zorgen dat de schildklier minder goed gaat werken. Normaal gebruik van bloemkool levert geen gezondheidsproblemen op.
Net zoals veel andere groentes, is bloemkool perfect als onderdeel van een afslankdieet. Ten eerste bevat het weinig calorieën, maar dat is zeker niet het enige punt om rekening mee te houden als je wilt afvallen. Het is namelijk ook belangrijk om te kijken naar wat een voedingsmiddel je te bieden heeft.
Welke is gezonder? Beide groentes bevatten dus weinig calorieën en zitten vol goede voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamines. Maar toch is broccoli nét iets gezonder dat bloemkool, omdat het meer calcium, vezels en vitamine K bevat.
Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen.
Licht verteerbaar
De hoeveelheid vitamine C in een normale portie bloemkool is voldoende voor de dagelijkse behoefte. Bloemkool is niet alleen gezond, maar ook licht verteerbaar en … verbazend lekker. Geen wonder dat het een van de meest gegeten groente is bij ons.
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan. Daarnaast zitten er veel vezels in, wat ondersteunt bij een goede spijsvertering.
Ook bloemkool bevat veel gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en, net zoals broccoli, bevat ook bloemkool veel vezels. Verder zit bloemkool vol met antioxidanten die gezond zijn, omdat zij uw cellen beschermen tegen ontstekingen en virussen.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Gebruik 300-375 gram bloemkool per persoon om na het schoonmaken en bereiden 250 gram bloemkool over te houden.
Bepaalde groenten: zoals broccoli, bloemkool, spruiten, boerenkool en kool bevatten bepaalde fytonutriënten, zoals indole-3-carbinol (I3C) die erbij helpen bepaalde xeno- oestrogenen, die voor opslag van buikvet zorgen, tegen te gaan.
Waar de een zich goed bij voelt, kan bij een ander voor een opgeblazen gevoel zorgen. En dat niet alleen. Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Groenten beschermen je lijf
Ze zijn een grote bron van vitaminen, mineralen, fytonutriënten en vezels. Ze werken beschermend op je lichaam, dragen bij aan een gezonde bloeddruk, suiker- en vetstofwisseling en verlagen het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
De groente wordt zacht in plaats van knapperig, en de aroma's ontsnappen al tijdens het koken. De hap die je neemt, smaakt dus naar niks. Labrie: 'Sommige aroma's vervliegen of veranderen sneller dan andere. En een andere combinatie, geeft een andere geur en smaak.
Kun je bloemkool weer opwarmen? Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.